A vérzéscsillapító és szíverősítő acerola

Az acerola (Malpighia glabra) vagy barbadoszi cseresznye egy közkedvelt, mégis sokak által nem ismert gyümölcs, amely gyakorlatilag majd kicsattan a C-vitamintól. Üdítőkben vagy gyümölcskonzervekben is gyakran használt adalékanyag.

Az acerola (Malphighia glabra) rövid bemutatása

Az acerola vagy barbadoszi cseresznye (Malpighia glabra, cereso, escobillo, Puerto Rico-i cseresznye) körülbelül 5 méter magasra megnövő bokor vagy fa.

Nagy mennyiségű, 1-2 cm átmérőjű, piros gyümölcsöt terem; ezek puhák, lédúsak, kellemes zamatúak. Jellegzetes kesernyés íze a beérés előrehaladtával csökken. Az acerola fa vadon nő, de termesztik is Brazíliában, Dél-Amerika északi vidékein, Közép-Amerikában és Jamaikában. Mostanában pedig már szubtrópusi területeken is termesztik, mint Ázsia vagy India.

A növény a homokos, szárazabb talajt szereti, és egyáltalán nem bírja a hideget. A fagypont alatti hőmérsékleten hamar elpusztul. A sekélyes, nem túl mélyre hatoló gyökérzete miatt pedig az erősebb szelektől is védeni kell.

Az acerola gyümölcs értékét az adja, hogy jelentős mennyiségben (4,5 %) tartalmaz C-vitamint. Több mint 50-szerese a narancs C-vitamin tartalmának; ez az érés során gyorsan csökken, ezért a kereskedelmi forgalomba hozandó gyümölcsöt zöld állapotban szüretelik le. (100 g gyümölcs 1677 mg C-vitamint tartalmaz.) Ezen kívül sok káliumot, magnéziumot, A-, B1-, B2- és B3 vitamint is tartalmaz. Antioxidáns hatásáért sokan szeretik.

acerola

Foto:123rf.com

Az acerola gyógyhatása és felhasználása

A brazilok az acerolát a vérzés csillapítására illetve szíverősítésre használták. Néhány szem friss acerola vagy egy fél csésze frissen kipréselt lé, naponta 2-3 alkalommal meggyógyítja a lázat és a vérhast.

Manapság az acerolából C-vitamin tablettákat és bőrápoló szereket készítenek, de jó hatású a vérszegénység, a cukorbetegség, a magas koleszterinszint, reuma és tbc. fertőzés esetében is.

Lábfájdalom – zsibbad, ég, gyenge vagy állandóan fáj?

Forrás: https://napidoktor.hu/index