Így jelzi a szervezet a hormonháztartás felborulását

Már egészen kicsi korunkban óva intenek minket a szüleink és a nagyszüleink: ha bármilyen, addig soha nem tapasztalt vagy furcsa dolgot veszünk észre magunkon, akkor azt semmiképp se söpörjük a szőnyeg alá. Mindig figyeljük a testünket és annak jelzéseit, hiszen ezáltal kapunk visszacsatolást az egészségünkről, a kiegyensúlyozottságunkról. Ebben nagy szerepe van a stressznek, az általunk fogyasztott ételeknek, a megfelelő folyadékbevitelnek, a rendszeres mozgásnak és a hormonháztartásunk normális működésének is.

A hormonok szerepe

A hormonokról, avagy belső elválasztású mirigyekről, beszélve érdemes az alapoknál kezdeni: az endokrin rendszer, vagyis a mirigyhálózat, amely szabályozza és termeli a hormonokat, számtalan dolgot befolyásol és irányít az emberi szervezetben. Az immunrendszerünk állapotától kezdve az energiaszintünkön át, egészen a hangulatunkig számos területen érződik hatása.

A szervezetünkben található legfontosabb hormonok közé soroljuk a pajzsmirigyet, amely a nők esetében az endokrin-rendellenességek leggyakoribb forrása szokott lenni. Szintén említésre méltó az ösztrogén, ami a menstruációs ciklus szabályozásában játszik fontos szerepet. Ezt a hormont egyébként a petefészek termeli, míg terhesség alatt a méhlepény.

Érdemes beszélni a progeszteronról, amelynek köze van a hízáshoz, az abnormális menstruációhoz, illetve a terhességi szövődményekhez. A melatonin hormonnak az alvás minőségében van szerepe. A mellékpajzsmirigy a vért, a szervek és a csontok kalciumszintjét szabályozza. A kortizol, a stressz hormonja, a memória kialakulásában és a vércukorszint szabályozásában is részt vesz. Végül, de nem utolsó sorban utolsó pedig létezik az inzulin, amely az izmokban és a májban lévő sejtek számára a vérben található glükóz felszívódását segíti.

Így jelez a testünk

Ahogy már említettük, könnyen és hamar észrevehető tünetei lesznek, ha felborul a hormonháztartásunk vagy valamelyik hormon hiánya során zavar lép fel a testünkön belül. Az alábbiakban az egyes hormonok szerint nézzük meg, hogy mire számíthatunk.

Pajzsmirigyszint felborulásánál fogyás, hízás, illetve a menstruáció hosszabb és erősebb megléte lesz tapasztalható. A kortizolszint zavarának következtében hajhullás, arcon megjelenő finom szőrzet alakul ki, de a vörös arcpír is gyakori, árulkodó tünet. Az inzulin zavara azonban még ennél is ijesztőbb tünetekkel járhat, ugyanis a szervezet vércukorszint-szabályozó képességét borítja fel. Emiatt először csak szomjúságérzet alakul ki és gyakori vizelési ingert érzünk. De, ha nem figyelünk oda rá és nem kezeljük, akkor életveszélyes állapotot is előidézhet.

baratcserje

A melatonin hiánya vagy annak nem megfelelő termelődése súlyos alvási zavarokkal járhat. És ha ez még önmagában nem lenne elég, az étvágy, valamint a hangulat is ingadozó lesz – bár ezek egyébként is összefüggésbe hozhatók az alvásminőséggel. A mellékpajzsmirigy nem megfelelő működése során kéz- és lábgörcsök és szabálytalan pulzus is tapasztalható lehet. A progeszteronszint felborulása során – ahogyan azt már fentebb említettük – hízás, abnormális menstruáció, illetve terhességi rendellenességek jelentkezhetnek a nőknél.

Az ösztrogénszint esetében kétféle zavarral is találkozhatunk. Ha túl magas, az azt eredményezi, hogy felerősödnek a premenstruációs tünetek, erős hangulatingadozások lesznek jellemzőek, de levertség és aknék is kialakulhatnak. Ha azonban túl alacsony, ritka lesz az ovuláció vagy teljesen megszűnik a peteérés. Ezt – az önmagában is súlyos mellékhatást – pedig hajhullás, fokozott izzadás is kísérheti.

Tegyünk ellene!

Bármennyire is közhelyes, a stressznek – azon belül is a hosszan tartó és erős stresszhatásoknak – nagy köze van a hormonháztartás felborulásához. Éppen ezért nagyon fontos, hogy szánjunk időt a relaxációra. A testünknek ugyanis nagy szüksége van a feszültség megfelelő levezetéséhez, a pihenésre, kikapcsolódásra.

Ezen kívül lényeges, hogy naponta legalább 8 órát aludjunk, étkezzünk változatosan és egészségesen, illetve étrend-kiegészítőkkel is támogassuk a szervezetünk zavartalan működését. A barátcserje hatása például köztudottan jótékony a különböző női panaszok esetén, így a hormonháztartási gondok kezelésében is. A barátcserje hatása elsősorban meddőség és menstruációs problémák esetén, valamint a menopauza tüneteinek enyhítésében érvényesül. A szervezetünkre, testünk jelzéseire való odafigyelés pedig mindig kifizetődik, így érdemes körültekintően élni a mindennapjainkat!

Forrás: Napidoktor.hu