Az influenza elleni védőoltás a szívinfarktus kockázatát is csökkenti

A tél az ünnepekre való hangolódás mellett sajnos az influenzaszerű megbetegedések időszaka is, hazánkban hivatalosan október közepe óta tart az influenzaszezon.

A védőoltással megelőzhető, hogy hetekre ledöntsön lábunkról a betegség, azonban egyéb pozitív egészségügyi hatásai is vannak – például a szívinfarktus kockázatát is csökkentheti!

A hideg, nyirkos időben a fertőzést okozó vírusok könnyebben szaporodnak, ezért is gyakoribbak ősszel és télen az influenzás megbetegedések. A higiéniás szabályok betartása – különös tekintettel a rendszeres és helyes kézmosásra – ilyenkor kiemelten fontos, azonban az influenza elleni védekezés leghatékonyabb módja a védőoltás. A magas rizikójú csoportba tartozó embereknél súlyosabb tüneteket is okozhat a fertőzés, ezért számukra kifejezetten ajánlott az oltás beadása.

 

Ide tartoznak a 65 év feletti, valamint a krónikus beteg emberek. Az idősebb szervezet már nem tud olyan erős védelmet nyújtani a vírusok ellen, és a fertőzéssel is nehezebben küzd meg. Tudományosan is bizonyították, hogy az idősek oltása 24-56%-kal csökkenti a laboratóriumi vizsgálattal igazolt influenzafertőzés kockázatát, valamint az oltás után kialakuló fertőzés esetén az előzetes immunizálás körülbelül 30%-kal csökkenti az influenza következtében kialakuló halálos és nem halálos szövődményeket.

A szívinfarktus kockázatát is csökkenti

A krónikus betegeknél – például tüdő-, cukor- vagy szívbetegeknél – a szövődmények fokozott kockázata miatt van kiemelt jelentősége a védőoltás beadásának. A szív- és érrendszeri betegségek tekintetében populációs szinten is kimutatták, hogy összefüggés van az influenzás esetek és

  • a myocardiális infarktus miatti halálesetek és kórházi felvételek száma között,

  • az ischémiás stroke miatti halálesetek száma között,

  • a szívelégtelenség miatti kórházi felvételek száma között.

Kutatásokkal igazolták, hogy az influenza vakcináció képes tovább csökkenteni egy újabb szívinfarktus kialakulásának kockázatát a kardiológiában már bizonyított és alkalmazott alapvető prevenciós lehetőségeken túl!

Dr. Junger Éva, a Dr. Rose Magánkórház kardiológusa szerint ezért az alapvető tényezők, így a dohányzás elhagyása, normál testsúly elérése, rendszeres dinamikus mozgás, a megfelelő vérnyomáscsökkentő, koleszterincsökkentő, szükség esetén vércukorcsökkentő terápia mellett az influenza elleni védőoltás időben történtő beadatása is fontos szerepet tölt be a szív- és érrendszeri betegségek szövődményeinek megelőzésében!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.