Zűrös szívügyek: aritmia

Mindenkinek vannak szívügyei, de az aritmia ne legyen az.

A szív normál működésében 72-78-szor húzódik össze átlagosan, amivel közel 5 liter vért pumpál ki az erekbe, és juttat el a test minden részébe az érrendszer segítségével. Amennyiben a szívverések száma drasztikusan megemelkedik vagy lecsökken, és ez nem csak ritka esetekben következik be, szívritmuszavar alakul ki.

Aggasztó jelek?

Szívünk érzékeny és rögtön reagál a testet ért változásokra. Tehát az érzelmi megnyilvánulásaink következtében, meglepő, sokkoló vagy ijesztő helyzetekben heves szívverést tapasztalhatunk. Ugyanígy a fizikai aktivitás során is. Ez természetes válaszreakció bizonyos ingerekre és csupán rövid ideig tart, majd ismét normalizálódik.

shutterstock_127189362

Akkor sem kell aggódnunk, ha néha úgy érezzük, nagyobbat dobban a szívünk, mint máskor. Mivel a gyengébb szívverés nem tud elegendő vért juttatni az erekbe, ezért a következővel nagyobb mennyiséget pumpál át, amit mi is megérzünk

Bradycardia: lassú szívverés

Az aritmiának két fajtáját különíthetjük el. Az egyik esetben a szívfrekvencia túlságosan lelassul. Percenként kevesebb, mint 60 szívverés érzékelhető csupán. Emiatt gyakori a szédülés, állandósul a fáradság érzése és légszomj is jelentkezhet. A bradycardia pacemaker beültetésével kezelhető. Ez a készülék elektromos impulzusokat juttat a szívbe, ha a normálistól eltérő ütemben ver.

shutterstock_185673076

Tachycardia: gyors szívverés

Ha a szív olyan szaporán ver, hogy percenként több mint százszor húzódik össze, tachycardiáról beszélünk. Ilyenkor annak ellenére, hogy a szív nagyon sebesen dolgozik, mégsem elég hatékony. Nem képes elegendő mennyiségű vért juttatni az erekbe, ami súlyos problémákhoz vezet. Tünetei a fülzúgás, erősen lüktető nyaki verőér, zsibbadó végtagok, kellemetlen érzés a mellkasban és hányás, hányinger vagy légszomj is jelentkezhet. Többféle kezelés alkalmazható a tachycardia fajtájától függően.

A szívritmuszavar veszélyes

Az aritmia életveszélyes lehet, ha a szapora szívverés miatt kialakuló elektromos aktivitást nem kezelik. A drasztikusan lelassult szívverés pedig szívmegálláshoz vezethet. Ebből adódóan nagyon fontos a rendszeres pulzusmérés szívritmuszavar esetében és az orvos által előírt utasítások pontos betartása egyaránt.

Forrás: