Vérrögök az agyban – Sinus trombózis és stroke

Vérrögök szerte a testben kialakulhatnak, így az agyban is. Óriási gondokat okozhat az, ha az itt lévő artériában vagy vénában keletkezik, hiszen akár tartós fogyatékosság, sőt, halál is lehet a következménye.

Vérrögök bármely típusú érben kialakulhatnak, legyen szó vénáról vagy artériáról. Bár ugyanúgy thrombus (vérrög) jön létre mindkét esetben, azonban annak kialakulásának folyamata más. Amennyiben a vénában keletkezik, úgy azt a véralvadási kaszkád felborulása okozza, amikor az alvadási faktorok túlzott működésbe lépnek, és így kialakul a vérrög. Artériás trombózis esetén a kiváltó ok a vérlemezkék fokozott összecsapódása. Ezt gyakran érszűkület/magasvérnyomás okozza, hiszen ekkor apró sérülések keletkeznek az ér belső részén. Ott plakk képződik, mely egyre jobban szűkíti az eret, így a vér áramlása tovább nő, további károsodásokat okozva. Ezek az érsérülések bár egészen aprók, ám a vérlemezkék ekkor is odaáramolnak, összecsapódnak, és fellép a trombózis.

stroke

Trombózis az agy vénájában

Normális esetben a vér az artériákon keresztül az agyba kerül, ahová oxigént és tápanyagokat szállít. Ezután a vér az agyi vénákba gyűlik össze, amelyek nagy vénákba, az úgynevezett sinus vénákba torkollanak. (Az agyban a vénáknak két típusa van: vannak a „normál” vénák és a sinusok- utóbbiak fala keményebb, kevésbé sérülékenyek. Ezek segítik a vénás vér elszállítását.)

“Agyi vénás sinus trombózis (CVST) akkor fordul elő, amikor vérrög képződik az agy vénás sinusaiban. A vérrög miatt elzáródás keletkezik, a vér áramlása akadályozottá válik, valamint megnő a koponyaűri nyomás. A megnövekedett nyomás károsítja az eret, és vérzéshez vezethet. Ez egy súlyos betegség és kórházi, majd tartós alvadásgátló kezelést igényel. A beteg genetikai szűrése elengedhetetlen” – figyelmeztet Prof. Blaskó György a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistája.

Agyi artériás trombózis

A stroke-nak több formája van, attól függően, hogy azt vérzés, vagy vérrög okozza. A trombotikus stroke az ischemiás stroke egyik formája, melynek során az artériában keletkezett vérrög elzárja a véráramlás útját, így az agy egy területe nem jut elegendő oxigénhez. A trombotikus stroke általában az agy artériájában keletkezett plakk körül alakul ki. Különösen azok a veszélyeztetettek, akiknek magas a koleszterinszintjük, érelmeszesedéssel küzdenek vagy cukorbetegségben szenvednek.

Az ischemiás stroke másik típusa az embolikus stroke, melyet szintén egy vérrög okoz. Ez a thrombus egy artériában alakul ki, majd egy másik artériába utazik, és ott blokkolja a véráramlást. Sok esetben ez a vérlemezke dugó csak étmeneti elzáródást okoz, mert újra „szétspriccel”: ekkor beszélünk átmeneti keringési zavarról (TIA), amit azonban nagyon komolyan kell venni és a beteget szekunder profilaxisban (megelőzés) kell részesíteni. Oka, ugyanúgy lehet cukorbetegség, magasvérnyomás, dohányzás, eret ért trauma, valamint genetikai hajlam is” – magyarázza a professzor.

stroke

Fotó: 123rf.com

Tünetek

 • Látászavar
 • Szédülés
 • Fejfájás
 • Féloldali bénulás
 • Beszédzavar
 • Zavartság

Nagyon fontos, hogy ha a tünetek jelentkeznek, ne várjon, hogy majd elmúlik, azonnal hívjon mentőt, mivel 2-2,5 óra az ún. terápiás ablak: vagyis ezt követően már visszafordíthatatlan károk keletkeznek! Sajnos a Magyar Stroke Társaság elnökének tájékoztatása szerint a betegek csupán 5 (!!) százaléka kapja meg időben a szükséges vérrögoldó kezelést!

“Sajnálatos, hogy a tipusos panaszok (beszédzavar, féloldali végtaggyengeség, ajak félrehúzódás, stb, hogy csak a leggyakoribb tüneteteket említsem) esetén a betegek nagy része azt gondolja, hogy „majd elmúlik”. NEM MÚLIK EL!!! Inkább kerüljön kórházba ötször feleslegesen az illető, mint egyszer későn!”

“Szintén fontos, hogy azok, akiknek nagyobb a hajlamuk a vérrögökre, azok vegyenek részt ún. trombózis rizikóbecslésen, ugyanis, ha indokolt, akkor prenventív terápiát kell alkalmaznia a betegnek, hogy elkerülje a vénás/artériás trombózist” – mondja prof. Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistája.

Milyen állapotok esetén lehet érdemes a megelőző terápia?

 • Magas koleszterinszint
 • Magas vérnyomás
 • Cukorbetegség
 • Érszűkület- kötelező a profilaxis (megelőzés)
 • Családi hajlam
 • Lupus
 • Túlsúly
 • Előfordult már hasonló eset (kötelező a szekunder profilaxis)
 • Trombofília
 • Bizonyos daganatok

Olvasd el ezt is!

6 vészjósló állapot nőknél, amely stroke-ra figyelmeztethet

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.