Olivér lelki társa

Lelkitárs. Vajon mit értünk ezalatt, mivel több ez annál, mintha úgy fogalmaznánk: barátok vagyunk?

Bujdosó Karolina pszichológus véleménye szerint a „lelki társ” kifejezéssel az érzelmi közelségre, egymásra hangoltságra utalunk, arra, hogy az összes minket foglalkoztató témát meg tudjuk beszélni, és a másik fél szavakból is ért minket. Úgy tűnik, hogy a ValóVilág villában ebből is konfliktusok keletkeztek. Olivér folyamatosan azt hangoztatta, hogy az ő szerelme és boldogsága a villán kívül van és barátnője, Enikő a lelki társa. Nos, a várva várt párbaj Béci győzelmével zárult, tehát végre találkozhatott barátnőjével.

Az emberi kapcsolatokat sok pszichológus elsősorban a szükségletek oldaláról közelíti meg. Szükségünk van az intimitás érzésére, arra, hogy szeretve vagyunk, és van kit szeretnünk, arra, hogy tartozunk valakihez. Kínzó rosszérzést okoz ennek hiánya. Hogy ezt kitől kapjuk meg, felnőtt korban egyénenként változik. Egy ideig a szülők elégítik ki ezt az igényt, ahogy a fizikai és biztonság szükségletet is, majd a kortárs kapcsolatok felé irányul a figyelem.

Felnőtt korban szélesebb palettán mozoghat, milyen kapcsolatban éli meg az ember a teljes összhangot. Külön ajándék az élettől, de nem törvényszerű, hogyha valakinek a párja egyben a legbizalmasabb barátja, a lélektársa is. A párkapcsolatot szexuális vonzalom is erősen befolyásolja, és nagy szerencse, ha egy személy képviseli a testi vágyak tárgyát, ugyanakkor ő az, akinek legjobban ki tudjuk önteni a szívünk, aki előtt megnyílhatunk, és akinek legkevésbé kell magyaráznunk, mert rögtön érti, mire gondolunk.

giv225md

Mi sem bizonyítja ezt jobban mint, hogy Olivér a párbaj közben sem tudott másra gondolni, mit Enikőre és arra, hogy napokig csak szerelmeskedni akar a lánnyal. A villában ellenben Olivér egy olyan társra talált Anikó személyében, akinek kiönthette a szívét, de ez nem jelentette azt, hogy mélyebb érzelmeket táplált volna a lány iránt.

Nagyszerű dolog ilyen társra lelni, azonban gyakoribb, hogy több emberben találjuk meg azt, amire szükségünk van. Míg az egyikkel a legjobban tudunk nevetni, a másikra bízzuk titkainkat, a harmadikkal pedig az élet nagy kérdéseit tárgyaljuk meg. Egyes nézetek szerint eleve elképzelhetetlen igazán bizalmas lelki kapcsolat férfi és nő között, mert a tetszés vágya, a szexuális vonzalom átszínezi a kapcsolatot.

Mások szerint éppen azonos neműek között kisebb a közelség, mert okvetlenül felüti fejét valamiféle versengés. Jól példázza ezt a tényt, hogy Szandika féltékeny volt Anikóra. A Plasztik cicát kifejezetten rosszul érintette, hogy már nem ő, hanem Anikó Olivér bizalmasa. Talán ez is közrejátszott Szandika látványos kiborulásában, mikor meglátta, hogy nem Olivér ment vissza a villába.

Tény, hogy a kapcsolatok sokkal összetettebbek annál, hogy az egymás közelségében való felhőtlen lubickolásról szóljanak. Különféle elvárások, bizonyos mértékű rivalizálás belekeveredhet még a legjobb kapcsolatba is. Talán éppen ezért tud igazán mély és tartós barátság kialakulni olyan férfi és nő között, ahol egyik vagy mindkét fél a saját neméhez vonzódik.

Vannak, akik egy rokonukban lelik meg bizalmasuk. Ez sem meglepő, hiszen a testvéreket vagy más rokonokat jó esetben különösen erős bizalom köti össze. A vérségi kapcsolatot is egyfajta közelségként élheti meg az ember, és az is sokat számít, hogy az illetőről már születésünktől fogva tudunk, így nagyobb biztonsággal remélhetjük, nem fogunk benne csalódni.

Forrás: