Józan október – kiváló alkohol alternatívák stresszre, ízre, társaságba

A száraz januárhoz hasonlóan a Józan október is egy újabb lehetőség az emberek számára, hogy 31 napon keresztül kerüljék vagy csökkentsék az alkoholfogyasztást.

Az alkohol egy hónapos kerülése talán nem tűnik elég időnek ahhoz, hogy az egészségünkön változtassunk. Kutatások azonban kimutatták, hogy az alkoholtól való rövid távú elszakadás javíthatja a vérnyomást és az inzulinrezisztenciát.

“Általánosságban elmondható, hogy az alkohol megzavarhatja az agy működését és szerkezetét” – mondta Dr. Silvia Martins, PhD, a Columbia Egyetem anyaghasználat-epidemiológiára szakosodott professzora.

Ha az emberek csökkentik az alkoholfogyasztásukat, előnyöket tapasztalhatnak “az általános egészségi állapotukban, az általános hangulatukban és a viselkedésükben” – tette hozzá.

Az ivásról való leszokásról szóló döntés azonban nem mindig könnyű. Az alkohol beivódott a társadalmunkba, és mindenhol és mindig van lehetőség – és a társak nyomása – arra, hogy igyunk.

Akár úgy döntöttél, hogy kipróbálod a Józan Október-t, akár csak újra akarod vizsgálni az alkoholhoz való viszonyodat, kezdd azzal, hogy átgondolod, miért vonzódsz egyáltalán az alkoholhoz. Társadalmi mankóként vagy stresszoldásként használod az alkoholt? Vagy élvezed az ízét?

Minden egyénnek egyedi útja van az alkohollal . A 31 éves Meg Fee, a @YouDontHaveToDrink Instagram-fiók tulajdonosa, egy New York-i reklámmenedzser, a józanság mellett száll síkra a közösségi médiában. Azt mondta, hogy aki a leszokást fontolgatja, annak valószínűleg nyomós oka van rá.

“Ne veszítsd szem elől ezt az okot. A legjobb, ha leírod papírra, és kiteszed valahova, ahol minden nap látod” – mondta Fee. “Elég ha csak te tudod azt, miért akarsz megállni, miért akarod abbahagyni az ivást vagy szünetet tartani, és semmi “baj” nincs veled, ha nem akarsz többé a piától függni.”

Foto:123rf.com

Íme néhány alternatíva az alkohol helyett, attól függően, hogy mit szeretnél elérni.

Alkoholos alternatívák a társasági életben


Az ivás sok felnőtt számára a szocializáció fontos része. A piás reggelik, a munka utáni boldog órák, a kocsmai esték, a születésnapi partik és az esküvők között az alkoholról való lemondással sok ember úgy érezheti, mintha feladná a társasági életét.

Ha alkohol nélkül szeretnél szocializálódni, nem kell megelégedned a szódavízzel.

A kombucha, egy erjesztett teaital, minimális mennyiségű alkoholt tartalmaz. A kereskedelemben kapható kombucha általában kevesebb, mint 0,5% alkoholt tartalmaz, és nem valószínű, hogy lerészegedsz tőle. Egyes sörfőzdék és bárok is kezdenek kombuchát kínálni csapolva, alkoholmentes opcióként.

A kombucha probiotikumokat is tartalmaz, bár tanulmányok kimutatták, hogy a mikrobák mennyisége és típusa nagyban eltér a különböző márkák között.2 Ha pedig teljesen el akarod kerülni az alkoholt, akkor érdemes más italokat is fontolóra venned.

Alkohol Alternatívák a stressz enyhítésére


Sokan azért isznak, hogy megbirkózzanak a stresszel, de kutatások kimutatták, hogy a stressz okozta alkoholfogyasztás hosszú távú alkoholproblémákhoz vezethet.3

“A nap végén a stressz enyhítésére az emberek inkább sportolni, sétálni a természetben, jógázni, vagy beszélgetni kellene a közeli barátokkal” – mondta Martins.

Ha olyan helyettesítő italt keresel, amely stresszoldást nyújt, próbáld ki a kava-t. A csendes-óceáni szigetlakók eredetileg a kava cserje gyökeréből készítették ezt a barna színű italt. Általában a szorongás és az álmatlanság természetes gyógymódjaként használják.

Sokan felkeresik a kava-bárokat is, hogy élvezzék ezt az alkoholmentes italt. Bár a kava csökkentheti a stresszérzetet, a tudósok figyelmeztetnek, hogy további kutatásokra van szükség a kava kockázatainak meghatározásához, különösen a máj egészségét illetően.4

A kava mellett a CBD-vel dúsított italok is jelenthetnek egy másik lehetőséget a relaxációra. A kava-hoz hasonlóan a CBD hosszú távú egészségügyi hatásait illetően is több kutatásra van szükség5 , és az ilyen típusú italok még mindig az FDA jóváhagyására várnak.

Alkoholos alternatívák az ízleléshez
Ha szereti a sör ízét, a CBD-vel dúsított üdítő nem biztos, hogy megfelel. Tavis Glassman, MPH, PhD, a Toledói Egyetem közegészségügyi professzora elmondta, hogy szereti a különböző típusú sörök kóstolását, és az alkoholmentes főzetek lehetnek a legközelebbi alternatíva. Sok ismert sörmárka gyárt már alkoholmentes verziót is. Az alkoholmentes sörök csak egy lehetőség. Manapság számos boltban és bárban találhatsz alkoholmentes bort vagy mocktailt is.

alkohol, ital, sör

Foto:pixabay.com

Hogyan készüljünk fel a csoportnyomással szemben
Még azután is, hogy elhatároztad, hogy csökkented az alkoholfogyasztást, a társak nyomása kihívássá teheti a célok betartását. Tanulmányok kimutatták, hogy az alkoholfogyasztással kapcsolatos társas nyomás bárkivel előfordulhat bármely életkorban.

Esetleg kínos lehet bevallani, hogy úgy döntöttél, abbahagyod az ivást, de a legjobb, ha őszinte maradsz.

Az is jó megoldás lehet, ha magabiztosan valami olyasmit mondasz, hogy ‘Egy időre szünetet tartok az alkoholfogyasztásban, amire nagy szükségem van’, vagy ‘Nem, köszönöm, most nem iszom’. Ne kérdőjelezd meg magad, és ne szabadkozz.

Az is segít csökkenteni az alkoholfogyasztást az olyan kockázatos eseményeken, mint az ünnepségek, esküvők, születésnapok,  tavaszi szünet, mindig eszel az esemény előtt, és mindig iszol egy pohár vizet két ital között.

Mennyi alkohol okozhat májkárosodást?

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.