Illóolajok a gyógyításban – Eukaliptusz

Aki megfázott, köhög, eldugult az orra vagy csak átfagyott, annak az eukaliptusz különösen fontos lehet. Tisztítja az orrot, csillapítja a köhögést, és segíti a légzést.

Az eukaliptusz Ausztráliából és Tasmániából származik, ahol – mint tudjuk – a koala macik kedvenc eledele.

Főleg a lápos talajt kedveli, megfelelő feltételek mellett akár 80 méter magasra is megnőhet. Ez a rendkívül illatos növény Európában csak a 19. században kezdett elterjedni.

A növény minden részében (a levelekben 2-3%) jelen van az eukaliptol vagy cineol illóolaj, amelyet jótékony hatásainak köszönhetően nemcsak az orvoslásban, hanem ízesítőként vagy rovarűzőként is használnak.

Mindenre gyógyírt jelent

Az ausztrál őslakosok emberemlékezet óta mindenre gyógyírt hozó növényként tisztelik az eukaliptuszt. Vele gyógyítják a megfázást, a lázat, a reumát, de még a vérhast is. Gyulladásellenes és antibakteriális hatásainak köszönhetően hatékony segítséget nyújt gyulladásos betegségek és a légutak ingerlékeny nyálkahártyájának kezelésében. Csillapítja a köhögést, segíti a letapadt nyák felköhögését, és szabaddá teszi az orrjáratokat.

Az eukaliptusz illóolajának belélegzése hathatós segítséget nyújt az asztmásoknak is. Az eukaliptol több higiéniai készítmény hatékony összetevője, megtalálható az antibakteriális szappanokban és fogkrémekben, valamint sebfertőtlenítő készítményekben is. Ezenkívül melegítő hatású, és csökkenti a vércukorszintet.

eukalipusz olaj

Foto:pixabay.com

Az illóolaj elsősorban az orr nyálkahártyáján és a bőrön keresztül jut a szervezetbe. Az eukaliptusz illat aromatikus részecskéi az orrból a tüdőbe vándorolnak, ahol főleg gyulladás- és baktériumellenes hatásukat fejtik ki. Krém vagy alkoholos kivonat formájában kiválóan alkalmazható reumás fájdalom kezelésére is.

Hatékonyságát a bőrbe való bemasszírozással és száraz pakolással is növelhetjük. Ezzel serkentjük az adott terület vérellátását, és alaposan fel is melegítjük. Az eukaliptusz aromát tartalmazó olajjal végzett masszázs összeköti az illóolajak és a kellemes érintés hatásait, ezzel hozzájárul a teljes ellazuláshoz.

A koncentrált eukaliptusz olajat először hígítsa fel bármilyen hordozóolajjal (pl. hidegen préselt mandula-, napraforgó-, esetleg olívaolaj), melegítse fel a tenyerében, és már kezdheti is a masszázst.

Az eukaliptusz olaj azonban nemcsak a légúti betegségek vagy más fertőző és gyulladásos betegségek kezelésére alkalmas, hanem stressz és egyéb lelki problémák esetén is jó szolgálatot tesz.

 

Eukaliptusz virágcserépben?

Az eukaliptuszt gond nélkül termesztheti saját otthonában. A légúti problémák, valamint a megfázás terén nyújtott segítségen kívül az eukaliptusz növeli lakásában a páratartalmat, fertőtleníti a levegőt, és csodálatosan illatozik. Ráadásul a növény kiszáradt, felesleges hajtásait sikeresen használhatja molyirtószerként is a szekrényben.

Az eukaliptuszt csak a koalák ehetik, ezért belsőleg való használata szigorúan tilos: szédüléssel, hányással, görcsökkel, izomfájdalommal és összeszűkült pupillákkal kísért mérgezést okoz. Terhes és szoptató kismamáknak egyáltalán nem szabad eukaliptuszt használniuk.

Tél vagy tavasz? A leghidegebb évszak derekán járunk, de a hőmérő valahogy mégsem ezt igazolja.

Láttál már náthás koalát? Eukaliptuszt a megfázásra!

Fokozhatja továbbá a vércukorszintet csökkentő gyógyszerek hatását. A többi illóolajhoz hasonlóan a páratartalom, a hő, a fény vagy az oxigéntartalom változásakor az eukaliptusz is kémiai változáson megy keresztül, ennek megelőzésére sötét, légmentes edényben, hűvös helyen tartandó.

Bár az eukaliptusz a forró Ausztráliából származik, nálunk leginkább a hideg téli időszakban használjuk ki jótékony tulajdonságait. Érdemes azonban hinnünk az ausztrál bennszülötteknek. Az eukaliptusz mindenre gyógyírt hoz, legyen akármilyen is az idő.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.