Fertőtlenítsük otthonunk levegőjét illóolajjal

A levegő fertőtlenítő illóolaj jó szolgálatot tesz, különösen a hidegebb vagy influenzás dőszakban.Ilyenkor sok olyan embernél is fókuszba kerülnek az illóolajok, akik az év többi szakaszában kevesebb figyelmet fordítanak az illóolajos megoldásokra.

A kis illóolajos üvegcsék valódi csodákat rejtenek. Lássuk, miket érdemes használni a fertőtlenítés érdekében!

Orvosi levendula

A levendula illóolaja klasszikusan arról közismert, hogy segítheti a pihentetőbb alvást. Segítségünkre lehet, ha túl sok gondolat kavarog a fejünkben és emiatt nehezen megy az esti elcsendesülés. Ilyenkor bátran cseppentsünk 1-2 csepp levendula illóolajat a párnánk sarkára. Ha ezt a kis rituálét kiegészítjük egy rövid légzőgyakorlattal, akkor szinte biztos, hogy könnyebben ellazulunk és elalszunk majd, hiszen az elménk, az idegrendszerünk nyugodtabb állapotba kerül.

Citromhéj

A citromhéj illóolajának tényleg olyan az illata, mint amikor lereszeljük egy friss, egészséges citrom héját. Ezt belélegezve nemcsak kiválóan fertőtlenítjük a szervezetünket, hanem fel is frissítjük azt.

1-2 csepp citromhéj illóolajat belekeverhetünk bázisolajba, pl. a finoman édeskés illatú (és ízű) sárgabarackmag olajba, és ezzel óvatosan bekenhetjük reggelente a mellkasunkat.

A szegycsont mögött helyezkedik el a csecsemőmirigy nevű szervünk, amit a finom bedörzsölő érintésekkel stimulálunk, és így az immunrendszerünknek adunk pozitív, erősítő információkat.

A citrusfélék könnyen allergizálhatnak az érzékenyebb bőrű személyeknél, tehát érdemes eleinte óvatosan próbálkozni a fentebb említett módszerrel.

Eukaliptusz radiata

Akinek kisgyermeke van, nem mindegy, hogy melyik fajta eukaliptusz illóolaját párologtatjuk. Az Eukaliptusz radiata illóolaja az, ami már óvodások esetében is biztonságosan alkalmazható fertőtlenítés céljából.

Kiváló nyákoldó, köptető hatású illóolaj, ám görcsös köhögés esetén ellenjavallott a használata.

Ezt a kellemesen friss illatú illóolajat is lehet párologtatni is és bázisolajba keverve a bőrre is kenni.

teafaolaj

Foto:123rf.com

Teafa

Az ausztrál bennszülöttek már nagyon régóta tisztában vannak a teafa illóolaj hatékonyságával.

Az 1770-es években Cook kapitány figyelt fel arra, hogy az őslakosok egy bizonyos fa leveleiből előszeretettel készítettek teát, innen ered a teafa elnevezés.

A magas illóolaj-tartalmú gyógynövény fertőtlenítő hatását viszont jóval később, az 1900-as évek elején sikerült laboratóriumi körülmények között is bizonyítani.

Illóolajok a gyógyításban – Eukaliptusz

Innen kezdve tudjuk, hogy egy hatékony levegő fertőtlenítő illóolaj. A teafa illóolajat széles körűen tudjuk használni a háztartásunkban, nem csak akkor, ha az egészségi állapotunkról van szó.

Bevethetjük a következő esetekben: vírusos, illetve gombás megbetegedések, szájpenész, afta, pattanásos bőr, fejtetű, megfázás, torokfájás, influenza, Staphylococcus aureus esetén, fogkő; a háztartásban pedig mosáskor a ruhák fertőtlenítésére, felmosáskor a felmosóvízhez keverve.

Csak minőségi, 100 % tisztaságú illóolajat alkalmazzunk, de ez igaz a bázisolajokra is! A minőségi termékek drágábbak, cserébe viszont biztosan érezni fogjuk a hatásukat és kevesebbet is kell használni belőlük, mint a szintetikus kencékből.

További érdekességek az illóolajról az alábbi linken olvashatóak >>

Forrás: Naturportál


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.