Ezt teheted infarktus után az egészségedért

A szív-érrendszeri betegségek nem csak a leggyakoribb haláloknak számítanak, de jelentősen befolyásolják az életminőséget is. Mit tehetnek a szívbetegséggel élők akár egy szívinfarktus után, hogy egészségesebbek legyenek, és csökkentsék a második infarktus bekövetkezésének rizikóját?

Érdemes személyre szabott és felügyelt életmódprogramban részt venniük, aminek döbbenetes eredményeiről dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, Dvorák Márton mozgásterapeuta, dr. Babai László életmód orvos és kollégáik számoltak be egy neves nemzetközi médiumban.

Szívinfarktus után szükséges a hosszú távú kardiológiai gondozás

Magyarországon minden évben több, mint 16 ezer szívinfarktus zajlik le, ami szerencsére közel sem minden esetben végezetes kimenetelű. Az infarktuson átesettek közül azonban mindössze 7,7% vesz részt önkéntesen egy 3 hetes rehabilitációs programban, amely ugyan magában foglalja a mozgás- és táplálkozás programot, de a 3 hét letelte után senki sem ellenőrzi, mennyire tartja magát a tanultakhoz a páciens. 

szív, rosszullét

Fotó: 123rf.com

Holott egyre több bizonyíték támasztja alá. hogy a hosszútávú életmód program, a professzionális támogatás nem csak a terápia sikerességét növelheti, de a páciens motivációját és eredményeit is. E tárgyban jelent meg egy esetbemutatás a Journal of Cardiovascular Development and Disease című nemzetközi szakportálon, amelyet dr. Sztancsik Ilona, Dvorák Márton, dr. Babai László, Tóth Miklós és Ács Pongrác jegyeznek. A szakmai anyagban egy 40 éves szívbeteg és szívinfarktuson átesett férfi páciens hosszútávú kardiológiai gondozásának tapasztalatait jegyezték le.

A profi csapat motivál és ellenőriz

A program egyik első, igen fontos lépése a motiváció meghatározása és fenntartása – ebben is óriási szerepe van a professzionális csapat támogatásának és rendszeres felügyeletének. Hiszen egy infarktus után nyilván sokakban megfogalmazódik, hogy „új életet” kell kezdeniük, de kevesen tudják, ez pontosan hogyan valósítható meg, és talán még kevesebben tartanak ki a célok mellett. A KardioKözpont szakemberei ez esetben nem csak a szervezetben zajló folyamatokra, a fenyegető kockázatokra és az egészséges életmód szerepére építették a motivációt, de megkeresték azokat a személyes cölöpöket is, amelyek képesek fenntartani a kitartást. Ez esetben például egy rég vágyott rally versenyen való részvétel és az egészséges életmód kialakítása voltak a hívószavak.

„A páciensek annál inkább hajlamosak betartani a terápiás előírásokat, minél inkább megértik azok jelentőségét, és minél közelebbi kapcsolatot sikerül kiépíteni az azokat felvázoló szakemberekkel. Az információ és a motiváció tehát azok a kulcsfontosságú elemek, amelyekre építhetünk” – hangsúlyozta Dvorák Márton. – A mi esetünkben is ezeken alapult az a 12 hónapos munka, amelyben az életmód orvoslás elemei, így a mozgás és a táplálkozásterápia mellett rendszeres kardiológiai monitorozás, gondozás is szerepelt.

Az életmód terápia elemei

A kardiológiai leletek ismeretében az életmódfelmérés során kiderült, hogy a páciens testtömeg-indexe szerint a túlsúlyos kategóriába tartozott, inaktív életet élet, dohányzott, korábban nyugtalan láb szindróma és magas koleszterinszint miatt is kezelték. A munkájával járó stressz is jelen volt az életében. Infarktusa után részt vett ugyan a 3 hetes rehabilitáción, de annak befejezése után elbizonytalanodott és mellkasi fájdalommal is küzdött. Így talált rá a KardioKözpont életmód orvosi programjára. Kivizsgálása után egy szakértő csapat áll fel dr. Sztancsik Ilona kardiológus vezetésével, Dvorák Márton mozgásterapeuta és Fülöp Lili dietetikus bevonásával. Ők dolgozták ki a személyre szabott, hosszú távú kardiológiai gondozáson alapuló életmód programot.

futás, sport, mozgás

Fotó: 123rf.com

A mozgásprogram alapvetően az ellenőrzött személyi tréningre és az otthoni edzésprogram kidolgozására épült, részletezve a mozgásformákat, az időtartamokat, és még az elvárt szívfrekvenciát is. A dietetikai konzultációk során pedig kialakult egy szívbarát étrend, amelyhez a páciens határozottan tartotta magát. A rendszeres ellenőrzések, felmérések természetesen a program alapvető részét képezték.

Nagyszerű eredmények

„A 12 hónapos program után már csak mérsékelt elváltozás volt megfigyelhető az egyébként ép koszorúereken. Az EKG és más vizsgálatok is jobb eredményeket mutattak, a páciens mellkasi panaszai megszűntek, életminősége pedig jelentősen javult” – hangsúlyozza dr. Sztancsik Ilona. – A BMI-je a normál tartományba került, fittségi szintje a mérésék szerint majdnem megduplázódott. Vérnyomása – a gyógyszeres kezelésnek is köszönhetően – csökkent, mindemellett remek hír, hogy egy év után jelentősen csökkenthető lett a gyógyszerigénye is.

Mindezen eredmények azt igazolják, hogy a hosszú távú kardiológiai gondozás és az életmód orvoslás együttesen olyan jelentős változásokat hozhatnak a szív-érrendszeri betegek életében, amelyek minden szempontból indokolják a program széleskörű elterjedését.

Olvasd el ezt is!

Ezekkel a módszerekkel búcsút inthetünk az agyvérzés és a szívinfarktus kiváltójának

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.