Meglepő dolgok, amik trombózist okozhatnak

Sportolónak lenni
1/10
Egy új kutatás szerint a sportolók, különösen azok, akik állóképességi versenyeket, például maratont teljesítenek, gyakrabban kaphatnak trombózist. Nagyobb a valószínűsége, hogy kiszáradnak vagy megsérülnek. Lehet, hogy hosszú repülőútra indulnak. A trombózis tüneteit könnyű összetéveszteni a sporttal kapcsolatos problémákkal. Hívja orvosát, ha duzzanatot, váratlan zúzódásokat vagy szúró fájdalmat észlel a karjában, lábában vagy különösen a mellkasában.

Foto: webmd

Műtét
2/10
Az ágynyugalom bármilyen műtét előtt vagy után lelassítja a vér áramlását a testben. A hasát, medencéjét, csípőjét vagy lábát érintő nagyobb műtétek növelik a trombózis kockázatát, mivel a műtét során nagy vénák sérülhetnek. Műtét előtt beszéljen kezelőorvosával. Általában vérhígító gyógyszert kell szednie, hogy csökkentse a vérrögképződés esélyét. A műtét után álljon fel és mozogjon, amint képes rá.

Foto:webmd

Gyulladásos bélbetegség
3/10
Ha Ön IBS-ben, Crohn-betegségben, fekélyes vastagbélgyulladásban vagy más bélbetegségben szenved, a vérrögök kialakulásának kockázata a normálisnál kétszer vagy akár háromszor nagyobb is lehet. Az ilyen betegségekben szenvedők nagyobb valószínűséggel dehidratálódnak, ágynyugalomra kényszerülnek, vagy műtétre szorulnak. A bélbetegségeket okozó gyulladás is összefüggésbe hozható a vérrögökkel.

Foto:webmd

Alacsony D-vitamin
4/10
A kutatók egy tanulmányban azt találták, hogy a trombózist elszenvedett emberek D-vitamin-szintje alacsonyabb volt, mint azoké, akinek soha nem volt trombózisa. A felnőtteknek naponta 600-800 NE vitaminra van szükségük. Lazacból, tonhalból, sajtból és tojássárgájából juthat hozzá. A D-vitamin szintjét vérvizsgálattal ellenőrizheti.

Foto:webmd

Nemi hormonokat tartalmazó gyógyszerek
5/10
A fogamzásgátló tabletták és a menopauzára alkalmazott hormonpótló terápia (HRT) ösztrogént tartalmaznak, egy olyan alapvető női hormont, amely könnyebben okoz trombózist. Ennek az esélye csekély: Évente csak 1000-ből 1000 fogamzásgátló tablettát szedő nőnél alakul ki trombózis. Az esély azonban nagyobb lehet, ha Ön tapaszt használ, amely 60%-kal több ösztrogént tartalmaz, mint a tabletta, vagy ha más okokból is veszélyeztetett. Azok a férfiak, akik tesztoszteront, egy férfi hormont használnak, szintén nagyobb valószínűséggel kapnak trombózist.

Foto:webmd

Rák
6/10
A daganatok szövetkárosodást okozhatnak, és olyan vegyi anyagokat szabadíthatnak fel, amelyek véralvadást váltanak ki. Az agy, a vastagbél, a tüdő, a vese, a petefészek, a hasnyálmirigy és a gyomor daganatos megbetegedései esetében a legmagasabb a trombózis aránya. A vérrögök a limfómák, a leukémia és a májrák gyakori mellékhatása. A kemoterápia egyes típusai szintén valószínűbbé teszik a vérrögképződést. A kemoterápia alatt viseljen kompressziós harisnyát, és maradjon minél aktívabb.

Foto:webmd

Túlsúlyosnak lenni
7/10
A súlytöbblet, különösen a középső testrészen, nagyobb nyomást gyakorol a medence és a lábak vénáira, ami megduplázhatja a trombózis esélyét. Ha a testtömegindexe (BMI) 25 vagy annál magasabb, és hormonális fogamzásgátló tablettákat is szed, egyes kutatások szerint az esélye akár a tízszeresére is nőhet. A rendszeres testmozgás a legjobb védekezés a vérrögök ellen, ráadásul segíthet a fogyásban is.

Foto:webmd

Terhesség
8/10
A baba extra nyomást gyakorol a medencében és a lábakban lévő vénákra is. És a szülés után még 6 hétig fennáll a kockázat. A trombózis 1000 terhességből 2 esetben fordul elő. Az esélyek megnőnek, ha elhízott, 35 év feletti, ikrekkel terhes, a családjában már előfordult vérrög, vagy ágynyugalomban volt. Csökkentse az esélyét azzal, hogy a terhesség alatt aktív marad.

Foto:webmd

Koraszülés
9/10
Ön a 37. hét előtt született? Úgy tűnik, minél korábban, annál nagyobb a kockázata egész életében. A tudósok még nem tudják pontosan, hogy miért, mert sok lehetőség van. Ha koraszülött volt tudassa az orvosával.

Foto:webmd

Dohányzás
10/10
Befolyásolja a véralvadást a szervezetben. Bármilyen mennyiségű dohányzás, még ha csak alkalmanként is, károsítja a szívét és az ereket. Különösen ügyeljen arra, hogy ne dohányozzon, ha fogamzásgátló tablettákat szed: A kombináció a trombózis esélyét csaknem kilencszeresére növeli. A leszokás csökkenti a vérrögök, valamint számos más szívprobléma kockázatát.

Foto:webmd

Vérrögök a vénában, artériában – nem mindegy, hol keletkezik!

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.