Erekciós zavar – életmód is okozhatja?

Betegségek és életvitel

Az erekciós diszfunkció azt jelenti, hogy egy férfinak tartós gondja van a merevedés elérésével vagy fenntartásával. Kezelés nélkül a közösülés gyakorlatilag lehetetlenné válik. Az erekciós zavar a 40-es években jelentkezhet először.

Milyen betegségek vagy életmód játszhat benne szerepet?

Az erekciós zavar máig tabutéma sokak számára. Pedig erről a fontos problémáról beszélni kell, s szükséges orvosi segítséget kérni. Az erekciós diszfunkció azt jelenti, hogy a férfinak állandó gondot okoz elérni és fenntartani a merevedést – ha nem kezelteti magát, a szex gyakorlatilag nem kivitelezhető a számára.

Cikkünk előző részében arról volt szó, mit is jelent pontosan az erekciós zavar és ki hajlamos rá. Lássuk azonban, milyen betegségekkel vagy életmóddal függhet össze.

Fotó: 123rf.com

Betegségek, melyek erekciós zavarhoz vezethetnek

A krónikus betegség és az erekciós rendellenesség közötti kapcsolat leginkább a cukorbetegség esetén mutatható ki. A diabéteszesek csaknem fele küzd vele – a jó vércukorszint azonban minimalizálja az erekciós zavar esélyét. Az alábbi négy betegség szintén vezethet merevedési zavarhoz, mivel befolyásolja a véráramlást vagy az idegi impulzusokat a teljes szervezetben: szív- és érrendszeri problémák, atherosclerosis (az artériák megvastagodása), vesebetegség és szklerózis multiplex.

Az életmód szintén kiválthat erekciós zavart

Talán nem meglepő ezek után, hogy bizonyos életvitel ugyancsak hozzájárulhat az erekciós zavarhoz. Ilyen a dohányzás, az alkoholfogyasztás, az elhízás, melyek mind hatással vannak a vérkeringésre, s mint ilyen erekciós diszfunkciót válthatnak ki. A cigaretta, a sok szesz és a drog is károsítja a vérereket, s csökkenti a megfelelő véráramlást a pénisz felé.

A dohányosoknak csaknem kétszer akkora esélyük van az erekciós zavarra, mint a nemdohányzóknak. Az elhízottság és a túl kevés mozgás szintén hozzájárulhat a zavarhoz – aki sűrűn edz, annál jóval kisebb a merevedési zavar valószínűsége.

Műtét és gyógyszerek

A műtéti beavatkozás vagy sugárkezelés – prosztatarák, húgyhólyagrák vagy prosztata megnagyobbodás esetén – olykor rongálhatja az idegeket és a vérereket a pénisz mellett. Az idegkárosodás olykor állandó, ezért a beteg az erekció eléréséhez kezelést igényel. Az operáció átmeneti károsodást is kiválthat, mely magától helyrejön, 6-18 hónapon belül.

Gyógyszerek miatt szintén előfordulhat erekciós zavar – ide sorolhatunk bizonyos vérnyomáscsökkentő gyógyszereket, antidepresszánsokat és nyugtatókat. Azok a férfiak, akik erekciós diszfunkciótól szenvednek, s valószínűsíthető, hogy ennek gyógyszer az oka, mindenképp beszéljenek orvosukkal egy lehetséges más készítmény alkalmazásáról.

Fotó: 123rf.com

A pszichológia és az erekciós zavar

Nem ritka, hogy az erekciós diszfunkciót pszichológiai gát váltja ki. Az esetek 10-20 százalékában van szó erről. A szakemberek a stresszt, a depressziót, az alacsony önbecsülést, a teljesítmény miatti szorongást tartják a legfőbb okozónak, melyek befolyásolhatják a merevedést. Ez súlyosbíthatja a zavart azoknál a férfiaknál, akiknél eleve valamilyen fizikai ok is áll a probléma mögött.

Kerékpárosok és erekciós zavar

Előfordul, hogy biciklistáknál és atlétáknál alakul ki merevedési zavar – a kerékpár ülése olykor nyomást gyakorol az idegekre, melyek kulcsfontosságúak a szexuális izgalomhoz. Az órákat bicikliző férfiaknak olyan ülés kell, amely védelmet nyújt az ilyen problémák ellen.

A cikket folytatjuk.

11 tipp az erekció mergőrzésére

Forrás: https://napidoktor.hu/index