Véralvadásgátló terápia a stroke ellen!

A pitvarfibrilláció az egyik leggyakoribb szívritmuszavar típus, amely mintegy 6 millió embert érint Európában.

Ezeknél a betegeknél a megnövekedett vérrögképződésnek köszönhetően a stroke kockázata mintegy ötszörösére növekszik, ami különösen veszélyes, mert ilyenkor sokkal gyakrabban következhet be visszafordíthatatlan neurológiai károsodás, rokkantság illetve haláleset.

Megelőző kezelés nélkül minden 20 betegből 1 beteg szenved el stroke-ot. A stroke betegek 13-25%-a egy éven belül meghal, illetve a túlélőknél 60%-ban maradandó egészségkárosodással (mozgáskorlátozottság, beszédképtelenség, nyelés képtelenség) jár, de következménye az elbutulás, depresszió, intézeti ápolás is.

A szélütés azonban jó eséllyel elkerülhető, amennyiben a pitvarfibrillációt időben felfedezik, és véralvadásgátló terápiával kezelik. Megfelelő véralvadásgátló terápiával a stroke (szélütés) hosszú távon biztonságosan megelőzhető pitvarfibrillációban szenvedő betegek esetében. A március elején rendezett Debreceni Kardiológus Napokon bemutatott klinikai vizsgálati eredmények és az alvadásgátlásban bekövetkező, a tudományos ülésen ismertetett terápiás lépésváltás igazolják – tette közzé a Boehringer Ingelheim.

A nem billentyű eredetű (non-valvuláris) pitvarfibrilláció kezelésében mérföldkő jelentőségűek a most nyilvánosságra hozott adatok, mert bebizonyították, hogy ma már létezik olyan szájon át szedhető véralvadásgátló készítmény, amelynek szélütés megelőző hatása hosszú távon is megmarad. A RE-LY vizsgálatnak köszönhetően ez a kezelés ma már világszerte – többek között Magyarországon is – elérhető a betegek számára.

trombozis

A nemrégen publikált RELY-ABLE tanulmány a terápiában résztvevő betegek utánkövetése során megmutatta, hogy a kezelés agyi védelemben nyújtott pozitív hatása 4 év után is fennáll, és a szisztémás embolizáció valamint vérzéses szövődmények alacsony gyakorisága is megfelel a korábbi eredményeknek.

A RE-LY és a RELY-ABLE vizsgálatok együttes adatai több mint négyévnyi betegtapasztalatnak felelnek meg, és bármely modern szájon át szedhető véralvadásgátló gyógyszert figyelembe véve idáig a legátfogóbb értékelést nyújtják pitvarfibrilláció okozta stroke megelőzésében.

A pitvarfibrillációban szenvedő legtöbb betegnek élethosszig tartó véralvadásgátló kezelésre van szüksége az iszkémiás stroke (érelzáródás vagy érszűkület következtében kialakuló szélütés) elleni védelem miatt. Az új szájon át szedhető gyógyszerről rendelkezésre álló adatok megnyugtatóak mind a betegek mind pedig az orvosok számára, mert biztosak lehetnek a terápia által hosszú távon nyújtott agyi védelmi előnyökben.

A kezelés a betegek igényeinek megfelelően egyénre szabható, egyszerű, nem igényel rendszeres laboratóriumi kontrollt, hatékonyságát nem befolyásolják külső tényezők (étkezés, gyógyszerek), a korábbi terápiáknál hatékonyabb és biztonságosabb miként azt az ismertetett klinikai vizsgálatok eredményei mutatják.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.