Amit a csicsókáról tudni kell 2. rész

Íme 5 újabb infó, amit a csicsókáról érdemes tudni!

1 A csicsóka számos kedvező élettani hatását is tapasztalták, hiszen az inulin prebiotikus tulajdonságokkal rendelkező, emészthetetlen, vízben oldódó rostanyag. A bél baktériumflórájának kedvező befolyásolásával vércukorszint-csökkentő hatású, mivel a szénhidrátok lebontását, felszívódását egyenletessé teszi.

Foto:123rf.com

Ezeket a jó tulajdonságokat dr. Angeli István, a téma elismert kutatója már az 1980-as években bizonyította a Kaposvári Kórházban és Mosdósi Tüdőgyógyintézetben végzett vizsgálataival.

2. A csicsókából – a burgonyához hasonlóan – főzelék, levesek (krémleves, zöldségleves), köretek (hasábcsicsóka, csicsókapüré) varázsolhatók, de kevésbé hagyományos módon is felhasználhatjuk.

Felfújt, rakott és töltött étel, sőt, saláta (hagymás-ecetes, majonézes és gyümölcssaláta), is készíthető csicsókából. Kellemes ízét citromlével, kevés őrölt köménnyel, fehér borssal, csipetnyi sóval, mézzel, tejszínnel, vagdalt dióval emelhetjük ki.

Nyersen is ehetjük, lereszelve, cukros-ecetes-mustáros öntettel. Naranccsal, citrommal, almával vagy sárgarépával vegyítve turmixitalnak is finom. Bio répa-csicsókalével találkozhatunk az üzletekben is.

csicsoka

Foto:123rf.com

3 Biominőségű, előnyös élettani hatású csicsókalé előállítására is folynak kísérletek. A magyar kutatók által kifejlesztett technológia legfőbb előnye a ledarált, és forró gőzzel feltárt rostanyag szűrésében rejlik.

Az ultraszűrés a korábbi technológiákkal ellentétben tisztán fizikai módszer, a késztermék nem alkalmaz segédanyagokat. Ezzel lehetőség nyílik biominőségű csicsókalé előállítására. A szűrés után nyert tiszta lé sűrítve élelmiszer-adalékként is használható.

4. Csicsókából is készülnek étrend-kiegészítők. Ilyen például az instant csicsóka italpor, a homoktövissel készült prebiotikus zselé vagy a csicsókatabletta.

5. Csicsóka (szlovákul Èièava, korábban Èièovka) község Szlovákiában, az Eperjesi kerület Varannói járásában.

Cikkünk első felét ITT olvashatod!

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.