Top 15 súlyos dolog, amelyet a magas vérnyomás hatása tesz a testünkkel – 1. rész

A magas vérnyomás hazánkban szinte népbetegség. Kordában tartása nagyon fontos, mert számos súlyos hatása lehet a szervezetünkre nézve. Lássuk, mit tehet a testünkkel!

Szerte a világon, de Magyarországon is rengeteg embert érint a magas vérnyomás. Lényeges időben észlelni és tenni ellene, mert idővel egyre súlyosabb hatást gyakorolhat a testünkre.

Lássuk kicsit közelebbről, mi mindent okozhat a magas vérnyomás, ha nincs kordában tartva?

1. Artériakárosodás: az artériáinknak szilárdnak, rugalmasnak és simának kell lenniük, hiszen feladatuk, hogy a vér könnyen eljuthasson a szívből és a tüdőből a szervekbe, illetve más szövetekbe. A magas vérnyomás az artériák falát túlzott nyomásnak teszi ki. Ez károsítja a belsejüket, ahol „lepedék” vagy ismertebb nevén plakk gyűlik össze – merevebbé és szűkebbé teszi az artériákat, így nem tudják megfelelően ellátni feladatukat.

2. Aneurizma: aneurizma esetén a nyomás az artéria falának egy részét kinyomja, meggyengítve azt. Amennyiben a törése bekövetkezik, a vérzés a szervezetbe jut és súlyos problémát okozhat. Ez bármelyik artériában megtörténhet, de az aneurizma leggyakrabban az aortában fordul elő, amely a test közepén halad végig. Amennyiben az artéria sérült, aneurizma akkor is kialakulhat, ha egyébként nincs magas vérnyomásunk.

szívinfarktus

Fotó: 123rf.com

3. Koszorúér-betegség: a koszorúér-betegség jellemzően akkor jelentkezik, amikor plakk halmozódik fel a szívhez közeli artériákban. Ez lelassítja a véráramlást és mellkasi fájdalmat vagy furcsa szívritmust (úgynevezett aritmiát) okozhat. A teljes elzáródás pedig szívrohamot válthat ki.

4. Szívroham: a magas vérnyomás hatása lehet a szívroham. Amennyiben nagy mennyiségű plakk halmozódik fel az artériákban, vagy csomó alakul ki belőlük és meglazul, teljesen elzárja a szívben lévő artériát és szívroham jelentkezik. Az elzáródás miatt a szívizom nem jut oxigénhez és tápanyagokhoz, ami megsértheti vagy tönkreteheti azt. Szívroham esetén általában nyomást vagy fájdalmat érzékelhetünk a mellkasban, néha a karban, nyakban vagy akár az állkapocsban is. Nehézlégzés, szédülés vagy hányinger is előfordulhat. Ha bármely tünetet érzékeljük magunkon, hívjunk azonnal mentőt!

5. Perifériás artériás betegség: hasonló a koszorúér-betegséghez, de a szívtől távolabb eső ereket érinti, a karokban, lábakban, fejben vagy gyomorban levőkre van hatással. A fájdalom vagy görcsök a lábakban jelentkezhetnek, olykor séta vagy lépcsőzés közben. A probléma kifáraszthatja a pácienst. Pihenést követően a fájdalom elmúlik, de mozgáskor visszatér. Kezelés nélkül a perifériás artériás betegség súlyosabb problémákat okozhat – így például szélütést, fekélyeket, keringési zavart a lábakban, s ez akár amputációhoz is vezethet.

ekg, szív

Fotó: 123rf.com

6. Szívelégtelenség: a magas vérnyomás az artériák beszűkülését válthatja ki. Idővel ez oda vezet, hogy a szívnek keményebben kell dolgoznia és meggyengülhet. Végül ez olyan mértékű lesz, hogy nem képes elegendő vérrel ellátni a test többi részét. Kialakul a szívelégtelenség.

7. Szívnagyobbodás: a magas vérnyomás hatása a szív megnagyobbodása. Mivel a szív keményebben dolgozik, hogy a vért mozgassa a szervezetben, a szívizom megvastagodik – ennek eredményeképpen az egész szív méretesebbé válik. S minél nagyobb, annál kevésbé látja el jól a feladatát, a szövetek nem jutnak megfelelő mennyiségű oxigénhez és tápanyaghoz.

A cikket folytatjuk.

Olvasd el ezt is!

Magas vérnyomás – Valóban segít a gyógyszer?

 

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.