A jó emésztés titka: íme a magas enzimtartalmú ételek

Az enzimek elengedhetetlenek azokhoz a szervezetben zajló kémiai folyamatokhoz, amelyek egészségesen és életben tartanak minket. Szerencsére rengeteg ilyen enzim van azokban az élelmiszerekben, amelyeket rendszeresen fogyasztunk.

Az enzimek segítenek megkönnyíteni a szervezetben zajló folyamatokat az immunrendszertől az emésztésig. És az a nagyszerű, hogy az emésztést elősegítő növényi enzimek közvetlenül az élelmiszerforrásból származnak, ahelyett, hogy csak tablettákban szednénk be őket.

ananasz1

Foto:123rf.com

Mik az enzimek?
Az enzimek elengedhetetlenek a szervezet működéséhez. Minden sejtre hatással vannak, ezért minden szervünkre is hatással vannak. Valószínűleg Ön is látta már az enzimek működését anélkül, hogy tudatosította volna. Például amikor az alma elkezd barnulni a levegőn, az enzimatikus barnulás.

Fotó: 123rf.com

Az enzimek olyan biológiai katalizátorok, amelyek felgyorsítják a kémiai reakciókat, lehetővé téve azok lezajlását – olvasható az Essays in Biochemistry 2015. novemberi számában megjelent tanulmányban. Az enzimek nemcsak elősegítik a kémiai reakciókat, hanem rendkívül erős katalizátorok is. Azonban nem egyformák. Egyediek, ezért mindegyik csak bizonyos szubsztrátokkal együtt működik.

Az enzimeknek többféle típusa létezik. Egyesek az oxidáció és a méretcsökkentés folyamatát segítik, míg mások a hidratációt növelik. Ma már vannak olyan emésztést segítő  enzimkiegészítők, amelyek pontosan azt teszik, amit ígérnek, vannak olyanok, amelyek nem teljesítik a feladatukat. Ezért az enzim legjobb forrása maga az élelmiszer. Természetesen, ha ételérzékenysége van, akkor biztosra kell mennie az étrendkiegészítővel, hogy a magas enzimtartalmú ételek forrása ne legyen nehéz a szervezet számára lebontani.

Ha hiányzik a kellő enzim…

Az emésztőenzim-hiány tünetei közé tartozik a puffadás, hasi fájdalom, hasmenés és székrekedés. Gyomor-bélrendszeri problémákat is tapasztalhat, teltségérzetet már kis ételadagoktól és emésztetlen ételdarabokat a székletben. Ha a hiány tartósan fennáll, elhízással, Crohn-betegséggel, allergiával, károsodott immunrendszeri működéssel, fáradtsággal és premenstruációs tünetekkel hozható összefüggésbe.

Az enzimhiányt befolyásoló tényezők közé tartoznak a következők:

  • Alkohol, kávé, cukor és erősen feldolgozott élelmiszerek.
  • Glutén vagy más ételérzékenység
  • Ismételt antibiotikum kúra
  • Mentális vagy fizikai stressz
  • Dohányzás
  • Terhesség
  • Öregedés

Szerencsére, ha hidratált marad, és emésztést segítő növényi enzimekkel teli étrendet tart, akkor  visszafordíthatja a hiányosságokat.

Magas a máj enzimek értéke? Ultrahanggal kiderülhet az oka

Emésztőenzimek, amiket fontos ismerni
Az enzimek az ételek emésztésének alapvető részét képezik. A proteázok, amilázok és lipázok az emésztőenzimek csoportjai. Ezek segítenek a fehérjék, szénhidrátok és zsírok makrotápanyagainak lebontásában.

 

A proteázok az emésztési folyamat enzimjeinek minden listáján szerepelnek, mert segítenek a fehérjék lebontásában. Proteázok nélkül nem tudnád felszívni a fehérjét az elfogyasztott ételekből.
Az amilázok egy másik enzim, amely segít megemészteni az ételt. Ezek az enzimek lebontják a keményítőt, és segítenek abban, hogy a szervezeted számára az energia nagy részét biztosítsák.
A lipázok olyan enzimek, amelyek a zsírok megemésztését végzik, így létfontosságú elemei minden enzimlistának. A lipázok a triglicerideket zsírsavakra és glicerinre bontják.
Ezen emésztőenzimek némelyike megtalálható gyümölcsökben, zöldségekben, gabonafélékben, diófélékben és más élelmiszerekben. A többit a szervezeted magától is előállítja, vagy vannak olyan kiegészítők, amelyeket szükség esetén szedhetsz.

Foto:pixabay.com

Az ananászban és a papayában található enzimek
A papaya bromelainban gazdag. A bromelain segít csökkenteni a gyulladást, és különösen jótékonyan hat az orrmelléküreg- és orrgyulladás csökkentésére. Régóta használják a gyógynövénygyógyászatban. Azt is megállapították, hogy javítja az immunrendszert és segíti a sebek gyógyulását.

Bár az ananász elfogyasztása nem gyógyít meg semmilyen betegséget, segíthet a gyógyulásban. Remekül működik antibiotikumokkal kombinálva, mivel úgy találták, hogy javítja azok hatását.

Ne felejtsük el a mézet és a banánt
A mézben nem csak egy enzim van. A legjobb emésztőenzimek egész listáját tartalmazza. Ez teszi az egyik leghatásosabb enzimes élelmiszerré. A méz enzimlistája többek között tartalmazza az amilázt, a diasztázt, az invertázt, a glükózoxidázt és az alfa-glükozidázt.

Foto:123rf.com

Lehet, hogy a banán nem rendelkezik ilyen hosszú listával, de van egy közös enzimje a mézzel: az amiláz. Mint említettük, az amilázok a keményítőt cukorrá bontják. Az amilázok alapvető emésztést elősegítő növényi enzimek, amelyek szerepet játszanak a banán érése során történő édesítésben. A glükozidáz például segít a szénhidrátok lebontásában, és a Scientifica 2016. márciusi számában megjelent tanulmány szerint ez szintén megtalálható a banánban.

egészséges tisztítószer_banán

Foto:pixabay.com

Egyéb emésztést elősegítő  élelmiszerek


A kefir egy savanykás ízű erjesztett tejital, amelyet gyakran reklámoznak egészségügyi előnyei miatt. Lehet, hogy hamarosan Ön is élvezni fog egy pohárral, tekintve, hogy tele van az egyik legjobb emésztőenzimmel: proteázokkal. Mint korábban említettük, ez az emésztést elősegítő növényi enzim a fehérjék lebontásában segít.

házi praktikák leégés ellen

Foto:pixabay.com

Lehet, hogy nem mindenbe tesz fokhagymát, de ha szereti, akkor mostantól van egy remek indoka. A fokhagyma ugyanis tele van alliinázzal. Ha magas a vérnyomása, ez különösen jó hír. Bizonyított, hogy az alliináz csökkentheti a vérnyomást, így az egyik legjobb emésztőenzim a szívproblémák kockázatának kitett emberek számára.

Fotó: 123rf.com

A gomba az emésztést elősegítő növényi enzimek másik nagyszerű forrása. Egy népszerű, enzimekkel teli gomba a shitake gomba. A gomba lignocellulolitikus enzimeket tartalmaz, amelyek segítik a glükóz emésztését.

Foto:pixabay.com

 

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.