Ideje elkezdeni enni – egy csodatévő gumós gyógynövény

A csicsókát régen a szegények eledelének is nevezték. Napjainkban azonban felfedezték csodás egészségre gyakorolt hatásait, nem csoda, hogy a csicsóka lett az egyik legkeresettebb szuper élelmiszer.

 

Összeszedtük azokat a pozitív tulajdonságokat, amikért érdemes lesz megkeresni a piacon ezt a furcsa, gumós, gyógynövényt.


A csicsóka kiváló tápanyag, hiszen tartalmaz magnéziumot, kalciumot, káliumot, foszfort, B1-, B2-, és C-vitamint. Ásványi anyag tartalmának köszönhetően segít megelőzni a szív- és érrendszeri megbetegedéseket.
De talán ami a csicsóka legfontosabb tulajdonsága, hogy úgynevezett inulint tartalmaz. Az inulin egy prebiotikum fajta, vagyis folyékony rost, ami támogatja a máj, a lép és a hasnyálmirigy működését.

Az inulin hatalmas segítség a cukorbetegeknek
Olyan természetes cukorpótló, amely tartós fogyasztás esetén sem növeli a vércukorszintet, nem okoz szélsőséges vércukor-ingadozást, pont ezért a cukorbetegeknek nincs olyan nagy szükségük az inzulinra.

csicsoka

Foto:123rf.com

Segíti az emésztést
Az inulint nemcsak cukorbetegeknek ajánlják, mert mindenféle emésztési problémára alkalmazható. Segíti a zsírok lebontását, pozitívan befolyásolja a bél pH-értékét, és helyreállítja a szervezet kalcium és magnézium ellátottságát. A fogyást is nagyban elősegíti, mert a benne lévő ballasztanyag teltségérzetet okoz. Gyorsítja az anyagcserét, és méregtelenítő hatása miatt segíti a toxikus anyagok kiürülését a szervezetből.

Ezért jó cukorbetegség esetén a csicsóka

Szívbarát
Az inulin az érrendszeri megbetegedések megelőzésében is nagy szerepet játszik, mert szabályozza még a koleszterinszintet is, és mindemellett csökkenti a vérnyomást.

Amit a csicsókáról tudni kell 2. rész

Csökkenti a mellrák kialakulásának esélyét
Az inulin mellrákellenes hatásáról is ismert. Ugyanis kiiktatja az ösztrogén legtoxikusabb formáját, ami a mellrák rizikóját növeli.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.