Készítsünk magunknak vörösborecetet!

A vörösborecet kiválóan alkalmas a különböző ételek ízének fokozására. Népszerű salátaöntetekben, de mártásokban, pörköltekben és más ételeknél is mesésen használható.

Bár a boltban is vásárolhatjuk, a házilag készített vörösborecetnek összetettebb az íze, és ez az egyik legegyszerűbb erjesztett alapanyag, amelyet a semmiből is elkészíthetünk.

Míg a balzsamecet több mint egy évtizedig érlelődni hagyott, erjesztetlen szőlőléből készül, a vörösborecet szőlőből készült borból tevődik össze.

vörös borecet

Foto:123rf.com

A vörösborecet (vagy egyszerűen csak vörös ecet) otthoni elkészítésének legegyszerűbb módja, ha a vörösbort nyers, pasztőrözetlen ecettel keverjük össze. Az eljárás a bor maradék cukrát használja fel az erjedési folyamat segítésére.

Egy olcsó üveg bor jó ehhez az ecetrecepthez, bár a legjobb ízű ecet elkészítéséhez olyan bort válasszunk, amit szeretünk. A legjobb eredmény és tárolás érdekében válasszunk 10 és 11 térfogatszázalék közötti alkoholtartalmú bort; a kész ecetben csak nyomokban lesz alkohol. Ez a maradék bornak is kiváló felhasználási módja.

Ebben a receptben nyers almaecetet használunk, mivel az tartalmazza az “anyát”, a Mycoderma aceti nevű baktériumot, amely drasztikusan lerövidíti az erjedési időt. Ez az élő starter az alkoholt ecetsavvá alakítja át, és ecetet hoz létre. 

Ha ez a két összetevő kéznél van, egyszerűen öntsük őket egy nagy üvegedénybe, takarjuk le vászonnal, hogy oxigénnek legyen kitéve, majd várjunk. A nyálkás kinézetű anya körülbelül két hét alatt megnő, az ecet pedig éles, savanykás szagot és ízt kap. Amikor ez megtörténik, a vörösborecet készen áll arra, hogy felhasználjuk kedvenc receptjeinkben.

Bor helyett borecet

Hozzávalók
1 (750 milliliteres) üveg vörösbor
1 csésze nyers almaecet, lehetőleg szűretlen

 • Készítse össze az alapanyagokat

  ingredients to make red wine vinegar
   
 • Egy nagy (legalább 1/2 liter) széles szájú üvegedénybe vagy kerámiaedénybe öntse bele a vörösbort és az ecetet, és fakanállal jól keverje össze.

  stirring wine in large glass bottle
   
 • Fedje le a tartályt, és rögzítse gumiszalaggal vagy zsinórral, hogy távol tartsa a gyümölcs- (vagy ecet-) legyeket. Helyezze meleg helyre, közvetlen napfénytől védve.

  glass jar with red wine and vinegar covered with cheesecloth
   
 • Körülbelül 2 hét elteltével ellenőrizzük. Látszódnia kell az ecetnek az alján, és a felszín közelében is. Amikor a mix éles, ecetes szagot áraszt, kóstolja meg. Hagyja tovább erjedni, ha erősebb ízt szeretne.

  glass jar with red wine and vinegar covered with cheesecloth
   

Szűrjük le az ecetet, és töltsük át egy jól záródó vagy parafa dugóval lezárt üvegbe.

Red wine vinegar
 • Attól függően, hogy mennyire használja fel a vörösborecetet, lehet, hogy kisebb adagot kell készítenie. A bort és a nyers ecetet tetszés szerint csökkentse, megtartva az egy rész ecet és három-négy rész bor arányát (például 1/2 csésze ecet és 1 1/2 csésze bor aránya egy 2 csészényi adaghoz).
 • A mennyiségtől függetlenül válasszon olyan edényt, amely bőséges térfogatot hagy, hogy az oxigén az ecet erjedése során elvégezhesse a maga varázslatos munkáját. Az edényt legfeljebb háromnegyedig töltse meg folyadékkal.
 Foto: thespruceeats.com
 

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.