Íme 4 egyszerű tipp a szív egészsége és a hosszú élet érdekében!

A hosszú élet sokak vágya, ám kevesen tudják biztosan, milyen lépések kellenek hozzá. A szív egészségének fenntartása kulcsfontosságú. Mi az a négy szokás, amely segíthet minket ebben?

Sokan szeretnének hosszú és egészséges életet élni. Más kérdés, mi mindent hajlandóak megtenni azért, hogy ezt valóban elérjék. Számos tényező befolyásolja a jóllétünket – az életkor előrehaladtával a wellness egyik legfontosabb szempont a szív- és érrendszeri egészség szempontjából. Ha a szív egészséges, akkor az egész test az, beleértve az agyat.

Szükségesek azonban bizonyos, a szív egészségét szem előtt tartó változtatások – ez a legtöbb, amit megtehetünk a hosszú élet érdekében. Melyek a leghatásosabbak? Dr. David Seitz, a New York-i Ascendant Detox addiktológiai központ orvos-igazgatója az alábbiakat javasolta.

1. Egészséges étkezés

Az egészséges táplálkozás alapvető fontosságú az általános jólléthez. A szív egészsége is függ tőle.

A kiegyensúlyozott, tápláló étrend fenntartása az egyik legjobb dolog, amit a szívért tehetünk. „Ez azt jelenti, hogy sok gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát és sovány fehérjét kell fogyasztani és fontos korlátozni a feldolgozott élelmiszerek, a telített zsírok és a cukor fogyasztását” – emelte ki dr. Seitz.

Az egészséges táplálkozás csökkentheti a szívbetegségek és a stroke kockázatát, de segíthet a vérnyomás és a koleszterinszint kezelésében is.

2. Mozogjunk gyakran!

Rendkívül fontos a hosszú élet, illetve a szív- és érrendszer egészségével kapcsolatban a testmozgás. Az egészséges szív érdekében minden nap módot kell találni a mozgásra.

„Csupán napi 30 perc mérsékelt testmozgás mérsékelheti a szívbetegség kockázatát és segíthet a testsúly, a vérnyomás és a koleszterinszint kezelésében” – mondta Seitz. Már egy vacsora utáni gyors séta is csodákat tehet a szívvel és jótékony az általános egészségre nézve. 

edzés, mozgás, sport, nyújtás

Fotó: 123rf.com

3. Korlátozzuk alkoholfogyasztásunkat!

A túl sok alkoholfogyasztás számos egészségügyi problémához vezethet, beleértve a szívproblémákat is. Nem kell teljesen leállni a szeszes italokkal, de a legjobb a mértékletesség.

„A mértékletes alkoholfogyasztás az egészséges életmód része lehet, de a túl sok szeszes ital problémákhoz vezethet. A magas vérnyomáshoz, a szívelégtelenséghez és a szélütéshez is hozzájárulhat” – jegyzi meg dr. Seitz. A hosszú élet és a szív egészsége érdekében tehát érdemes odafigyelni az adagra.

4. Stresszkezelés

A krónikus stressz nemcsak a mentális és érzelmi egészségre gyakorol negatív hatást. A probléma idővel súlyosan károsíthatja a szív egészségét. A stressz kezelése létfontosságú, ha meg szeretnénk őrizni szívünk egészségét és fontos számunkra a hosszú élet – hívja fel a figyelmet az orvos. Szerencsére a stresszkezelésnek ma már számos módja van, biztosan találunk olyan módszert, amely számunkra is megfelelő és beválik.

„A testmozgás, a meditáció, valamint a barátokkal és a családdal eltöltött idő mind segíthet csökkenteni a stressz szintjét” – mondja dr. Seitz.

Ha beépítjük mindennapjainkba ezeket az egészséges szokásokat, jó úton leszünk egy boldogabb, gondtalanabb és hosszú élet felé.

Olvasd el ezt is!

A mozgás az egyik legjobb gyógyír a stresszre

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.