A szívritmuszavar életveszélyes és tünetmentes is lehet

A szívritmuszavar „alattomos” formái gyakran tünetmentesen vannak jelen, de ha mégis szokatlan szívdobogásérzés jelentkezik, arra mindenképpen fel kell figyelni.

Dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta mindezek mellett a kamraremegés kritikus jelenségéről is beszélt.

Sok tünetre magunk is felfigyelhetünk

Ha úgy érezzük, a szívünk nem szabályosan ver, egy-egy nagyobb dobbanást, extra ütést, esetleg kimaradást, vagy szapora, rendetlen szívműködést észlelünk, mindenképpen érdemes kivizsgáltatni magunkat.

Az esetek többségében a stressz, a túlzott kávé és energiaital fogyasztása, a túlterheltség is okozhat ilyen jellegű tüneteket, amelyek hátterét azonban mindenképpen tisztázni kell, hiszen bizonyos esetekben szervi okok okozzák a problémát” – mondja dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta. – A kivizsgálás alapja a nyugalmi EKG, de szükség lehet terheléses EKG-ra, 24 órás Holter EKG-ra, szívultrahangra, különböző laborvizsgálatokra és esetleg más speciális, például elektrofiziológiai vizsgálatokra.

Mikor kell mentőt hívni?

A szívritmuszavarok bizonyos formái, például a kamrai tachycardia extrém gyors, kaotikus szívritmust eredményeznek. Az ún. tartós kamrai tachycardia veszélyes lehet, mivel a kamrák nem tudnak eléggé telődni, illetve nem tudják megfelelően pumpálni a vért. Ezért a vérnyomás leesik, amit szívelégtelenség követ. Ez a fajta ritmuszavar azért is válhat veszélyessé, mert kamraremegéssé (kamrafibrillációvá), a szívleállás egy fajtájává alakulhat át.  

Melyek a kamraremegés tünetei?

 • Ájulás, 
 • alig tapintható pulzus, 
 • alig mérhető vérnyomás,
 • görcsroham.

A kamraremegést rendkívüli vészhelyzetként kell kezelni, azonnal mentőt kell hívni! Az újraélesztéssel azonban nem szabad a kiérkezésig várni, azonnal el kell kezdeni. Ez 30 mellkas kompresszió, vagyis nyomás, 2 befúvásos lélegeztetés felváltva mindaddig, amíg el nem érhető a defibrillátor, illetve a szakszerű orvosi segítség megérkezéséig.

A pitvarfibrilláció a szívritmuszavar „alattomosabb” formája

A szív felső üregeiben, a pitvarokban is kialakulhat fibrilláció, amelyek hatására akár vérrögök is keletkezhetnek. Ugyanis ha a vért a szív nem tudja teljes mértékben kipumpálni a pitvarból, akkor az ott maradva rögösödhet. Ha pedig ez a vérrög elszabadul, bekerülhet a véráramba, és megakadhat a szűkebb artériákban, például az agyban. A folyamat végeredménye a stroke, bár a vérrögök más szerveket is károsíthatnak.  

Melyek a pitvarfibrilláció tünetei?

 • Szabálytalan és gyors szívdobogásérzet,
 • fáradtság,
 • légszomj,
 • szédülés,
 • mellkasi fájdalom. 

Előfordul, hogy a pitvarfibrilláció teljesen tünetmentes és csak rutin kardiológiai vizsgálat esetén ismerik fel. Ugyanakkor tudni kell, hogy az embóliaveszély ilyenkor is fennáll. Ezért fontos, hogy tapintással tudjuk ellenőrizni a pulzusunkat, amivel felismerhető a szabálytalan szívműködés, és már az enyhébb figyelmeztető jeleknél is forduljunk kardiológushoz.

Fotó: 123rf.com

“Ha kiderül, hogy valóban szívritmuszavarról van szó és megtaláljuk a probléma okát, megkezdődhet a célzott kezelés. Ez történhet például gyógyszerekkel, pajzsmirigy-kezeléssel, vaspótlással, a szervezet ionháztartásának szabályozásával, beültetett defibrillátorral, pacemakerrel, kardioverzió nevű eljárással, vagy katéteres ablációval. A célunk a leghatékonyabb, biztonságos kezelés elrendelése és a személyre szabott életmód együttes kialakítása” – hangsúlyozza dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


2 hozzászólás

 1. Szalai Gabriella

  20 éve rendszeres kardiológiai vizsgálaton, illetve kezelést kapok. Ehhez járul még familiáris magas koleszterein, amit gyógyszerekkel kezelni tudnak. Nem vagyok kövér, nem iszom, nem dohányzom. Viszont gondom az, hogy a vérnyomásom ami hol 140-150, hol 70-110, s ehhez a pulzusom, a 43- illetve a 150 között mozog, illetve a szívritmusom teljesen kezelhetetlen. Ha alacsony a pulzusom, akkor szédülök, ájuldozok, ha magas akkor remeg az egész belsőm. Borzasztó érzés. Holnap megyek újra kardiológushoz, remélem talál olyan megoldást- gyógyszereket most is szedek- hogy ne kelljen kórházba befeküdni. Ettől viszolygok.

  Válasz
 2. GyörgyTihanyi

  Vannak extráim de volta terhelésen volt Holter ultrahang de az orvos azt mondta szivemnek semmi baja és élhetek vele együtt –nem iszom nem dohányzom-most akkor mi az igazság a cikket olvasva? Választ kérném emailcímre köszönöm

  Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.