Béta blokkolókkal gátolható a pitvarfibrilláció?

Segít a harag és stressz okozta szívritmuszavarnál

Azoknál az embereknél, akiknél a szívritmuszavarok stresszből és haragból származnak, segíthet a béta-blokkolók alkalmazása – sugallja egy új tanulmány.

Profitálhatnak a béta-blokkoló gyógyszerek használatából azok, akiknél a stressz és a harag vált ki szívritmus-problémákat. A pitvarfibrilláció a szívritmuszavarok gyakori típusa, melyet néha a stressz és a negatív érzelmek váltanak ki. A béta-blokkolók pedig olyan gyógykészítmények, melyek az adrenalin és azzal rokon anyagok hatásait gátolják.

„A páciensek gyakran állítják, hogy harag vagy stressz okozta érzelmek okozzák panaszaikat – adataink azt mutatják, hogy ez több, mint anekdota. Most kiderült, hogy a béta-blokkolók valójában blokkolhatják az érzelmek káros hatásait az olyan esetekben, amikor érzések által kiváltott pitvarfibrillációról van szó” – magyarázta dr. Rachel Lampert, a Yale Egészségügyi Iskolájának belgyógyász professzora.

A kutatók vizsgálatában 95 olyan beteg vett részt, akiknek kórtörténetében szerepel a pitvarfibrilláció, s diagnosztizálták és/vagy kezelték is őket emiatt a Yale New Haven Kórház sürgősségi osztályán vagy a közeli Saint Raphael Kórházban, az amerikai Connecticut államban. A betegek egy évig elektronikus naplót hordtak magukkal, amely rögzítette érzelmi állapotukat a szívritmuszavaros epizódok előtt. Bármikor a pitvarfibrilláció tüneteit tapasztalták, így például szívdobogást, fáradtságot, légszomjat 5 percig vagy ennél több ideig, a kézi monitor a szívritmust is rögzítette.

Fotó: 123rf.com

Béta blokkolót 56 páciensnek írtak fel – az ő esetükben a stressz vagy harag négyszeresére növelte a pitvarfibrilláció kockázatát, összehasonlítva őket a béta blokkolókat nem szedőkkel, akiknél húszszorosára növekedett a szívritmuszavar rizikója.

„Korábbi kutatómunkánk során megállapítottuk, hogy a pitvarfibrillációval küzdő betegek körében a düh és a stressz összefüggésbe hozható volt a szívritmus-zavar későbbi epizódjaival. Teszteltük azt a hipotézist, miszerint a béta-blokkolók csökkenthetik a düh vagy stressz pitvarfibrillációra gyakorolt, kiváltó hatását – mondta dr. Lampert.

„Ezen szívritmuszavar kezelése napjainkban is kihívást jelent. Meg kell erősítenünk az érzelmek arritmiára gyakorolt hatását, mely azonban segíthet jövőbeni terápiák felfedezésében” – tette hozzá dr. Lampert.

A béta blokkolók átmenetileg megállítják vagy csökkentik a szervezet „harcolj vagy menekülj” elnevezésű, stresszre adott reakcióját. A tanulmány a HeartRhythm szaklapban jelent meg.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.