Mit lehet tenni, ha kiszámíthatatlanul jelentkezik a szívpanasz?

A szívritmuszavarok egyik jellegzetessége lehet, hogy kiszámíthatatlanul jelentkeznek a tünetek, így nem feltétlenül detektálhatók egy hagyományos kardiológiai vizsgálat során.

Ilyen esetekben jelenthet nagy segítséget az akár 7 napig is viselhető Holter EKG, amelyről dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta – beszélt.

Felgyorsulhat és lelassulhat a szívverés

A szívritmuszavar osztályozásának több módja lehetséges, amelyek közül az egyik legkézenfekvőbb a szívverés sebessége. Ha felgyorsult szívverésről van szó, amikor az ütések száma meghaladja a percenként 100-at, akkor tachycardiát emlegetnek a kardiológusok. Ha pedig percenkénti 60-nál kevesebb szívverés mutatkozik, bradycardia a megnevezés.

Ezek a szívritmuszavar rizikófaktorai – Téged is érint?


A gyors szívverést okozó ritmuszavarok közül a leggyakoribb a pitvarfibrilláció, amelyre a gyengeség, szédülés, légszomj, szorongás, mellkasi fájdalom a jellemző, ám gyakran csak átmenetileg. Azonban ebben az esetben sem szabad figyelmen kívül hagyni, mert kezelés nélkül súlyos következményekkel járhat. Ennél jóval ritkábban fordul elő a tartós kamrai tachycardia, a pitvarlebegés és a hosszú QT-szindróma, amelyek szintén kivizsgálást igényelnek.
A túl lassú szívverés, vagyis a bradycardia megtévesztőbb lehet, ugyanis sok esetben nem okoz tünetet. Ha mégis, olyan jellegű panaszok fordulhatnak elő, mint a gyengeség, szédülés, a hosszabban kimaradó szívverés után jelentkező erősebb bedobbanások, ritkábban ájulás. Mivel a kezeletlen bradycardia is növeli a szívbetegségek, sőt a hirtelen szívhalál rizikóját is, ugyancsak fontos a kardiológiai kivizsgálás.

Mit lehet tenni, ha kiszámíthatatlanul jelentkezik a panasz?

Sokszor előfordul, hogy a kardiológushoz érkező páciens csak „mesélni” tud a tüneteiről, hiszen legyen szó gyors vagy lassú szívverésről, kihagyásokról, bedobbanásokról, a szívritmuszavarra jellemző panaszok bekövetkezése kiszámíthatatlan, sokszor nem monitorozható egy nyugalmi EKG vizsgálat, sőt akár egy 24 órás EKG során sem. Ilyenkor van nagy jelentősége a 7 napos Holter EKG-nak, hiszen ennyi idő alatt nagyobb valószínűséggel bekövetkezik a vizsgálni kívánt esemény – ismerteti dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta. – Ugyancsak a 7 napos Holter EKG a legfontosabb diagnosztikai eszköz, ha a panaszok időnként éjszaka vagy mozgás közben, tehát csak bizonyos helyzetekben jelentkeznek. A 48 órás, vagy akár 7 napos Holter EKG a ritkább szívritmuszavarok pontos diagnosztizálására, a gyógyszeres kezelés hatékonyságának ellenőrzésére, és a szívinfarktust követő időszak nyomon követésére is alkalmas. Amint sikerült beazonosítanunk a szívritmuszavar okát, amelyhez természetesen más vizsgálatok (például szívultrahang, terheléses EKG, terheléses szívultrahang) is szükségesek lehetnek, megkezdődhet a célzott kezelés.

7 napig is könnyen viselhető a modern EKG készülék

7 napos Holter EKG-val kényelmesen, biztonságosan ellenőrizhető a szívműködés.

Foto:kardiokozpont.hu

Ma már szó sincs arról, hogy a hosszútávú kardiológiai mérések során egy vezetékekkel teli, nagy készüléket kell viselni a pácienseknek. A legmodernebb 7 napos Holter EKG egy kisméretű, 3 csatornás, vezeték nélküli készülék.

A 32 grammos eszköz mindkét nem anatómiájához illeszkedik, és egyetlen gombnyomással beindítható. A kardiológus egy héten keresztül bármikor akár élőben is megfigyelheti a szív működését, a Cortium alkalmazás ugyanis iOS eszközökön keresztül működik. A monitorozás mellett alkalmazott mesterséges intelligencia pedig jelentősen támogatja a diagnosztikai döntéseket is, például 93 %-os biztonsággal alkalmas a pitvarfibrilláció kimutatására.   

Forrás: Kardioközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.