A sok ülés ártalmas – íme az oka

Ha a szívbeteg páciensek sok időt töltenek el üldögéléssel, például tévénézéssel, számítógépezéssel, még akkor is rosszabbodnak a kardiológiai értékeik, ha egyébként szoktak edzeni – állítják egy friss kutatásban.

A kutatást különböző kanadai egészségügyi központok 263 olyan betegén végezték el, akik frissen fejezték be a kardiológiai rehabilitációjukat, amely során hangsúlyozták a testmozgás fontosságát. A gyorsulásmérővel végzett vizsgálatok eredményeként kiderült, hogy azoknak a betegeknek, akik átlagosan napi 8 órát ülnek, alacsonyabb a HDL (jó) koleszterin értékük, magasabb a testtömeg-indexük (BMI) és magas a triglicerid szintjük is.

A hosszú idejű üldögélés és a magas BMI érték közötti kapcsolat szignifikáns volt mind az életkor, a nem és a gyógyszerszedés összefüggésében.

vernyomas

Továbbá a vizsgálatban részt vevő férfi betegek áltagosan napi egy órával többet ültek a nőkhöz képest, vélhetően azért, mert a nők többet mozognak a ház körül, több házi munkát végeznek, többet takarítanak. Ám ennek ellenére a nők üléssel eltöltött ideje is sokkal több volt az elfogadhatónál – jegyezte meg a kutatócsoport vezetője, Dr. Stephanie A. Prince (University of Ottawa Heart Institute, Ontario).

Az általános eredmények szerint azoknak a sokat ülő más betegségben szenvedőknek is rosszabb volt a szívük egészségi állapota, akiktől nagyobb fizikai aktivitást vártak el a szívbetegekhez képest.

A kutatás további részletei a szívderítő oldalán olvashatóak!

Forrás: https://napidoktor.hu/