Mitől függ, hogy egy- vagy kétpetéjűek az ikrek?

Ha egy nő méhében egyszerre két vagy több csecsemő fejlődik, ikrek születésére lehet számítani. De mitől függ, hogy ikerpár születik-e, s milyenek lehetnek? Miféle veszélyekkel járhat a terhesség?

Ikrekről beszélünk, amikor egy kismama méhében egyszerre két vagy több kisbaba növekedik. Az ikrek olykor teljesen egyformák – egypetéjűek – néha pedig nem hasonlítanak jobban egymásra, mint a tipikus testvérek – ők kétpetéjűek. Fogantatásuk különböző módon történik.

Egypetéjű ikrek

A megtermékenyített petesejt egy petesejtből és egy spermiumból áll össze. Olykor megesik, hogy ketté válik, s ilyenkor egypetéjű ikrek alakulnak ki. Amennyiben az egyik pete ismét elválik, azonos kinézetű hármasikrek jönnek a világra és így tovább.

Minden baba ugyanazzal a génkészlettel indul el: vagy mind fiú, vagy lány és egyformák. Minden ezer élveszületésből három vagy négy esetben születnek hármas vagy többes ikrek.

Kétpetéjűikrek

Előfordul, hogy több pete szabadul ki egy nő petefészkéből egyetlen hónap alatt. Ha mindegyiket különböző spermiumok termékenyítik meg, kétpetéjű ikrek alakulhatnak ki – vagyis, az egypetéjűekkel ellentétben a génjeik ugyanúgy különböznek, mint bármely más, azonos szülőkkel rendelkező testvéreké. Ilyen többes ikrek gyakrabban születnek, mint egypetéjűek.

terhes

Fotó: 123rf.com

Ugyanaz az anya, más apa

Amennyiben termékenységi időszaka alatt a nőnek egy vagy több petesejtje van, lehetséges, hogy mindegyiket más-más időpontban termékenyítik meg – akár különböző férfiak. Ezért előfordulhat, hogy ikrek születnek, különböző apákkal.

Szoros kapcsolódás

Az ikrek szülei gyakran érzékelik, hogy gyermekeik egy különleges nyelvet használnak, amellyel csak egymással értetik meg magukat. A kommunikációjuk a jelek szerint korán elkezdődik. Egy tanulmány kimutatta: az ikrek már a terhesség 14. hetében szándékosan egymás felé mozognak. További kutatásokra van ugyanakkor szükség annak megállapítására, vajon ez igaz-e a hármas vagy többes ikrekre is.

Hogyan születnek a többszörös ikrek?

A császármetszés egy hasi vágáson keresztül szabadítja ki a kisbabákat a méhből – a műtétet általában az anya és a baba egészsége védelmében végzik. Ikrek esetén nagyobb a császármetszés valószínűsége, különösen igaz ez a hármas- vagy többes ikrekre.

Bonyodalmak is felmerülhetnek azonban az ilyen terhességeknél. A két legsűrűbben előforduló komplikáció az alábbi.

1. Koraszülés: ez a leggyakoribb szövődmény a többszörös ikreknél. Egy időben érkező baba 39 vagy 40 hetesen jön a világra, az ikrek többsége azonban koraszülött vagy a 37. hét alatt születik.

Kutatások szerint ők hatszor nagyobb valószínűséggel lesznek koraszülöttek, mint egyetlen baba. A 32. hét előtt született csecsemőknél nagyobb eséllyel jelentkeznek olyan hosszú távú egészségügyi problémák, mint a halláskárosodás, látásproblémák, esetleg agykárosodás.

terhesség, vérnyomás

Fotó: 123rf.com

2. Preeeclampsia: ez az állapot magas vérnyomást és egyéb problémákat okoz. Bármely terhességnél előfordulhat, de az ikreknél gyakoribb. Az első jele általában a vérnyomás emelkedése, de fejfájás, látásproblémák, hányinger és hányás is előfordulhat.

Veszélyes lehet az anyára és a csecsemőkre nézve, van azonban gyógyszer a vérnyomás csökkentésére és az egyéb tünetek kezelésére. Az állapot a szülés után megszűnik.

Mivel az ikreknél magasabb a problémák és a koraszülés esélye, az orvosok fokozottan szemmel tartják a több babát váró kismamát. Nyomon követik a csecsemők növekedését és fejlődését, figyelik az anya egészségi állapotát és a koraszülés jeleit. Ultrahanggal és egyéb vizsgálatokkal is rendszeresen ellenőrizhetik, hogy minden rendben van-e.

A cikket folytatjuk.

Olvasd el ezt is!

Másodszor azonosítottak másfél petéjű ikreket a világon

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.