„Jó szívvel” az egészségért – avagy mit tehetünk a szívinfarktus kialakulása ellen?

Vannak olyan kockázati tényezők, melyek megnövelik az infarktus esélyét.

Ilyenek a dohányzás, a túlsúly, a cukorbetegség, a stressz, a magas vérnyomás, a mozgásszegény életmód, de ide sorolhatjuk a szívinfarktusra való hajlamot, valamint a magas koleszterinszintet is.

A folyamat akár éveken át is eltarthat, ugyanis az idők során a koszorúerekben lerakódott koleszterinplakkok tömítik, szűkítik az ereket, melynek következtében vérrög alakulhat ki. A vérrög idővel teljesen elzárja az eret, ami oxigénhiányhoz vezet, és szívizomsorvadás, szívinfarktus következik be. A kor előrehaladtával a betegség kialakulásának valószínűsége nő.

A kockázati tényezők közül sajnos jó pár nem befolyásolható, néhány körülmény azonban rajtunk múlik:

Az infarktusban szenvedők 30 százalékának emelkedett a koleszterinszintje. Az LDL-koleszterin nagyban befolyásolhatja a betegség kialakulását, de ezt az egészséges táplálkozással legtöbb esetben kiküszöbölhető.

A magas vérnyomás megkétszerezi az infarktus gyakoriságát. Ez a rizikófaktor is lecsökkenthető, amennyiben gyógyszeres kezeléssel optimalizálják a vérnyomást.

Vizsgálatok bizonyítják, hogy napi 10 szál cigaretta a kétszeresére emelheti a szívinfarktus kialakulásának kockázatát. A nikotin, szén-dioxid, szén-monoxid ugyanis a trombózis kialakulásáért felelősek.

Az érelmeszesedés kockázatát nagyban fokozza az elhízás. Különösen az „alma” típusú, vagyis a has és derék környéki elhízás veszélyes. Az elhízás egyik oka a mozgásszegény életmód. A rendszeres testmozgás jótékony hatással van a vérnyomásra, és a helyes táplálkozás mellett csökkenti az elhízás kockázatát.

Árulkodó tünetek

A mellkasi fájdalommal együtt fellépő jellegzetes tünetek: a légszomj, fulladásérzés, hányinger, hányás, sápadtság, gyengeség, szédülés, verejtékezés. A mellkas közepén nyomás vagy éles fájdalom keletkezhet, amely átterjedhet a vállba és a karba, illetve a hasba vagy az állkapocsba. Amennyiben ezek közül az árulkodó jelek közül párat tapasztalunk, azonnal forduljunk orvoshoz.

pet_kapcsolat12

A Cardio CT jelentősége felbecsülhetetlen a koszorúér betegség korai diagnosztikájában, többek között azért is, mert beavatkozás nélkül képes a szív és a koszorúerek állapotának felmérésére, mellyel előre jelezhető a szívinfarktus kialakulása.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.