Hagyma a zokninkba – egy népi hagyomány megfázásra és méregtelenítésre

Nagyanyáink a hagymát még gyógynövényként is használták, hiszen tele van jótékony anyagokkal. A “hagyma zokniban” házi gyógymód a nyugati folklórban gyökerezik, és több száz éves. A reflexológia kínai gyakorlatához is kapcsolódik.

A hagyma alapkellék a konyhában, de gyógyításra is kiválóan használható, hiszen az erős illóolajai méregtelenítenek, és segítik megakadályozni a gyulladásos folyamatokat a szervezetben. Érdemes tehát rendszeresen, nyersen enni belőle; de akkor is roppant hatásos, ha éjszakára a talpadra teszed. Így ugyanis az egész szervezetedre kifejti jótékony hatását.

Sokan állítják, hogy a hagyma zokniban gyógymód hatékony gyógymód megfázás vagy influenza esetén. Ezen állítások ellenére nincs tudományos bizonyíték, amely ezt alátámasztaná, viszont népi hagyomány, és az is biztos, hogy nem ártalmas.

Ezen kívül a  hagyma számos egészségügyi előnnyel jár, ha kiegyensúlyozott étrend részeként fogyasztják.

Foto:facebook

A talpunkon ott a szervezetünk térképe

A talpunkon olyan pontok találhatók, melyek közvetlen összeköttetésben állnak a belső szerveinkkel. A reflexpontok az idegrendszerrel is kapcsolatban vannak. Régen, míg az emberek mezítláb jártak, ezeket a pontokat folyamatosan érte stimuláció.

Több fronton támogatja a tested

A hagyomány szerint, ha hagymával a talpadon alszol, a benne található illóolajok és a foszforsav behatol a véráramodba, és közömbösíti a kórokozókat – baktériumokat, vírusokat és csírákat egyaránt.

A népi gyógymód szerint a benne lévő kénvegyületeknek köszönhetően egészséges lesz a hajad és a körmöd, de az izmaid is hálásak lesznek a kezelésért. A talpra helyezett hagyma az immunrendszert is erősíti, és kellemes mellékhatása a kezelésnek, hogy búcsút inthetsz a lábszagnak; hiszen a hagymában található vegyületek gombaölők, fertőtlenítenek, és semlegesítik a szagokat. A hagymás pakolásnak hála enyhülnek a megfázás, influenza tünetei is.

Foto:pixabay.com

Csak be kell tenni a zokniba

Ahhoz, hogy a talpadon maradjon éjszakára a hagyma, a legegyszerűbb, ha a zokniddal rögzíted. Mindegy, milyen hagymát használsz, lehet vörös, fehér, lila is. Vágd vastag szeletekre, majd helyezd el a szeleteket a talpadon: jusson a lábujjak mögötti talppárnákra, a talpad közepére, a sarkadra is. Ahogy rakod a hagymaszeleteket, úgy húzd rájuk a zoknit, így biztosan a helyükön maradnak éjszakára. Csak reggel vedd le a pakolást; könnyen lehet, hogy sokkal energikusabban fogsz ébredni, mint máskor.

 

3 hetes citromos fokhagymakúra magas vérnyomásra

Forrás: Napidoktor.hu