Folsavat a stroke ellen?

A folsav hatása a szervezetre sokkal jelentőségteljesebb lehet, mint azt eddig gondoltuk. A folsav vagy B9 pótlása a szív- és érrendszeri megbetegedések szempontjából évek óta vita tárgya, számos megfigyeléses és randomizált vizsgálat során tanulmányozták. A JAMA orvosi szaklap legutóbbi számában azonban hangsúlyos felfedezésről ír. 

Miután éveken át vita folyt arról, vajon a folsav (B9 vitamin) pótlása milyen hatással van a szív- és érrendszeri megbetegedésekre, a JAMA orvosi szaklap most egy olyan tanulmányt közölt, melyben Dr. Huo és kollégái egy fontos, folsav terápiás klinikai kísérletük eredményéről számolnak be a stroke elsődleges megelőzése kapcsán.

A vizsgálatban 20 702, magas vérnyomással küzdő, kínai felnőtt vett részt, akiket véletlenszerűen osztottak két csoportra. Az egyik csoport kapott vérnyomáscsökkentő enalapril-t (10 354-en), a másik pedig enalapril-t, 0,8 milligramm folsavval kombinálva (10 348-an).

Folic-Acid

Ahogyan az javasolt volt, a vizsgálatot – folyamatos megfigyelés közben – 4,5 év után fejezték be. Jelentős csökkenést tapasztaltak az első stroke jelentkezését illetően: a résztvevők 2,7 százalékánál, azaz 282 esetben fordult elő agyvérzés abban a csoportban, ahol vérnyomáscsökkentőt és folsavat is kaptak a páciensek. Ezzel szemben 3,4 százaléknál, vagyis 355 esetben történt stroke a csupán vérnyomáscsökkentőt szedő csapat tagjai körében.

A felfedezést alátámasztja, hogy az előny kifejezettebb volt a tanulmányban résztvevők előre meghatározott alcsoportjában, akiknél a plazma folsav szintje a legalacsonyabb volt. 2,8 százalékuk kapott stroke-ot életében először – 2600 emberből 73-an, a vérnyomáscsökkentő gyógyszert és folsavat is szedő csoportban, ám a csak vérnyomáscsökkentőt kapott csoportban 4,6 százalékuk szenvedett el agyvérzést: ez 116 esetet jelent a 2548 résztvevőből. A hatás kisebb volt az eleve magasabb folsav szinttel rendelkező kategóriákban.

A tanulmány fontossága kiemelkedő. Ugyanakkor a bizonytalanság továbbra is fennáll a folsav terápia hatékonyságát illetően a stroke előzetes megelőzése kapcsán a korlátozott és ellentmondásos adatok miatt.

Mi volt a cél? A kiinduló teória tesztelése érdekében végezték a tanulmányt, mely azt kívánta bizonyítani, hogy a felnőtt, kínai, magas vérnyomással küzdő páciensek körében a vérnyomáscsökkentő és a folsav együttes hatása jóval hatékonyabb az első stroke esélyének mérséklésében, mint a vérnyomáscsökkentő enalapril önmagában.

A „Stroke elsődleges megelőzése Kínában klinikai vizsgálat”elnevezésű, randomizált tanulmányt 2008 május 19-e és 2013 augusztus 24-e között folytatták, Kína 32 közösségében, Jiangsu és Anhui tartományban. Résztvevői közül korábban senki sem kapott stroke-ot vagy miokardiális infarktust.

A kutatók véletlenszerűen sorolták őket egyik, vagy másik csoportba és eszerint adtak nekik csak vérnyomáscsökkentő gyógyszert (10 milligrammot) vagy folsavat is az enalapril-hoz (10 milligramm vérnyomáscsökkentő + 0,8 milligramm folsav).

Fresh spinach iin a wooden bowl on a cutting board

Az elsődleges eredmény a stroke jelentkezése volt. A másodlagosak közé tartoztak az iszkémiás stroke; az első vérzéses stroke; a miokardiális infarktus (MI); összetett kardiovaszkuláris események, melyek később halálhoz vezethetnek – az MI és a stroke; valamint a bármilyen eredetű elhalálozás.

A kezelés időtartama alatt az enalaprilt és folsavat is szedő csoportnak valóban jelentősen lecsökkent az esélye az első stroke-ra, az első iszkémiás stroke-ra és az összetett kardiovaszkuláris eseményekre is, melyekből halál következhet. A vérzéses stroke és a bármilyen eredetű elhalálozás esélye azonban nem különbözött túlságosan a két csoport között. Nem volt jelentős különbség a két csoport közt a nem kívánatos események gyakoriságát illetően sem.

A következtetéseket és a relevanciát tekintve mindenesetre kiderült, hogy a kínai felnőttek körében, akik magas vérnyomással küzdenek, de sem stroke-juk, sem miokardiális infarktusuk nem volt korábban, a kombinált enalapril-folsav kezelés, összehasonlítva a csak enalapril kezeléssel, jelentősen csökkentette az első stroke előfordulásának kockázatát.

A felfedezések összhangban vannak azzal, melyet a kutatók a magas vérnyomással küzdő, de alacsony kezdeti folsavszinttel rendelkező felnőttek folsav használatával kapcsolatban tapasztaltak.

Szerző: Adrina – napidoktor.hu

Forrás: