Egy életveszélyes “csodagyógymód”

Igen népszerű álhír, hogy a vízben feloldott cayenne-i bors visszafordíthatja a szívrohamot. Eszerint ha a szívinfarktusos beteg nyelve alá bejuttatunk egy-két kanál vízben feloldott cayenne-i borsot (ami nem más, mint egy nagyon erős chili paprika őrleménye), akkor a szívroham megáll és a folyamat visszafordul.

 

Figyelj a tünetekre! – Máshogy közelít nőknél és férfiaknál a szívroham

Légből kapott állítás

 

Az állítás igazságtartalmát semmilyen kutatás sem igazolta eddig. Egyetlen mentőben, orvosi ügyeleten és kórházban sem alkalmaznak sehol sem vízben oldott paprikaőrleményt semmilyen panasz, így a szívroham kezelésére sem. A hagyományos, tudományos bizonyítékokon alapuló orvoslásban kételkedők ettől még hihetnek a cayenne-i bors szívre gyakorolt csodálatos hatásában. Bár ha józan ésszel mérlegelünk, akkor hamar arra a következtetésre juthatunk, hogy senkinek nem állna érdekében elhallgatni egy olyan szert, amely viszonylag olcsón és tömegesen előállítható, és képes a szívinfarktust megállítani.

Ha a szívizomsejtek nem jutnak elég oxigénhez, és lassan elhalnak.
Foto: 123rf.com

A miokardiális infarktus úgy alakul ki, hogy a szívbe áramló vér útját elzárja valami: jellemzően egy vérrög vagy az érfalakról leváló plakk. Emiatt a szívizomsejtek nem jutnak elég oxigénhez, és lassan elhalnak. Igaz, hogy nincs olyan tudományos vizsgálat, amely azt kutatta volna, hogy a vízben feloldott cayenne-i bors (tehát paprikaőrlemény) mennyi idő alatt szívódik fel az emésztőrendszerből, és jut be a véráramba. Azt sem vizsgálták, hogy a cayenne-i borsban található vegyületek képesek-e feloldani az eret elzáró plakkot vagy vérrögöt. Azt viszont pontosan tudjuk, melyek azok a vegyületek, amelyek bizonyítottan hatásosak a szívinfarktus kezelése során. A caenne-i bors vegyületei nincsenek ezen a listán.

A Cayenne-bors nem bors, hanem a csípős ízű csilipaprika fűszerként használt, durva őrleménye. A chili fűszerkeverékek egyik meghatározó alkotója. Magyar elnevezése feltehetőleg a “pepper” szó téves fordításának eredménye, mely az angol nyelvben borsot és paprikát is jelent.

Foto: pixabay.com

Mivel ez a fűszer egy nagyon erős paprika, így a paprikára jellemző kapszaicin nevű vegyület igen magas arányban található benne, ez pedig megnöveli a szervezet hőérzetét. Mivel a cayenne-i bors rendkívül erős, ezért könnyen gyomorpanaszokat okozhat. Ez hiányzik a legkevésbé egy súlyos szívbetegség esetén. A plakkot vagy a vérrögöt biztosan nem képes feloldani.

Ha a környezetünkben valaki szívinfarktust kap, és leáll a szívverése, akkor a legjobb, ha azonnal mentőt hívunk, és ha lehetőségünk van rá, akkor használjunk defibrillátort. A cayenne-i bors egészen biztosan nem fogja újraindítani a szívet. Ez teljes képtelenség.

 

Az orvosi személyzet úgy tudja a szívrohamban szenvedő beteget megmenteni, hogy igyekszik minél előbb megnyitni az elzáródott érszakaszt. Ennek többféle módja van, először olyan gyógyszereket adnak – jellemzően intravénásan -, amelyek megakadályozzák a vérrögképződést, és azt, hogy további plakkok jussanak a szívbe. Oxigént is adnak a betegnek, mivel a szívroham során a vérkeringés és így a szervezet oxigénellátása is rendkívül lelassul.

Alkalmaznak bizonyítottan plakkoldó (trombotikus) szereket is. Ezeket jellemzően vénásan adják be vagy közvetlenül a vérrögbe, plakkba juttatják be. Ezeknek a szereknek az alkalmazását sok szempont mérlegelése alapján meghozott bonyolult döntések előzik meg.

A szívinfraktust ténylegesen visszafordítani úgy lehet tehát, ha az eret elzáró a vérrögöt, plakkor gyógyszerrel feloldják, vagy fizikailag (angioplasztikával) eltávolítják, illetve az elzáródott érszakaszt kikerülik koronaér-bypass műtéttel.

Halálos kísérletezés

Ki van zárva, hogy egy orvos vízben feloldott cayenne-i borsot fecskendezne a szívinfarktusos beteg véráramába. Amellett, hogy ezt minden szakmai törvény és a józan ész is tiltja, rendkívül fájdalmas lehet. Márpedig szívinfarktus esetén nem szoktak szájon át gyógyszereket adni, mert nagyon sokáig tartana, amíg a szer az emésztőrendszeren keresztül a váráramba jutna, ez nagyon lassú és egyáltalán nem hatékony folyamat. Szívroham esetén egyszerűen nincs ennyi idő.

A cayenne-bors hiányzik a legkevésbé egy súlyos szívbetegség esetén.
Foto: 123rf.com

Tehát egyszerűen nincs semmilyen bizonyíték arra, hogy a cayenne-i bors vizes oldatra a szívrohamban szenvedő, életveszélyes állapotban lévő beteg szájába juttatva segítene, ez még a józan ésszel is ellentétes. Arra viszont vannak dokumentált adatok, hogy a rendkívül erős cayenne-i bors, illetve a magas kapszaicintartalmú szerek rendszeres szedése szívrohamot váltott ki.

Kérdezzük a háziorvost!

 

Amíg még nem következett be a baj, jobban tesszük, ha a háziorvosunkhoz fordulunk, és elhisszük neki, hogy képes a hatásos, bizonyítottan hatékony módszerek alkalmazására, és a el tudja dönteni, hogy mi hatásos és mi nem. Dr. Komáromi Zoltán háziorvos szerint az orvosoknak elsősorban alternatívát kell nyújtaniuk a korszerű gyógymódok, szerek alkalmazásával. Képesek vagyunk ma már egy beteg vérnyomását 24 órán át stabilizálni, és ettől a beteg jobban érzi magát. Ilyen szerek harminc évvel ezelőtt még nem voltak elérhetőek, és még húsz évvel ezelőtt is sokkal többe kerültek, mint manapság. Ha a beteg korszerű, bizonyítottan hatásos, elérhető kezelést kap, akkor sokkal nagyobb bizalommal viszonyul az egészségügyi ellátórendszerhez, és kevésbé lesz értelme internetről, innen-onnan összeszedett, bizonyítatlan butaságokban hinnie – teszi hozzá dr. Komáromi Zoltán.

Forrás: Szívderítő