SMS a testünkől – Itt van, amit a hormonjaid próbálnak elmondani neked

Csodálatos testünk beszél hozzánk, csak tudnunk kell, hogyan olvassuk a jeleket…

Az emberek társas állatok; egyszerűen imádunk kommunikálni – különösen sms-ben, hiszen világszerte percenként 15,2 millió üzenetet küldünk. De tudtad, hogy a testednek is megvan a maga változata az SMS-ezésre, mégpedig a hormonok formájában? Mindkettő nélkülözhetetlen rövid üzenetküldő szolgáltatás.

Fotó: 123rf.com

Eredet


1905-ben Ernest Starling professzor használta először a “hormon” szót a londoni Királyi Orvosi Főiskolán tartott előadásában, hogy leírja azokat a kémiai üzeneteket, amelyek fáradhatatlanul közlekednek a szervezetben. A szó a görögből származik, jelentése “felkelteni” vagy “izgatni”, mivel a hormonok mindkettőre képesek a sejtek szintjén.

A szöveges üzeneteket ehhez képest egészen 1992-ig nem használták, amikor a Vodafone hálózatán keresztül elküldtek egy “Boldog karácsonyt” üzenetet.

Üzenetek küldése


A szöveges beszédben a “parancsok” közé tartozik a HAND (legyen szép napod), a MYOB (törődj a saját dolgoddal), a WAM (várj egy percet), míg a FYI (tájékoztatásul) és az ICYMI (ha esetleg lemaradtál volna róla) cselekvésre késztetheti a címzettet.


A hormonok szintén parancsokat és postai felszólításokat közvetítenek, de nem rádióhullámokon keresztül, hanem a keringésen belül. Rövid üzeneteik közé tartozik az oxitocin hormon (amely azt mondja a terhes méhnek, hogy húzódjon össze a szüléshez), az inzulin (amely arra kéri a sejteket, hogy vegyenek fel glükózt és használják fel energiaként) és a tesztoszteron (amely az izomtömeg és az erő növekedését váltja ki). A leptin közli az agyunkkal, hogy étkezés után jóllakottnak érezzük magunkat, így segít elkerülni a túlevést.

Ahogyan az sms-üzeneteket is lehet egyetlen címzettnek vagy sokaknak küldeni, úgy a hormonok is hathatnak egy adott szervre vagy diffúzabban. A pajzsmirigyhormon például állítólag “az élet tüzét szítja”, és szabályozza, hogy a sejtek milliárdjai milyen ütemben égetik energiává a táplálékot, így találva meg a finom egyensúlyt a lomha és letargikus, illetve az ideges és feszült érzés között.

Fotó: 123rf.com

Üzenetek fogadása

Az SMS-üzeneteket csendben, a telefonra vetett lopakodó pillantások révén fogadhatjuk olyan helyzetekben, amikor egy hívás helytelen vagy udvariatlan lenne. Többnyire olyan, mintha a testünknek lenne egy “ne zavarjanak” vagy “csendes” beállítása, a hormonok képesek folytatni kémiai beszélgetéseiket anélkül, hogy egyáltalán figyelmeztetnének bennünket. Nem veszünk tudomást például a növekedési hormon hatásairól a szervezetben, pedig az a fehérjetermelés fokozásán, a zsír felhasználásának elősegítésén, az inzulin működésének zavarásán és a vércukorszint emelésén dolgozik.

Sokkal inkább tudatában vagyunk azonban annak, amikor az adrenalin stressz idején a test különböző részeinek üzeneteket küld, ami miatt a szívünk szaporán ver, a légzésünk felgyorsul és az izmaink megfeszülnek.


Az, hogy egy adott sejt vagy szerv “fogadja” a hormon üzenetét, nem attól függ, hogy van-e egy konkrét 11 számjegyű száma, mint az SMS-ek esetében, hanem attól, hogy a felszínén vagy mélyen belül vannak-e olyan speciális formájú fehérjék, úgynevezett receptorok, amelyek tökéletesen illeszkednek a hormon alakjához – mint a kesztyű a kézhez vagy a zár a kulcshoz. Minden egyes testsejt csak néhány, a vérkeringésben jelenlévő hormonra reagál. Dr. Frederic Martini leírja, hogy a többi hormont “levélszemétként” kezelik és figyelmen kívül hagyják, mert a sejtnek nincsenek meg a receptorai a bennük lévő üzenetek olvasásához.

