A tökmagolaj gyógyhatása

A tökmagolaj kiváló élettani hatású, sötétbarna, kifejezetten aromás, igen viszkózus folyadék. Tökmagolajat főleg Ausztriában és Szlovéniában gyártanak, és fogyasztanak – főleg salátákhoz, de szószokhoz és húsokhoz is kiváló.

A tökmagolaj gyógyhatása talán nem is annyira ismert, mint azt gondoljuk, pedig már korábban nagyszüleink is bátran alkalmazták különböző egészségügyi problémáik esetén.Mintha csak nem régóta szerepelne az életünkben ez a különleges magfajta, illetve az olaja, azonban ez nem így van, hiszen hatását már korábban is ismerték, és elismerték.

A népszerű szakirodalmakban nem ismerhetünk meg mindent róla.

Mivel a tökmagolaj igen sok antioxidánst tartalmaz, kiválóan véd a szabad gyökök káros hatásaitól. A szív egészségének szempontjából nagyon kedvező zsírsavösszetétele ugyanis 34% egyszeresen és 57% többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmaz. A vér koleszterin-összetételét kedvezően befolyásolja. Jó hatással lehet a prosztatára, egyes kutatások szerint a jóindulatú prosztata megnagyobbodásban szenvedő betegeknél alkalmazva javított a prosztata állapotán. Más kutatások szerint azonban a tökmagolajnak nincs értékelhető pozitív hatása a fent említett élettani jelenséggel szemben  Segíthet az emésztőrendszer betegségeinek enyhítésében: émelygés, hasi görcs, puffadás, reflux és fekélyes betegségek esetén.

olaj

Foto:pixabay.com

A tökmagolaj hatásával kapcsolatosan érdekes megfigyeléseket jegyeztek már őseink is

Szorulás ellen egy kávéskanálnyi tökmagolajat nyeltek.

Meghűlés ellen reggel éhgyomorra egy kávéskanál tökmagolaj sokszor bevált.

Vesekő ellen reggel éhgyomorra egy kávéskanálnyi tökmagolajat nyeltek. Már néhány nap után javult a beteg állapota, idővel pedig teljesen el is hajtotta azt. (Természetesen, ha a kő mérete ezt még lehetővé tette!)

Tökmagolajat mindkét nemnek!

Vizelési zavarokat rendbe hozta a rendszeres tökmagolaj fogyasztás. (Megjegyzem, hogy főleg akkor, ha azt prosztata túltengés okozta. Éppen a táplálkozási szokásokat vizsgálva jutottak valaha arra a felismerésre, hogy a tökmagolajat fogyasztó falvakban ritkább a prosztata túltengés okozta panasz!)

További érdekes információk a témában az alábbi linkre kattintva olvashatóak!

Forrás: Naturportál


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.