Tippek a kontaktlencse kezeléséhez

Ha valamilyen gyógyszert ír fel az orvos, kérdezd meg, nem okoz-e gondot kontaktlencse viselésnél. És olvasd el, mit ír a betegtájékoztató. (és mit mond a gyógyszerész….) Ne felejtsd el, betegen a kontaktlencseviselés más, mint egészségesen! Ha fertozés van, a lencsét ne hordd!

 • Ha délután, este kényelmetlen a lencse, amit okozhat szárazság, túl szoros lencse, lerakódások, vagy a szem és lencse között felgyülemlett sejttörmelék, a legjobb dolog a lencsét levenni, letisztítani és leöblítés után visszahelyezni. Jobb hatású, mint nedvesítocseppet cseppenteni, igaz viszont, hogy ez utóbbit bárhol bármikor megtehetjük.
 • Mit csinálsz, ha olyan helyen esik ki a lágy kontaktlencse a szemedbol, ahol nincs a közeledben az ápolószer, hogy visszategyed? Csapvizet semmiképpen ne használj! A legkevésbé rossz, amit tehetsz, hogy a nyelvedre rakod a lencsét, hogy ne száradjon ki. Igaz, hogy ezt minden optikus és orvos tiltja, de csak azt, hogy utána a szemedbe visszarakd. Nos, neked ez eszedbe se jusson. A szádban csak szállítod a lencsét, míg a folyadékhoz hozzájutsz. Ugyanis teljes fertotlenítést kell végezni! Addig maradsz fél szemmel, vagy szemüvegben. ( ja, és amíg a szádban van a lencse, ne egyél, ne igyál, és – ne beszélj sokat )
 • Soha ne használd újra a már egyszer felhasznált ápolószert! A lencsetokot, ha a lencsék nincsenek benne, tartsd szárazon!
 • Hölgyek figyelem! A hosszú köröm nem ideális kontaktlencse viselőknek! Viszont nem sokan tudják, hogy még a rövid köröm is kárt tehet a lencsében, vagy – ami rosszabb – a szemben, ha sérült, vagy frissen van vágva. A körömreszelovel ilyenkor le kell tompítani az élét!
 • Ha itt a nyár, a Balatonba, Dunába, Tiszába és a többi természetes vizekbe ne menj kontaktlencsével! Sajnos a fertozés veszélye nagyon magas!
 • Ha mindenféle kontaktlencse ápoló szerre allergiás vagy, próbálj ki egy hidrogén-peroxidos rendszert. Meg fogsz lepődni!
 • Kövesd a lencseviseléshez kapott utasításokat! A kontaktológusod az alapos vizsgálat alapján meghatározza, milyen lencsét viselhetsz, milyen viseleti módban:
 • Napi viselet: minden lefekvés előtt ki kell venni, tisztítani, öblíteni, és fertőtleníteni, éjszakára tárolni kell a lencsét az előírás szerint.

kontaktlencse2

 • Éjszakai viselet (kiterjesztett vagy rugalmas viselet): mivel ez nem mindenki számára alkalmazható, csak a kontaktológus tanácsára tedd. Az eddig ilyen célra használható lencséket maximum 6 éjszakán viselheted egymás után. Miután kivetted a szemedbol, tisztítás, öblítés, fertotlenítés, tárolás.
 • Lencse csere: A lencse rendszeres cseréje a legegészségesebb módja a kontaktlencse viselésének. Mivel a szennyeződések hosszútávú felrakódása a lencsefelszínre nem elkerülhető, egyre több szakember ajánlja a rövid időnként történő lencsecserét. Ez mindig a kontaktológus utasítása szerint történjen. (ne hordd túl!)
 • Olyan szappant használj a kontaktlencse kezelése elott, amelyik nem hagy a kezeden semmilyen ragadós (visszazsírzó vagy hidratáló) anyagot. Tönkreteheti a lencsét!
 • Uszodába ne menj kontaktlencsében! Vagy használj tökéletesen záró úszószemüveget. A fertőzésveszély nagyon nagy!
 • Óvatosan bánj a hidratáló hatású készítményekkel! Ha a szemed környékét kened velük, a borön át felszívódva a lágy lencsén eltávolíthatatlan lerakódásokat képezhet. Megoldás: este kendd magad, miután kivetted a lencsét, vagy a szemkörnyéket hagyd ki. Ja, és a hidratáló szappanok és tusfürdők is ilyenek!
 • A kontaktlencse kezelése előtt, kézmosás után, mindig 100% pamut törölközővel töröld szárazra a kezed, mert gyakran előfordul (főleg piacon kapható műanyagszálas stb. törölközőknél) hogy a kezeden maradnak apró műszálak, így a kontaktlencse behelyezésekor kellemetlen szúró érzés léphet fel.

Október a látás hónapja, amelyhez sok optikai cég csatlakozott, köztük az Optiris Optika is, akik ingyenes látás ellenőrzést és szaktanácsadást adnak a látás hónapja alkalmából. Részletekért látogassanak el az Optiris Optika facebook oldalára

Adidas napszemüvegek ÓRIÁSI kedvezménnyel!

Az Adidas multifunkcionális sportszemüvegeknél az egyedi igények kiszolgálása a legfontosabb feladat. Ezek a napszemüvegek számtalan technológiai újdonsággal rendelkeznek, amelyeket neves sportolók igényeit figyelembe véve fejlesztették ki.

Az Adidas sportszemüveg nyújtotta élményt, a dioptriás szemüveget viselők is átélhetik a lencse belső oldalára illeszthető optikai betét segítségével. Az optikai betét egy olyan speciális anyagból készült műanyag keret, amely hihetetlen stabilan illeszkedik a keret belső részére, nagyon egyszerűen bepattintható, nem mozog, sőt az időjárási viszontagságoknak is ellenáll.

Adidas-Sunglasses-for-Women_16

Az Adidas szemüvegek polycarbonát lencséi ütés- és törésállóak, karcmentes réteggel bevontak, valamint kiváló optikai tulajdonságokkal és 100%-os UV védelemmel rendelkeznek. Széles színválasztékuknak köszönhetően különböző sportokhoz és fényviszonyokhoz a legmegfelelőbb lencsét tudjuk kiválasztani.

Most  40%-os kedvezménnyel vásárolhat Adidas napszemüveget. A részletekről tájékozódjon üzletünkben!

Forrás: A látás hónapja