6 vészjósló állapot nőknél, amely stroke-ra figyelmeztethet

A legtöbb nő annak ellenére sincs tisztában ezekkel fontos a tényekkel, hogy a stroke az egyik vezető halálozási ok, és kétszer annyi nő hal meg stroke-ban, mint mellrák miatt.

 

A szívinfarktushoz hasonlóan a stroke-ról is sokan úgy tudják, hogy leginkább a férfiakkal történik meg, ám ennek ellenére a stroke-ot elszenvedő emberek 51 százaléka nő. Ezért dr. Sarah Song, a Rush Klinika Stroke Programjának munkatársa arra hívja fel a figyelmet , hogy nagyon fontos, hogy a nők felismerjék a stroke előjeleit. Ha tisztában vagyunk a kockázati tényezőinkkel, az segít a stroke megelőzésében. Ha felismerjük a tüneteket, akkor hamarabb juthatunk megfelelő kezeléshez – ebben a helyzetben ugyanis minden másodperc számít.

1. Ne hanyagoljuk el a stroke tüneteit

 

Az alábbi tünetek nemtől függetlenül, általában jellemzőek a stroke-ra:

  • Zsibbadás a test vagy az arc egyik felén,
  • gyengeség a test vagy az arc egyik felén,
  • látásvesztés,
  • kettőslátás,
  • szédülés,
  • zavaros artikuláció,
  • nehézkes beszéd, és beszédértés.

 

 

Ha magunkon vagy más emberen érzékeljük a fenti tüneteket, azonnal hívjunk mentőt – még akkor is, ha a tünetek nem okoznak fájdalmat vagy elmúlnak. Ne feledjük: stroke esetén minél hamarabb kapunk orvosi ellátást, annál nagyobb az esély az életünk megmentésére. A gyors és szakszerű ellátás ráadásul a sikeres rehabilitáció esélyét is javítja.

 

 

2. Egyre több fiatal nő kap stroke-ot

 

Igaz, hogy a stroke leginkább az idősebb nőket és férfiakat érinti. Ám a Stroke Világszervezet arról számolt be, hogy a stroke-os esetek 8 százaléka – és a stroke miatti halálozások 4 százaléka – 44 év alatti embereknél fordul elő. Ennek az egyik lehetséges oka, hogy egyre nő az elhízott fiatal nők száma. A kutatások kimutatták, hogy azok a nők, akik elhíztak vagy 18 éves életkorukig legalább 20 kilogramm súlytöbbletet szedtek össze, két és félszer nagyobb eséllyel kapnak stroke-ot az egészséges súlyúakhoz képest.

Foto:123rf.com

Az elhízás önmagában is a stroke kockázati tényezője, de hozzájárul a többi rizikófaktor kialakulásához is, így például a magas vérnyomáshoz, a kettes típusú cukorbetegséghez és egyéb szívbetegségekhez. Ezek nőknél is egyre gyakrabban fordulnak elő. A fiatal nők a terhesség és a gyermekszülés során védtelenebbek lehetnek a stroke-kal szemben. A kismamák leggyakrabban a szülést követő néhány hétben kaphatnak stroke-ot, ezt a vérveszteség és a hormonális változások okozhatják. A stroke összefügg néhány terhességi komplikációval is, például a fertőzésekkel vagy a terhességi magas vérnyomással. A vérrögképződési hajlam általában megnövekszik a terhesség alatt – ha a vénákban képződik vérrög, akkor az stroke-ot okozhat.

3. A fogamzásgátló tabletták potenciálisan növelhetik a stroke kockázatát

 

Az Amerikai Stroke Társaság jelentése szerint azok a nők, akik fogamzásgátlót szednek, kétszer nagyobb eséllyel kaphatnak stroke-ot, mint azok, akik nem szednek ilyen szert. A fogamzásgátló tabletták vérrögképződést okozhatnak – bizonyos esetekben a vérrögök az agyba is eljuthatnak, és ez stroke-ot idéz elő.

