Bor helyett borecet

Különleges erjesztési eljárás, melynek eredménye a szervezetre jótékonyan ható borecet. A borecet áldásos hatásai.

A bor alkoholtartalma az erjesztési eljárás módosításával ecetsavvá alakítható, így egy antioxidánsokban gazdag, jótékony hatásaiban bővelkedő konyhai alapanyagot kapunk. A borecet minősége függ az eljárásnál használt bortól. Az ételek visszanyerik eredeti ízüket, miközben a szervezet ismét fiatalos, friss és tettrekész lesz.

Miben más?

Az ecet alapvető egyes ételek elkészítésénél. A saláták, mártások, öntetek különösen egyedi ízvilága nem helyettesíthető más hozzávalóval. Azonban fontos megjegyezni, hogy az ecetek között is van miből válogatni. A borecet legnagyobb erénye a szeszecettel szemben, hogy az elkészítése során valamennyi a borban megtalálható, és a szervezetre kedvező hatást gyakorló összetevő továbbra is megmarad, így ecet formájában szintén bizonyíthatja pozitívumait.

Igazi ízek

A szervezetre gyakorolt áldásos hatása gyorsan megtapasztalható, amennyiben hajlandóak vagyunk lemondani a már jól elterjedt szeszecet használatáról. Az antioxidánsokban bővelkedő folyadék helyreállítja az ízérzékelést, mely a túlzásba vitt fűszerek, só, és édesítés okán módosult. A borecet segítségével érezhetően kevesebb sózásra lesz szükség az ételek elkészítésénél, és ismét kivehetőek lesznek a valódi zamatok.

shutterstock_30226930

Ecete válogatja

A borecet elkészítésénél az erjesztési eljárás mellett szintén mérvadó az alapanyagul szolgáló bor. Mind a vörös, mind a fehér szőlőből készült nedű alkalmas az ecetté alakulásra, de ahogy a borok között, úgy a savanyú folyadékoknál is megfigyelhetőek az eltérések. Emiatt lehetséges, hogy a sötétebb szemek magasabb antioxidáns tartalma érezhető lesz az elkészített ecetnél is.  Színe világos, esetleg enyhén barna árnyalatú, tiszta állaga, és jellegzetes ízvilága mással össze nem téveszthető.

Hasznos tulajdonságai

Mivel zsír-, és nátriumtartalma alacsony, ezért szív-, illetve keringési betegségekben szenvedők bátran locsolhatják borecettel az ételeket. A magas koleszterinszintet normalizálja, csökkenti a vérnyomást, tehát jótékony hatását több területen fejti ki. Mindemellett különösen ajánlott az érzékeny gyomrúaknak, mivel javítja az emésztést.

v%2525C3%2525A9r4

Külső ápolás

Tisztít és fertőtlenít. A borecet otthoni bőrápolásra alkalmas, segít a pattanások leszárításában, a zsíros bőr kezelésében, de még a rovarcsípések okozta duzzanatok gyógyításánál is. Elmulasztja a viszketést, és hűsítő érzést hagy maga után.

Elkészítés

A borecetek erjesztése nagy múltra tekint vissza. Már a honfoglalás idején is készítették, bár akkor az elsődleges cél nem a savanyú lé előállítása volt, csupán a helytelenül tárol bor eredményeképp jött létre az a hasznos ételízesítő. A többnyire tölgyfahordókban érlelt folyadék egyes esetekben néhány hét alatt elkészíthető, de akár évekig is erjeszthető a tökéletes állapot eléréséig.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.