Meghan Markle babát vár – Sussex hercegnője az idősebb anyák között

Egyre több nő vár a szüléssel, de ezzel kockáztat is

A közelmúltban jelentette be Harry herceg és párja, Meghan Markle, azaz Sussex hercegnője, hogy első gyermeküket várják. A csinos Meghan is azon nők közé tartozik, akik bőven 30 éves koruk felett szülnek, vagyis az idősebb anyák táborát gyarapítja majd.

 A Kensington Palota 2018 októbere közepén jelentette be: Meghan Markle gyermeket vár, Harry herceg tehát tavasszal apa lesz. Természetesen minden lap megírta az örömhírt, de éppen ennyit foglalkoztak azzal is, hány éves Sussex hercegnője – aki 37 évével az idősebb anyák közé tartozik majd. Az orvosok a 35 éves kor feletti terhességek esetében már „időskori várandósságot” emlegetnek, nagyrészt elavult összefüggések miatt.

Márpedig napjainkban egyre több nő alkotja az idősebb anyák táborát. Az Egyesült Államokban, Angliában és Európa más részein is jellemzővé vált későbbi korban szülni: 2000 és 2014 között Amerikában 23 százalékkal nőtt meg az első gyermeküket 35 éves kor felett szülő nők száma. Egy korábbi kutatás azt sugallja: a szám növekedése nagymértékben köszönhető annak, hogy egyre több nő dolgozik ugyanolyan keményen, mint a férfiak, s előtérbe helyezik érvényesülésüket, magasabb képzettséget és anyagi biztonságot szereznek.

Az idősebb anyák bizonyos kockázatokkal néznek szembe

Bizonyára nem először halljuk: ahogyan egy nő idősödik, a petesejtjei minősége romlik, következésképpen a termékenysége is csökken – a folyamat 30 éves kor körül kezdődik és 35 után gyorsul fel. Az idősebb anyák esetében megvan az esélye tehát annak, hogy a petesejteknek rendellenes kromoszómáik lesznek. Vagyis, minél többet vár egy nő, annál valószínűbb a komplikációk esélye.

Az idősebb anyáknál megnő a magas vérnyomás valószínűsége a terhesség idején – melynek neve preeclampsia – ahogyan a terhességi cukorbetegségé is. Ez egy olyan állapot, melyben a test nem termel elég inzulint a vércukor szabályozásához a várandósság alatt. Gyakoribb a vetélés, a többszörös terhesség, a koraszülés és a császármetszés valószínűsége és sajnos egyéb komplikációké is. S noha az esély arra, hogy a baba kromoszóma rendellenességgel szülessen – ilyen a Down-szindróma is – kicsi, annak valószínűsége, hogy hiányzó, sérült vagy extra kromoszómával rendelkezik a gyermek, megnő a kor előrehaladtával.

Mit tehet a nő?

Túlzottan aggódni sem szabad azért, amennyiben egy nő 35 éves kora felett szül is. Nagyon sokan adnak életet az idősebb anyák táborában teljesen egészséges gyermeknek komplikációk nélkül. Annyit azonban megtehet a leendő kismama, hogy olyan egészségesen él, amennyire csak lehet a teherbeesés előtt: évente elmegy teljeskörű orvosi vizsgálatra, s meggyőződik arról, hogy vércukorszintje, vérnyomása, pajzsmirigyműködése és egyáltalán a méh állapota megfelelő.

Az egészséges étkezés, a vitaminok szedése – különösen a folsavé – , a rendszeres testmozgás minimálisra csökkenti a komplikációk esélyét. Manapság a nőknek igen sok lehetőségük van. Ezért, ha 35 éves kor felett szeretne egy nő teherbe esni, ma már az orvostudomány is számos módszerrel igyekszik segíteni ebben.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.