Hirtelen szívhalál – Merj életet menteni!

Évente többezer embert veszítünk el hirtelen szívhalál miatt Magyarországon. Megdöbbentő, de az esetek többségében meg lehetne menteni a beteget, ha a laikusok tudnának és mernének újraéleszteni.

Ma már a mentőszolgálat ÉletMentő és SzívCity applikációja (mely bárki számára elérhető, ingyenesen letölthető a Google Play Áruházban és az App Store-ban), mentésirányítói is segítenek az életmentésben, de nyitva áll bárki előtt a kapu, hogy ezt meg is tanulhassa. A SzÍVSN Országos Betegegyesület nemcsak az újraélesztéshez ad segítséget, de felhívja a figyelmet arra is, hogy fontos a betegek és a hozzátartozóik tájékoztatása arról, hogy a sikeres újraélesztést követő időszakban mire kell figyelniük.

Magyarországon a halálozás leggyakrabban a szív és érrendszeri betegségek, ezen belül hirtelen szívhalál miatt következik be. Ezen esetek közel harmada közterületen történik, ahol nagy eséllyel számíthatunk szemtanúk jelenlétére is. Sajnos a többség legfeljebb a mentőt hívja, de ő maga nem igen nyúl a bajba jutotthoz, és jó, ha tíz jelenlévőből egy akad, aki neki mer fogni az újraélesztésnek. Pedig ha akár különösebb ismeretek nélkül is mernénk neki látni az újraélesztésnek, azzal bizony életet menthetnénk. Éppen ezért hívja föl a figyelmet a SZÍVSN Országos Betegegyesület arra, hogy ne menjünk tovább, ha valaki a szemünk előtt esik össze, mert a beteg sorsát eldöntheti, mi történik az első 3-5 percben: milyen gyorsan kezdődik meg az újraélesztés, és mikor érkezik meg a professzionális segítség.  Ezért ilyen esetben azonnal kérjünk a közelben is segítséget, késlekedés nélkül lássunk neki az újraélesztésnek és természetesen hívjunk mentőt.

„Ugyan egyre többször hallunk már olyan történetekről, amikor egy családtag, szomszéd vagy egy járókelő nem tétovázott, hanem azonnal megkezdte a beteg újraélesztését, mégha korábban nem is tanulta, a laikusok elméleti és gyakorlati ismeretek hiánya, illetve bizonytalanságuk miatt nem sokan még mindig nem mernek segíteni. Félnek attól, hogy nagyobb bajt okoznak, pedig, ha megállt a keringés, bármit is teszünk, az nagyobb eséllyel segít, mint árt” – hívja fel a figyelmet Gellér Éva mentőtiszt, a SzÍVSN oktatója.

újraélesztés

A legfontosabb dolog, ami valóban sokak életét megmentheti, hogy képesek legyünk felismerni a keringésleállást, és tudjuk, hogyan kell ilyen esetben az újraélesztést végezni. A hirtelen szívhalál túlélésére az egyetlen esély, ha van valaki a közelben, aki azonnal meg tudja kezdeni a keringés fenntartását a mellkasi nyomásokkal. Az első 5 perc kritikusnak számít. A túlélés esélyét növeli, ha azonnal elkezdik a szakszerű újraélesztést. Ne legyünk közömbösek, ne habozzunk, menjünk azonnal A BAJBAJUTOTTHOZ. Ha a helyszín biztonságos, szólítsuk meg, óvatosan rázzuk meg, és figyeljük meg, észlelünk e valamilyen reakciót. Ha nincs válaszreakció térdeljünk le a beteg mellé, egyik kezünket a homlokára, másikat az álla alá téve kíméletesen hajtsuk hátra kissé a fejét, emeljük meg az állát. Hajoljunk a beteg arca fölé a mellkasát nézve, és 10 másodpercig figyeljük, érzünk-e, hallunk-e légáramlást, emelkedik-e a mellkas. Ha 10 másodperc alatt nem észlelünk legalább 2 normális légzést, akkor haladéktalanul segítséget kell hívni és elkezdeni a beteg újraélesztését. A félelem és a pánik bénító lehet, de szerencsére ebben az OMSZ magasan képzett és rutinos mentésirányítói segíteni tudnak. Ha felhívjuk a segélyhívót, a mentésirányító egészen a mentő kiérkezéséig folyamatosan kapcsolatban marad velünk, és pontos instrukciókat ad. Hangosítsuk ki a telefont és kövessük az utasításokat. Fontos, hogy ha egyedül vagyunk, kérjünk helyben is segítséget, mert a mellkas pumpálása NYOMÁSA erőt próbáló. Ráadásul ma már a Szív City applikáció is segít abban, hogy gyors segítséget kapjunk.  Mentőhíváskor a mentésirányító aktiválja az applikációt, az azonnal üzenetet küld a közelben lévő regisztráltnak, aki ha van a közelben elérhető defibrillátor azzal, ha nincs, akkor anélkül a helyszínre siethet és segít“- mondja a szakember.

A túlélés után viszont megmarad a szorongás. Bernáth-Lukács Zsuzsanna, a SzÍVSN elnöke szerint nagyon fontos a kommunikáció és a tájékoztatás.

„Minden ilyen túlélés után nagyon fontos a tájékoztatás, hogy pontosan tudják a betegek és a hozzátartozók, hogy mi várható. Legyenek tisztában azzal, pontosan kinek mi a teendője, ha esetleg újra előfordul, hogy ilyen esetben ne a pánik vegye át az irányítást. Tudják, mikor kell mentőt hívni, mikor a háziorvost. Nagyon jó lenne, ha minden megyeszékhelyen lenne egy olyan „laikus nap”, ahol kardiológus, belgyógyász, mentőtiszt mutatja meg és mondja el, mi is történik akkor, illetve azt követően egy szívrohamon/szívmegálláson átesett beteggel és kinek mi a dolga”– fogalmazott az elnök.

Olvasd el ezt is!

Egyik percről a másikra miért esik össze valaki? – A hirtelen szívhalál okai

Forrás: Napidoktor.hu