Jótékony baktériumok az izületi gyulladások ellen

Számos kutatás alátámasztja, hogy az emberi vastagbélben élő baktériumok, azaz a bélflóra egészsége – megfelelő összetétele, mennyisége – összefüggésben áll több élettani terület működésével. A bélflóra egyensúlyának eltolódása szerepet játszhat egyes kórképek kialakulásában. 

Az összefüggések felderítése intenzíven zajlik (tehát nem lezárt folyamat), de az eddigi megállapítások azt mutatják, hogy bizonyos betegségek terápiájába érdemes beiktatni a bélflóra helyreállítását célzó probiotikus (jótékony baktériumokkal történő) kezelést. Ilyen kutatások zajlanak többek között az allergiás megbetegedések és az ekcéma, az élelmiszer-intolerancia, a végbélrák megelőzése, a vérnyomás csökkentése, a bélgyulladások (vastagbélgyulladás, irritábilis bél szindróma, Crohn-betegség) kezelése, valamint az ásványi anyagok és a nyomelemek felszívódási zavarainak terápiája területén.

Foto:123rf.com

Egy 2020-ban közölt, klinikai vizsgálatokat elemző tanulmány (metaanalízis) arra a kérdésre kereste a választ, hogy a probiotikus kezelés értékelhető hatással bírhat-e az ízületi gyulladás különféle formáira.

A tanulmányban 12 olyan klinikai vizsgálat eredményét vették górcső alá, amelyekben reumás betegeket (reumatoid artritisz) vagy gerincízületi gyulladással küzdőket (spondilartritisz) kezeltek probiotikummal. Az alkalmazott készítmények különböző összetételűek voltak, némelyik egyetlen, mások többféle baktériumtörzset is tartalmaztak, és a kezelési idő is eltérő hosszú volt az egyes vizsgálatokban (egy hét és egy év közötti).

Reumás ízületi gyulladás – az egész szervezetet megbetegíti

A tanulmány készítői megállapították, hogy a probiotikus terápia a pozitívan hat betegek életminőségére, és ez különösen igaz a tejsavtermelő baktériumokat (pl. laktobacilusokat, sztreptokokkuszokat) tartalmazó készítményekre.

Forrás: Intima