Görögdinnye és uborka: az idei nyár befutói – koktél receptekkel

Munka után kiszabadulva egy szellős teraszon mi eshetne jobban, mint egy hűs, illatos limonádé vagy koktél? A klasszikus ízekből már mindenki kiválaszthatta kedvencét – legyen szó alkoholos-vagy alkoholmentes nedűkről – de a bárok újabbnál újabb izgalmas variációkat is felvonultatnak, hogy egy percre se unatkozzanak a vendégek ízlelőbimbói. 

Pezsdítő italokkal a kánikula ellen! Hlatky-Schlichter Hubert, a KIOSK, a Babel és a Terasz éttermek tulajdonosa elárulta, az italkészítés slágerei idén a virágos ízek – mint a rózsa és a  levendula – valamint az uborka és a görögdinnye, amelyeket ők is szívesen használnak.

„Sokan ódzkodnak az újdonságoktól, pláne ha külön-külön is érdekesek az ízek, de egy kis győzködés és kóstoló után aztán elcsodálkoznak az összhatáson. Remekül harmonizál például a rózsabors az eperrel, a bazsalikom a málnával, vagy a chili a passion fruit-tal” – fejtette ki a tulajdonos, aki személyes kedvenceként a rózsaszirmos  gin tonicot emelte ki.

Mindenképpen érdemes megkóstolni az alkoholmentes citrus és uborkás-bodzás limonádékat, a koktélok közül pedig a Summer punch-ot és a Mentás elixírt, amelyeket akár otthonaikban is elkészíthetnek a különleges receptek kedvelői.

Citrus limonádé – 4 főre

  • 1dl cukorszirup
  • 3 citrom vagy 4 lime
  • 1,75 l szóda

Cukorszirupból készítjük, ami cukor és forró víz azonos mennyiségű elegye. A kezeletlen /nem bio/ citrusfélék előfordulása miatt jól megmossuk a citromot vagy lime-ot, majd kifacsarjuk a levét ügyelve arra, hogy a magok ne kerüljenek az italba keserű ízt okozva. A fenti összetevőket összekeverjük és ízlés szerint szódával vagy mentes vízzel felöntjük.

 limonade

Uborkás- bodzás limonádé – 4 főre

1dl bodzaszörp

3 citrom

negyed uborka

1,75 l szóda

 uborkas_bodzas_limonade

Bodzaszörppel készítjük, amihez hozzáadjuk a citrus kifacsart, leszűrt levét, majd vékonyra szeletelt kígyóuborkát, és felöntjük tetszőlegesen szódával vagy mentes vízzel egy kancsóba, amit néhány percre pihentetünk a hűtőben szervírozás előtt, hogy érvényesüljön az uborka frissítő hatása.

Summer punch – 2 főre

  • 2 szelet görögdinnye
  • 4 evőkanál cukorszirup
  • 1 citrom
  • 4cl vodka
  • fél üveg habzóbor
  • friss gyümölcsök

summer_punch

Turmixgépben eldolgozunk 4 evőkanál cukorszirupot és egy citrom levét friss kimagozott görögdinnyével, ehhez ízlés szerint hozzáadunk vodkát majd betesszük a hűtőbe és szervírozás előtt némi habzóbort és friss gyümölcsöket adunk hozzá.

Mentás elixír – 1 főre

  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 lime
  • 4szem szőlő
  • kevés menta
  • 4cl Irsai Olivér Szőlőpálinka
  • 1dl szóda

mentas

Néhány szőlőszemet összetörünk egy evőkanál porcukorral a pohárban, majd egy fél lime levét hozzáadjuk. Ezt alaposan elkeverjük egy kevés mentalevéllel, majd ráöntünk tetszés szerint Irsai Olivér Szőlőpálinkát, feltöltjük a poharat jéggel és lazítunk az italon szódával.

Forrás: