Zsírégetés ecettel!

Az egyik leghatékonyabb természetes karcsúsító! Hazánkban nem örvend túlzottan nagy népszerűségnek, a mediterrán országokban azonban igencsak közkedvelt több típusa is. Tudtad, hogy remek zsírégető?

Vigyáz a vonalaidra

Az ecet fokozza az erőnlétedet, és a benne lévő káliumnak köszönhetően kedvez az anyagcsere-folyamatoknak. Ha súlyfelesleggel rendelkezel, helyesen teszed, ha az étkezések során elkortyolgatsz egy pohár vízben feloldott egy-két evőkanálnyi ecetet – attól függően, mennyit érzel kellemesnek, vannak, akik koncentráltabban, mások hígabban szeretik. Ha egyáltalán nem hoz lázba ez a gondolat, add az ételekhez, ízesítőként.

Ezzel nemcsak egy újabb ízt vezethetsz be a konyhádba, hanem csökkentheted a fogásokhoz kevert só és olaj mennyiségét is. Valószínűleg a fűszerekkel is szűkmarkúbban bánsz, ha ecetet adsz az élelmiszerekhez, így megismerheted a fogások valódi zamatát – egyes ételízesítők (különösen a készen vásárolt, ízfokozókkal, adalékanyagokkal dúsított fűszerkeverékek) ugyanis elnyomják a táplálékok sajátos aromáját.

Természetes orvosság

A megfigyelések szerint az ecet sikeresen száll harcba a herpesz vírusok támadásával: naponta többször néhány cseppnyit tegyél egy vattára, és törölgesd át vele a fertőzött területet. Vízzel hígítva szájöblítésre is használhatod, így megelőzheted a fogkő és az ínyvérzés kialakulását.

8623ihfg

Izomgörcs esetén is segítségül hívhatod, de akkor is számíthatsz rá, ha ízületi bántalmak gyötörnek – fontos, hogy ilyenkor mindig adj mézet is a vízben hígított ecethez, fogyasztásával ugyanis sok káliumot, kalciumot, B- és C-vitamint vehetsz magadhoz. Az ecetes vízzel történő gargalizálás az egyik legjobb módja a torokfájás és a rekedtség enyhítésének.

Fontos!

Hosszan sorolhatjuk, hogy az ecet milyen sokoldalúan használható, és milyen sok esetben hívhatjuk segítségül, azt azonban mindenképpen tudni kell, hogy gyomor- vagy egyéb emésztőrendszeri fekély esetén nem ajánlott az alkalmazása! Fontos megemlíteni továbbá, hogy az ecet savas kémhatású, ezért ha különösen ügyelned kell a sav-bázis egyensúlyodra, mindenképpen legyél mértéktartó!

Mi van az üvegben?

Az ecet – legyen szó bármelyik típusáról – rendkívül kevés, 100 grammonként mindössze 4 kalóriát tartalmaz. Szinte az összes salátához passzol az íze, így kedvedre és bűntudat nélkül színesítheted vele ételeidet, ráadásul igazán kevés is elegendő belőle ahhoz, hogy kívánatosabbá tegye a fogásokat. Teljes mértékben mentes a zsíroktól és a fehérjétől, de szénhidrátot és rostokat sem tartalmaz. Ásványi sókból viszont többet is, így nátriumhoz, káliumhoz és kis mértékben cinkhez is juttatja a szervezetet. Amellett, hogy különlegessé teheted vele a legmegszokottabb salátát vagy levest, néhány cseppje az étel hozzávalóinak ízeit is fokozza, így annak, aki kedveli, az ecet igazán sok örömet szerezhet a konyhában.

l4ux5smr4

Ahány ház, annyi ecet

Az ecetek közül – különleges ízvilágának köszönhetően – kétségkívül a borecet örvend a legnagyobb népszerűségnek, ami a szőlő típusától függően lehet vörös vagy fehér, és ahogy az a boroknál is lenni szokott, minél magasabb minőségű az előállításhoz használt szőlő, annál értékesebbé válik a borecet is. Azt már kevesebben tudják, hogy a sör legfőbb alapanyagából, a malátából is készülhet ecet, de az árpát és a komlót sem szabad kihagynunk a fölsorolásból. A Fülöp-szigeteken, Franciaországban és az

Egyesült Államokban a cukorgyártáshoz is használt nádból is készítenek ecetet. A keleti országok lakói szenvedélyesen rajonganak a kókuszecetért, aminek alapját a pálmafa nedve képezi, de a rizsecet is igen kedvelt a körükben. Az almaecet, ami már a nagyobb szupermarketek polcain is megtalálható hazánkban, számos jótékony hatásának köszönheti a hírnevét.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.