Top 15 súlyos dolog, amelyet a magas vérnyomás tesz a testünkkel – 2. rész

A magas vérnyomás hazánkban szinte népbetegség. Kordában tartása nagyon fontos, mert számos súlyos következménye lehet a szervezetünkre nézve. Lássuk, mit tehet a testünkkel!

Szerte a világon, de Magyarországon is rengeteg embert érint a magas vérnyomás. Lényeges időben észlelni és tenni ellene, mert idővel egyre súlyosabb hatást gyakorolhat a testünkre.

Lássuk kicsit közelebbről, mi mindent okozhat a magas vérnyomás, ha nincs kordában tartva? Cikkünk első részében az első 7-ről esett szó, nézzük a többit is.

8. Stroke: a magas vérnyomás hatása a rettegett agyvérzés avagy stroke. Két típusa van: vérzéses stroke esetén egy meggyengült artéria valósággal szétrobban az agyban. Az iszkémiás stroke-nál egy plakkcsomó blokkolja az agysejtek véráramlását. Az agy egyik része elkezd elhalni, mert nem jut elég vérhez. Ez hatással lehet a gondolkodás-, a mozgás- és a beszéd képességére, sőt a látásra is. Ha bármely ehhez kapcsolódó tünetet észlelünk – ilyen a kar gyengesége, az arc egyik részének lelógása vagy a beszédproblémák – azonnal mentőt kell hívni!

stroke

9. Demencia: a magas vérnyomás hatásaként a plakk az agyat ellátó artériákban is felhalmozódhat. Ezen artériák eltömődése lelassíthatja a vér áramlását a test többi részébe, s ha megváltoztatja az agy működését, fellép az ún. vaszkuláris demencia, ami hatást gyakorolhat a gondolkodásra, a látásra, a beszédre, az emlékezetre, sőt a mozgás módjára is. Általában lassan, idővel alakul ki. Stroke esetén azonban ezeket a tüneteket igen gyorsan észlelni lehet.

10. Veseelégtelenség: a magas vérnyomás hatásaként veseelégtelenség jelentkezhet, sőt, ez a vese károsodásának második leggyakoribb oka. Szűkíti és megkeményíti az ereket, melyeket a vese használ, hogy megszabadítsa a testet a salakanyagtól és a felesleges folyadéktól. Ez megakadályozza, hogy a speciális szűrők, az úgynevezett nefronok elegendő vérhez és tápanyaghoz jussanak – s végül végleg leállíthatja a veséket.

11. Látásproblémák: idővel a magas vérnyomás lassíthatja a vér áramlását a retina irányába, azaz a szemgolyó hátsó részének fényérzékeny szövetrétegébe. Lelassíthatja a vér látóideg felé vezető útját is, ami jeleket küldeni segít az agynak. A magas vérnyomás elhomályosíthatja a látást, bizonyos esetekben hozzájárulhat annak elvesztéséhez. Kiválthatja folyadék felhalmozódását a retina alatt, ami megsebesítheti a szövetet és torzíthatja a látást.

12. Szexuális problémák – nőknél és férfiaknál egyaránt: a magas vérnyomás bárhol a szervezetben képes lelassítani a véráramlást. Amennyiben nem áramlik elegendő vér a péniszbe, problémák lehetnek az erekció elérésével vagy megtartásával. Ha egy férfi általában egészségesnek tartja magát, az erekciós probléma miatt fontos felkeresni kezelőorvosát és ellenőriztetni, nincs-e magas vérnyomása, amivel a kapcsolódó egészségügyi problémákat is kizárhatja.

A magas vérnyomás hatása a nőknél is okozhat szexuális gondokat. A szervezet másként reagálhat, mert kevesebb vér jut a hüvelybe, szex előtt és alatt is. Lehetséges, hogy a nő nem érez olyan izgalmat, mint amit korábban és az orgazmus elérése is nehezebb lehet. A magas vérnyomás fáradtabbá tehet minket és a libidót is csökkentheti.

csontritkulas, csont

13. Csontveszteség: a magas vérnyomásban szenvedők vizeletében gyakran nagyobb mennyiségű kalcium található meg. Lehetséges, hogy hatására szervezet túl nagy mennyiségtől szabadul meg ebből az ásványi anyagból, ami az erős csontok szempontjából fontos. Ez törésekhez vagy törésekhez vezethet, különösen idősebb nőknél.

14. Alvási apnoé: a magas vérnyomás hatása lehet az alvási apnoé nevű alvászavar is. A torok izmai ennél a problémánál túlságosan ellazulnak, s alvás közben rövid időre, többször leáll a légzés. Úgy tűnik, a magas vérnyomás okoz alvási apnoét, de maga az apnoé is emeli a vérnyomást. Mindkét állapotot kezeltetni kell, s számos más egészségügyi problémát is megelőzhetünk.

Olvasd el ezt is!

A felálláskor megemelkedő vérnyomás előre jelezheti a szívproblémát

Forrás: Adrina - napidoktor.hu