Nőknél kockázatosabb az infarktus?

Évek óta ismert tény, hogy több nő hal meg infarktusban, mint férfi. A köztudatban ennek ellenére még mindig az él, hogy a szívinfarktus kifejezetten az erősebbik nemet érintő betegség.

Az emberek többsége úgy tekint a szívrohamra, mint egy végzetszerű, elkerülhetetlen eseményre, ráadásul nálunk az sem közismert, hogy a nők nagyobb számban halnak meg szívproblémák miatt. Tény, hogy amíg a férfiak durván 50%-a, addig a nők 56%-a szenved el szív és érrendszeri eredetű halálozást.

„A nőknél az esetek többségében az első tünet rögtön az infarktus maga. Ilyenkor nincsenek könnyen felismerhető megelőző és figyelmeztető jelzések, az akár hetekkel-hónapokkal korábban jelentkező szívtájéki szorító-nyomó és esetenként a felkarba is kisugárzó fájdalom, fulladás-vagy ájulásérzet.” – nyilatkozta Dr. Benczúr Béla „A női szívroham nemcsak klinikai értelemben különbözik, hanem felismerésében is.” – tette hozzá a szolnoki Hetényi Géza Kórház kardiológusa.

Fontos, hogy a lehető leghamarább felismerjük azokat az előjeleket, amelyek jellemzői egy szívinfarktusnak, de a nőknél ez gyakran nem is olyan egyszerű. A amerikai National Institutes of Health (NIH) kutatásai szerint a nőknél jelentkező nem tipikus tünetek is előre jelezhetik az infarktust – akár egy hónappal azt megelőzően is! A betegek 43%-a például egyáltalán nem érzett mellkasi fájdalmat a szívroham előtt, de közben sem, pedig az orvosok továbbra is ezt értékelik a vezető tünetként mindkét nem esetében.

sz%2525C3%2525ADv6

A tünetek hétköznapi volta miatt nem is diagnosztizálják magukat, „csak egy múló rosszullétnek” betudva az előjeleket.

Az érelmeszesedés mindkét nem esetében a szívinfarktus legfőbb oka, ám a női hormontermelés sokáig késlelteti ezt a folyamatot. A menopauza beköszöntével az ösztrogéntermelés drasztikusan lecsökken és számos élettani folyamat addigi egyensúlya megbomlik. Ekkor az érelmeszesedés folyamata sokkal gyorsabbá válik, mint a férfiaknál. A nőkre innentől kezdve kellene még nagyobb figyelmet fordítani.

„Ha egy férfi megéri az 55-60 évet, akkor már kicsit fellélegezhet, a nőknél viszont 45-50 körül kezdődik az igazán rizikós időszak” – mutatott rá a nemek közti különbségre Dr. Lannert Ágnes, a Medexpert Kft. alkalmazástechnikai specialistája. „Fokozódik az értónus, azaz a kiserek ellenállása, ezért a centrális vérnyomás is megemelkedik. Ezek vizsgálatára a legegyszerűbb az Arteriográf módszere, amely gyorsan és fájdalommentesen felméri az érrendszer állapotát.”

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.