Karácsonykor sem tud lassítani? Ezért fontos a menedzserkardiológia

Egyre többen éreznek szorongást a közelgő  ünnepek miatt, hiszen nem mernek, nem tudnak kiszakadni a mindennapok rohanásából.

Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa szerint a menedzser életmódot folytató vezetőket a szorongáson kívül más tünetek is figyelmeztethetik a szűrések fontosságára.

Nem lehet a végtelenségig feszíteni a húrt

Ma már egyértelműen kijelenthetjük, hogy a stressz önálló rizikófaktor számos betegség kialakulásában, így a szív- és érrendszeri betegségek esetében is. Ez pedig egyedi kivizsgálási, terápiás, követési megközelítést igényel a kardiológusok részéről is. Éppen ezért van létjogosultsága az ún. menedzserkardiológiának, amely gyakorlatilag a stressz kardiológiai következményeit vizsgálja” – hangsúlyozza Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa. – Jellemző ezekben az esetekben, hogy sokáig szinte semmilyen probléma nem mutatkozik, a menedzserek vagy bárki, aki hasonló életformát folytat, azt hiheti, hogy a teherbírása, a stressztűrő képessége végtelen. A férfiaknál a kardiológiai problémák jellemzően 40 éves kor körül és afölött jelentkeznek,  a nők 55 éves kor körül és az után szembesülhetnek a betegségekkel. Az időbeli különbségnek főként a nők menopauza előtti viszonylagos hormonális védettsége lehet az oka. Az előrelátó vezetők azonban nem várják meg az első szorító mellkasi fájdalmat, légszomjat és már az enyhébb jelekre is felfigyelnek.

Fotó: 123rf.com

Milyen tüneteket kell komolyan venni?

Mellkasi fájdalom

A mellkasi fájdalom és szorítás érzése nem ritka a középkorú vagy akár fiatalabb, stresszes életet élő személyeknél. Az esetek nagy részében valóban csak a feszültség okozza, de előfordulhat, hogy pánik szindróma, vagy akár szívprobléma áll a háttérben. A szívbetegség miatt kialakuló mellkasi panasz jellemzően nem pihenés közben, hanem aktivitás során alakul ki, a tünet lassan teljesedik ki, és inkább nyomásérzés jelentkezik, mint szorítás.

Nyak- és állkapocs fájdalom

 A mellkasi fájdalom sokszor lesugárzik a nyakba, az állkapocsba vagy a vállakba. Ritkábban, de az is előfordulhat, hogy a mellkasban nem is jelentkezik panasz. A nyak- és az állkapocsfájdalom ugyanakkor utalhat angina pectorisra, amikor a szív nem jut elég oxigéndús vérhez. Mivel ezt legtöbbször a koszorúér-meszesedés miatt kialakult szűkület okozza, feltétlenül kardiológiai vizsgálatot igényel.

Erős szívdobogásérzés

A palpitáció egy orvosi fogalom a heves szívdobogás jelölésére. Ilyenkor az érintett rövid ideig gyors és szabálytalan szívdobogást észlel, esetleg egy-egy nagyobb bedobbanással vagy kimaradással. Néhányan repkedő érzésről számolnak be, van, akit a szívdobogás erőssége, van, akit a gyorsasága ijeszt meg. Maga a stressz is okozhat ilyen tünetet, de mivel számos betegség is állhat a háttérben, ajánlott utánajárni a kiváltó oknak. 

Gyors kifáradás fizikai terhelés közben

Sokan csak az öregedésnek tudják be, ha a korábban gond nélkül végzett mozgás egyre jobban fárasztja őket, esetleg határozottan csökken a teljesítmény. Holott emögött az is állhat, hogy a szív romló teljesítőképessége miatt nem képes elég vért pumpálni a testbe. Ha pedig valaki pihenés után is kimerültnek érzi magát, mindenképpen érdemes kivizsgáltatnia magát.

Erektilis diszfunkció

Az erektilis diszfunkció, vagyis merevedési zavar a szívbetegség egyik jellemző tünete is lehet. Persze más ok is vezethet ehhez a panaszhoz, mint például a teljesítményszorongás és bizonyos urológiai folyamatok. Az erektilis diszfunkció egyik leggyakoribb szív-érrendszeri oka mégis az érelmeszesedés, ami szűkíti és merevíti az ereket, és az endothel diszfunkció, ami megakadályozza az erek megfelelő ellazulását, ami megnehezíti a véráramlást.

Alvási apnoé

Az alvási apnoé során az érintettek egy hosszabb légzéskimaradás után levegőért kapkodva ébrednek. Ez pedig nem csak az alvás minőségét rontja, de növeli a magasvérnyomás betegség, a szívinfarktus, a stroke, a pitvarfibrilláció rizikóját is. Éjjel gyakrabban alakulhatnak ki szívritmuszavarok is, ami veszélyes állapot. Ha rendszeres éjjeli ritmuszavarra derül fény, a kardiológus alvásvizsgálatot javasolhat.

Az egészség mellett a munkaképesség is visszanyerhető

A kardiológiai kivizsgálás felépítése mindig az adott személytől, a panaszoktól, az általános állapottól függ. A menedzserkardiológia például kifejezetten a stresszes életmódot folytató férfiakra és nőkre szabott program. Ezért náluk a szívultrahangon, a terheléses EKG-n, a nagylabor, az arteriográfos, és a szívstressz vizsgálatokon túl nagy hangsúlyt kap az életmód orvoslás is” – hangsúlyozza dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa. – Mivel ennél a csoportnál kiemelten fontos a teljesítőképesség fenntartása, így a terápia nem csupán a bevett kardiológiai eljárásokra, gyógyszerekre épülhet, de az életmódorvoslás eszközeit – a mozgás-, a táplálkozás- és a mentális terápiát – alkalmazva a munkaképesség visszaszerezhető, a kóros folyamatok megállíthatók.

Forrás: https://napidoktor.hu/index