5 fantasztikus gyógynövény, ami segít egyensúlyban tartani a hormonrendszert

Az emberek évezredek óta használják a gyógynövényeket az egészségügyben, spirituális rituálékban és sok más célra is.

Egyes gyógynövényeket még a hormonszintek kiegyensúlyozására is rendszeresen használtak. Bár a témával kapcsolatos szigorú kutatások korlátozottak, néhány bizonyíték arra utal, hogy bizonyos gyógynövények befolyásolhatják a szervezet hormonszintjét, valamint az endokrin rendszer egyéb kapcsolódó funkcióit.

Ezért szűrtük át a tudományt, és állítottuk össze ezt az 5 gyógynövényt tartalmazó listát, amelyek mindegyike bizonyítékokkal alátámasztja hormonegyensúlyozó hatásukat.

Foto:gyorgytea.hu


Egy szó, ami óvatosságra int
A hormonszintek kiegyensúlyozására szolgáló gyógynövények legbiztonságosabb és leghatékonyabb felhasználási módja továbbra is bizonytalan. Időnként a gyógynövénygyógyászat és a táplálkozás körüli félinformációk miatt nehéz eldönteni, hogy a gyógynövényekkel kapcsolatos állítások közül melyek érvényesek és bizonyítékokkal alátámasztottak.

Bizonyos gyógynövényes gyógymódok egyesek számára biztonságosak, mások számára viszont veszélyesek lehetnek. Azok, akik terhesek, szoptatnak, hormonterápiát alkalmaznak, endokrin vagy mentális zavarokkal élnek, vagy rákosak, különösen ki vannak téve a veszélyes mellékhatások kockázatának.

Beszéljen szakemberrel
A gyógynövények vagy bármilyen más típusú terápia alkalmazása a hormonszintek megváltoztatására mindig orvos vagy más egészségügyi szakember irányítása mellett történjen.

Hormonok és  egészség
A hormonok olyan kémiai hírvivő anyagok, amelyek segítik a sejtek kommunikációját és különböző cselekvések kiváltását. Ők képezik testünk endokrin rendszerének alapját, amely szabályozza a növekedést, a szaporodást, az anyagcserét, a hőmérsékletet és még a hangulatot is.

A hormonok és az endokrin rendszer a szervezetet a homeosztázis kiegyensúlyozott állapotában tartja. Ezért a hormonális egyensúlyhiány – túl kevés vagy túl sok egy bizonyos hormonból – káros mellékhatásokkal járhat.

Az oxidatív stressz, a meddőség és az endokrin rendellenességek, például a pajzsmirigybetegségek csak néhány olyan állapot, amely hormonális egyensúlyhiányból eredhet.

A nők életciklusuk során bizonyos időszakokban természetes változásokon mennek keresztül a hormonszintjükben, nevezetesen a pubertás, a terhesség és a menopauza idején. Hasonlóképpen a férfiak is tapasztalhatják a hormonális egyensúlyhiány jeleit a pubertáskorban vagy az öregedés során, bár gyakran lassabban és kevésbé észrevehető mértékben, mint a nőknél.

Foto:wikimedia

1. Nigella magok
A Nigella sativa kalonji vagy édesköményvirág néven is ismert. Virágai apró, fekete, antioxidánsokban gazdag magokat termelnek. Ezek a magok gyógyhatásúak, mivel timokinont tartalmaznak – egyfajta fitonutriens, vagyis növényi vegyület.

A kutatók a nigellamag védő és terápiás hatásait vizsgálják a policisztás petefészek szindrómával (PCOS) élőknél. A PCOS egy olyan rendellenesség, amely egyéb tünetek mellett rendellenes hormonszintekkel jár a reproduktív korú nőknél.

Állatkísérletekben a nigellamag-kivonatok segítettek többek között az inzulin, a tesztoszteron, a luteinizáló hormon és a pajzsmirigyhormon szintjének szabályozásában.

Mi több, a Nigella sativa kivonat ösztrogén aktivitást mutat, ami azt jelenti, hogy a szervezetben az ösztrogén hormonhoz hasonlóan hat.

Sőt, egyes patkányokon végzett vizsgálatok azt vizsgálják, hogy a nigellamag-kivonat alternatívája lehet-e a hormonpótló terápiának (HRT) a menopauza idején, amikor a szervezet jellemzően kevesebb ösztrogént termel, mint korábban.

A koncentrált Nigella sativa-kiegészítők egyre népszerűbbek, és néha “fekete mag” vagy “fekete köménymag” néven kerülnek forgalomba. Az egész nigellamagok fűszeres aromájúak, és könnyen hozzáadhatók kenyérhez, salátákhoz és más ételekhez.

Mégis, ne feledjük, hogy a nigellamaggal és a hormonokkal kapcsolatos legtöbb tanulmányt állatokon végezték, és koncentrált kivonatokat vagy izolált timokinont használtak. Így, bár az egész magok használata a főzésben egészséges és ízletes lehet, nem biztos, hogy ugyanolyan előnyökkel jár.

Foto:healthclinic

2. Ashwagandha
Az Ashwagandha, más néven téli cseresznye, indiai ginzeng vagy Withania somnifera, egy örökzöld cserje a nadragulya családból. A gyógynövénygyógyászatban nagyra becsülik, számos ashwagandha-kiegészítő, tea és gyökérpor széles körben elérhető.

Ez az adaptogén a feltételezések szerint segít a szervezetnek leküzdeni a stresszt azáltal, hogy mérsékli az agy hipotalamusz-hipofízis-mellékvese (HPA) tengelyét. A HPA tengely több olyan hormont – köztük a kortizolt – termel és szabadít fel, amelyek a szervezet stresszre adott válaszreakcióját indítják el.