 

Az üzenet törlése


A Snapchaten keresztül küldött üzenetek általában csak rövid ideig állnak rendelkezésre, mielőtt elérhetetlenné válnak a címzettek számára. Egyetlen megtekintés után a videó alapértelmezés szerint eltűnik, a hangsúly a “találkozások múlandóságán” van.

Sok forgalomban lévő hormon kevesebb mint egy órán át, néha pedig mindössze két percig marad működőképes. Inaktiválódnak, amikor a célszövetükhöz kötődnek, vagy amikor felszívódnak és lebomlanak a májban vagy a vesében.

A pajzsmirigyhormon – és néhány más hormon – kivétel, amelyek sokkal hosszabb ideig (több mint egy hétig) maradnak meg, mivel speciális transzportfehérjékhez kötődve védelmet nyújtanak. Az oxigénfogyasztás növeléséhez, a növekedéshez és a fejlődéshez nélkülözhetetlen, ezért jó hír, hogy a pajzsmirigyhormon-készleteket folyamatosan feltölti a szervezet.

Foto:123rf.com

Előrejelző SMS


A prediktív szövegírás során a mobiltelefon már a gépelés közepén is javasol és kiegészít szavakat az Ön számára.


A hormonális üzenetküldésben is van egyfajta előrejelzés vagy várakozás, például a női nemi hormonok, az ösztrogén és a progeszteron a terhes nőknél a mell térfogatának és a tejcsatorna-rendszer növekedésének növelésére hatnak, mivel “előre jelzik” és felkészülnek az anyatejre éhes baba születésére.

Eközben már a testmozgásra való gondolás is megnöveli a pulzusszámunkat percenként néhány ütéssel, lehetővé téve az izmok számára, hogy fokozzák az energiatermelést, mielőtt ténylegesen szükségünk lenne rá. Az adrenalin az a hormon, amelyik itt az előrejelzést végzi, és az “anticipációs emelkedésnek” nevezett jelenség során szabadul fel.

A gasztrin a gyomorban termelődő hormon. Az étel látványa, szaga és íze által kiváltva előre jelzi az étel érkezését az étkezés során, és az emésztést elősegítő gyomorsav felszabadulását váltja ki.

 

Hibák elkövetése
David Cameron híres és tévedésből “LOL”-lal írta alá szöveges üzeneteit, mert azt hitte, hogy ez a “sok szeretetet” jelent, nem pedig a “nevess hangosan”. Az is zavaró, hogy a “FYI” vajon “for your eyes only” vagy “for your information”.

A hormonközvetítés zavarai vagy hibái akkor fordulnak elő, amikor egy mirigy túl sok vagy túl kevés hormont termel, esetleg egy daganat miatt vagy azért, mert a szervezet immunrendszere megtámadja a mirigyet. Cukorbetegség, pajzsmirigy túlműködés és alacsony termetű gyermekeknél mindezek következménye lehet.

A Reader’s Digest 1975-ben megjelent I Am Joe’s Body című könyvében a szerző leírja, hogy mi történik, ha túl sok aldoszteron nevű hormont (amelyet a mellékvesék, a vesék tetején található mellékvesék állítanak elő) termelnek. “Az életfontosságú kálium a vizelettel elvész, a felesleges só pedig visszamarad” – írja. “Joe izmai meggyengülnének, és esetleg megbénulnának. A szíve szaporán verne, a vérnyomása megugrana, az ujjai bizseregnének; a fejfájás folyamatos lenne”.

Ahogyan az SMS-ezés is elromolhat, ha stresszes, részeg, szorong vagy fájdalmat érez, a hormonszintek is hasonlóan érzékenyek: az adrenalinszint fájdalomra, izgalomra, szorongásra, hidegre és vérzésre reagálva megugrik. Az alkohol eközben elnyomhatja az ADH nevű agyi hormon kiválasztását – ami általában a vizeletürítés csökkentésére szolgál. És ez az, amiért az alkohol miatt pisilni kell.

 

A természet volt előbb
Dr. Phil Gates a természetről szóló könyvében leírja, hogy a madarak már jóval a Wright fivérek előtt meghódították a levegőt, és hogy a denevéreknek és a delfineknek is megvan a saját szonárjuk. Amikor az SMS-ezésről van szó, úgy tűnik, hogy a természet ismét előbb ért oda, mint a technika, mégpedig a hősies hormonjaid formájában.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.