Műtét segítheti a paralimpikon triatlonista felkészülését

Boronkay Péter többszörös Világ- és Európa bajnok, riói paralimpikon triatlonista gyerekkora óta szemüveget viselt, ami nem csak a mindennapokban, de az edzés és versenyzés közben is sokszor zavarta.

Hosszas vívódás után a lézeres szemműtét mellett döntött, nagyjából 35 évnyi szemüvegviselés után egyelőre még szokatlan számára, hogy rendesen lát.

Egész kicsi gyerekként már szemüveget hordott Boronkay Péter, nincs is olyan képe gyerekkorából, mikor ne lett volna rajta leragasztott lencséjű szemüveg.

Nagyon erős dioptriám volt, +4-es és +5-ös, szemüveg nélkül konkrétan nem láttam semmit. Emellé járult szemtengelyferdülés, kisebb belső kancsalság, így egyszer már azt a választ kaptam, hogy nem műthető a szemem, nem tudnak rajta segíteni” – mesélte.

Sportolóként az edzések és versenyek közben is zavarta, hogy nem jó a látása. A kontaktlencsét nem tudta egyedül betenni a szemébe, így az erős dioptriájú szemüveggel kínlódott.

A triatlon alatt nyílt vízen úszunk, ahol egyébként sem szerencsés a kontaktlencse, arról nem beszélve, hogy a mellettem úszók miatt, egy rossz mozdulattól, ki is eshet a szemből. De nem csak emiatt nem tudtam kontaktlencsét hordani, a behelyezése is komoly probléma számomra, mivel bal alkar nélkül születettem. Sokat próbáltam, de egy kézzel egyszerűen lehetetlen betenni, kivenni.

Úszás közben csak nagyjából látta a terepet, általában a bóják színe segített csak neki a tájékozódásban. A műtéttel, reméli, a felkészülés és a versenyzés is könnyebb lesz számára.

A sporthoz kaptam egy speciális sportszemüveget, de az sem a vízben, sem a hétköznapokon nem tudtam viselni, így csak részben jelentett megoldást. A napokban volt a műtét, még meg kell szoknom, hogy ne nyúljak rögtön ébredés után a szemüveg után, vagy ne akarjam egyből felvenni, ha kilépek a zuhanyzóból. 35 évnyi berögződést nehéz lesz levetkőzni, de könnyen megszokom majd, és nagyon várom, hogy 3-4 hét után újra elkezdhessem az edzéseket.”

Kiemelt figyelmet igényelt a műtét

Boronkay Péter +5-ös dioptriája kiemelt figyelmet és ultramodern technológiát igényelt: mindkettőt meg tudjuk adni a Budai Szemészeti Központban, így nem volt kérdéses a lézeres szemműtét kimenetele” – mondja Dr. Nagymihály Attila, intézetvezető főorvos, aki szintén triatlonozik, a sport a mindennapjainak a része, bár inkább a lézeres szemműtétekben számít világbajnoknak.

Sok olyan embert operáltunk, akinek a sport szerves része az életének, ezért örültem kifejezetten, amikor Péter bejelentkezett hozzánk. Bízom benne, hogy a DiamondFEMTO szemműtétettel elért szemüvegmentesség segít Boronkay Péter kitűzött céljainak elérésében, sikerességében” – mondta.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.