A kortizol segít átvészelni a stresszes és eseményekkel teli napokat. Embereken és patkányokon végzett vizsgálatok szerint azonban a hormon krónikus egyensúlyhiánya olyan endokrin rendellenességeket okozhat, mint az Addison-kór és a Cushing-szindróma.

Egy 2019-es vizsgálat 60 felnőtt bevonásával, akik 8 héten keresztül naponta kétszer 125-300 mg ashwagandha gyökér kivonatot szedtek, kevesebb stresszt, jobb alvást és alacsonyabb vérkortizolszintet eredményezett a placebocsoporthoz képest. Egy hasonlóan tervezett 2012-es vizsgálat hasonló eredményeket figyelt meg.

Az Ashwagandha más hormonokra is hatással lehet. A kutatók például azt vizsgálják, hogyan változtatja meg az inzulinszintet, a reproduktív hormonokat és egyebeket.

Egy 2018-as 8 hetes vizsgálat felnőtteknél, akiknél a pajzsmirigy-stimuláló hormon (TSH) szintje emelkedett volt, amelyet az agyalapi mirigy termel, és a pajzsmirigy állapotának értékelésére használják, megállapította, hogy napi 600 mg koncentrált ashwagandha kivonat szedése javította a TSH szintjét.

Az emberek mellékhatásokról is beszámoltak az ashwagandha-kiegészítők klinikai vizsgálatok során, és az ashwagandha nem biztonságos a terhesek és szoptatók, valamint az autoimmun betegségekben vagy pajzsmirigyzavarokban szenvedők számára.

.

Foto:wikimedia

3. Fekete cohosh gyökér
A fekete cohosh ugyanabból a növénycsaládból származik, mint a Nigella sativa – közismert nevén a varjúháj vagy boglárka családból. Talán hallotta már, hogy a fekete kohósz gyökerét poloskagyökérnek vagy csörgőfűnek is nevezik.

Ez egy népszerű táplálékkiegészítő, amelyet a fekete cohosh növény őrölt gyökereiből készítenek. Általában kapszula, kivonat vagy tea formájában szedik.

A gyógynövény gyógyhatását a triterpén-glikozidoknak nevezett vegyületekből meríti, bár nem világos, hogy ezekből mennyi van jelen a fekete cohosh-kiegészítőkben.

Mind történelmileg, mind jelenleg a fekete cohosh a női egészségügyi problémák, például a menstruációs zavarok, a premenstruációs szindróma (PMS) és a menopauza tüneteinek támogatására használták és használják.

A Nigella sativa-hoz hasonlóan a fekete cohosh is fitoösztrogénként működhet – olyan növényi anyagként, amely nagy dózisban fogyasztva az ösztrogén hormonhoz hasonlóan hat. Mégis, hogy a fekete cohosh valódi fitoösztrogén-e, vagy más mechanizmusok révén hat, továbbra sem ismert.

Néhány tanulmány szerint a menopauza tüneteit hatékonyabban enyhíti, mint a placebo.

Foto:wikimedia

4.Barátcserje
A barátcserje egy másik gyakori gyógynövény-kiegészítő, amely általában kivonat vagy kapszula formájában kapható.

Gyakran kombinálják más gyógynövényekkel, mint például a fekete cohosh, és a menopauza tüneteinek kezelésére és a nők reproduktív egészségének támogatására szolgáló gyógyszerként forgalmazzák.

Több irodalmi áttekintés is megállapította, hogy a barátcserje csökkentheti a prolaktin szintjét a vérben. Ennek a hormonnak az emelkedett szintje gyakran összefügg a PMS-szel. A táplálékkiegészítő a PMS bizonyos tüneteit, például a mellfájást is kezelheti.

Más tanulmányok azt vizsgálták, hogy a gyógynövény képes-e enyhíteni a menopauzális tüneteket, és segít a meddőségi problémák és a PCOS kezelésében.

Bár úgy tűnik, hogy a barátcserje segíthet bizonyos hormonok, például a prolaktin kiegyensúlyozásában, sok tudós egyetért abban, hogy további, embereken végzett kutatásokra van szükség ahhoz, hogy bármilyen következtetést le lehessen vonni a hatékonyságáról.

Foto:hearbs.com

5. Majoránna
A majoránnát és az Origanum nemzetséghez tartozó más gyógynövénycserjéket, például az oregánót, a hagyományos gyógyászatban különböző betegségek kezelésére használták.

A gyógynövény olyan bioaktív növényi vegyületeket tartalmaz, mint a flavonoidok és a fenolsavak, amelyek valószínűleg részben felelősek a gyógyhatásáért.

A majoránnával kapcsolatos korai kutatások embereken és állatokon értékelték, hogyan csökkentheti a stresszt és segíthet a PCOS-ben szenvedőknek.

Egy nemrégiben végzett vizsgálat például megállapította, hogy a PCOS-szel indukált patkányoknál javult az ösztradiol – a petefészkek által termelt hormon – szintje, miután majoránna-kivonattal kezelték őket.

Emellett egy kis humán vizsgálatban PCOS-ben szenvedő emberek naponta kétszer majoránna teát ittak 1 hónapon keresztül. A placebokezeléshez képest a majoránna tea az éhgyomri inzulinhormonszint jelentős csökkenésével járt, ami a vércukorszint jobb szabályozására utalhat.

Azt azonban még korai lenne megmondani, hogy a majoránna gyógynövény-kiegészítőként hogyan használható a legjobban a hormonális egyensúlyhiány javítására.

Milyen ízekre, milyen fűszerekre van szükség egy jó diétához?

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.