 

  • A vérhiányos, vagy más néven agyi infarktusnak vérrög okozta érelzáródás az előidézője, amely megakadályozza az agy egy részének vérellátását.
  • Vérzéssel járó stroke akkor alakul ki, ha a beteg agyi erei vagy az agy körüli erei erősen meszesek, rugalmatlanok és megrepednek, illetve ha a betegnek agyi aneurizmája – elvékonyodott falú agyi értágulata – és magas vérnyomása is van. Ezt nevezzük agyvérzésnek.

 

Mivel a fiatal, egészséges nők stroke -kockázata alacsony, ezért nem feltétlenül kell lemondaniuk a fogamzásgátló tablettáról. A nőgyógyász el tudja dönteni, hogy egy páciensnek a szájon át szedett fogamzásgátló vagy valamilyen más védekezési módszer a legjobb. Ilyenkor feltárják az illető többi kockázati tényezőjét. Ha szájon át alkalmazandó fogamzásgátlót szed valaki, akkor az általános kockázati tényezők – például a dohányzás – tovább növelhetik a stroke kialakulásának kockázatát. Az életkor növekedésével egyre nő a fogamzásgátló tabletták stroke-kockázata.

4. A migrén és a stroke összefügg

 

fejfájás

Fotó: 123rf.com

Ez a bénító fejfájás különösen gyakori a nőknél, és leginkább az aurás migrén van kapcsolatban a stroke megemelkedett kockázatával. Ennek az összefüggésnek az okait még nem ismerjük pontosan, azt azonban tudjuk, hogy az aurás migrén olyan fejfájástípus, amelyik összekapcsolható a nagy fokú stroke-kockázattal. Az aurás migrén során a beteg fényvillanásokat tapasztal, fény- és hangérzékenység jelentkezik, kéz- vagy arczsibbadás, átmeneti látászavar és egyéb tünetek fordulnak elő. Ez a migrénfajta összefügghet a hormonális változásokkal is.

Az Amerikai Stroke Társaság szerint az aurás migrént elszenvedő nőknek tízszer nagyobb az esélyük arra, hogy stroke-ot kapjanak, ám ez összefügg azzal is, hogy milyen egyéb kockázati tényezőik vannak. Például a dohányzás és a szájon át szedett fogamzásgátlók különösen nagymértékben növelik a kockázatot.

Foto:pixabay.com

 

5. A nők figyeljék a derékbőségüket

 

A kutatások kimutatták, hogy ötször nagyobb a stroke-kockázata azoknak a posztmenopauzás nőknek, akiknek a derékbőségük nagyobb 89 cm-nél és 128 mg/dl értéknél magasabb a vérük trigliceridszintje. Ráadásul az alma testalkatú nőknél emelkedik a szívbetegségek és a cukorbetegség kialakulásának valószínűsége is.

Vannak olyan kockázati tényezőink, amelyeket nem tudunk kontrollálni, ilyen például a családi kórtörténet, az etnikum vagy a rassz, valamint az életkorunk. Éppen ezért az a hasznos, ha ezek helyett inkább az életmódváltásra fókuszálunk. Például szánjunk időt a testmozgásra, tartsunk olyan étrendet, amelyik gazdag gyümölcsben, zöldségben és teljes kiőrlésű gabonában. Az egészséges életmód segíthet megelőzni a nőknél a stroke kialakulását, különösen akkor, ha vannak stroke-ra vonatkozó kockázati tényezőik.

6. A tranziens iszkémiás attak vagy “miniszélütés” figyelmeztető jel

A tranziens iszkémiás attak (TIA) vagy más néven “ministroke” ugyanazokat a tüneteket okozza, mint a stroke, csak mindössze néhány percig vagy néhány óráig állnak fenn. Annak ellenére, hogy a TIA-nak nincsenek tartós következményei, gyanú esetén azonnal forduljunk orvoshoz! Beszéljük meg a szakemberrel, hogy miként előzhetjük meg a stroke-ot, mert ha már volt TIA-nk, akkor kiemelkedően magas a stroke-kockázatunk. A TIA után könnyebben utána tudunk járni, mik a lehetséges kockázati tényezők, és a továbbiakban jobban tudunk ezekre figyelni.

Gyógyító ritmusok – stroke rehabilitáció a tánccal

Forrás: Szívderítő


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.