Terhesség alatti táplálkozás

A kismamák igen nagyétkűek várandósságuk idején, ám érdemes odafigyelni arra, hogy miből és mennyit fogyasztanak. Kettő helyett enni fontos, de nem mindegy a táplálék minősége sem.

Testsúlynövekedés (kettő helyett enni)

Átlagos alkat, életmód és testsúly mellett az ideális testsúlynövekedés terhesség alatt 9-12 kg. Elhízottaknál 7-8 kg is elég. Az első 3 hónapban heti kb. 115 g, később 300 g. a testsúly normál növekedése. Ez kezdetben napi 150 kcal, a 4. hónaptól kezdve 300 kcal többet energia igényt jelent. 150 kcal-t tartalmaz 3 dl. 1,5 %- os tej, 300 kcal-t egy nagyobb szelet kenyér.

Megkívánás

Hátterében hormonális változások állhatnak, de sajnos nem a szervezet valós szükségletét jelzi. Egyes emlősállatoknak megvan az a képessége, hogy tudja, mire van szüksége a szervezetének, és azt fogyasztja. Az embernek, ha valaha esetleg meg is volt ez a tulajdonsága a mai agyonreklámozott világunkban ez teljesen elveszett.

Hányinger

Főképp a terhesség során emelkedett HCG szintet, illetve az erre adott idegi választ teszik felelőssé a kialakulásáért.14879Megfigyelték ugyanakkor, hogy akinek a családjában az édesanya, vagy a lánytestvér terhessége alatt hányt, sokkal nagyobb az esélye a hányingerre, hányásra. Van egy mondás szülészek között: ?aki hány nem vetél.? Való igaz, akiknek hányingere van terhességük alatt kb. 2-szer, akik hánynak is kb. 4x nagyobb az esélyük, hogy kihordják a terhességet, mint akiknél semmilyen tünet nincs.

Kezelésre hozzáférhető vény nélkül kapható készítmény a Daedalon tabletta és végbélkúp, valamint a B 6 vitamin tabletta. Ajánlják a gyömbér port vízben feloldva napi 1 g-ot, több kis adagban meginni, hipnózist, kétszersült rágcsálást, zöld teát hidegen kortyolni, ágyban reggelizni, gyakrabban kis adagokat fogyasztani étkezéskor.

Vitamin és ásványi anyag bevitel

Terhesség alatt az ásványi anyag és vitamin szükséglet nő, de nem egyforma mértékben, sőt az A vitamin túlzott bevitele (Pl. túl gyakori májfogyasztás) veszélyes is lehet. A kapható zöldségek és gyümölcsök termesztésének a körülményei (műtrágya, pernetező szerek) veszélyeket is rejthetnek, ezért én javaslom a terhességi vitaminok használatát. Ezeknek semmilyen kockázatuk nincs, sőt, a teherbe esés előtt legalább 5 héttel elkezdve a vitamin szedését, a gerincfejlődési rendellenességek kialakulásának az esélye nagymértékben csökken.14881Gyümölcs és zöldség fogyasztáskor rendkívül fontos azok alapos megmosása. A zöldségeket frissen, nyersen vagy csak gyengén párolva, esetleg mikrohullámú sütőben főzve érdemes fogyasztani, hogy vitamin tartalmuk megmaradjon. Az állati eredetű vas sokkal jobban hasznosul, mint a növényi, főleg, ha megfelelő a C-vitamin bevitel. (sovány marha és baromfihús, belsőségek, szardínia)

Tápanyag bevitel

Naponta minimum 4-szer, de akár 6x is kisebb adagokban célszerű étkezni. Különösen fontos a fokozott, főleg állati eredetű, lehetőleg zsírszegény fehérje bevitel. Gabonafélékből a teljes kiőrlésű búza, tönköly, zab, köles, rizs a legegészségesebb. Krumplit inkább héjában, mint olajban sütve együnk. Sót feleslegesen ne használjunk, a normál koszt bőven fedezi a Na szükségletet. Kerüljük a puffasztó ételeket, a szénsavas italokat. A tejet, sőt akár a csapvizet is legbiztonságosabb forralva inni.

Terhesség alatt az egyszerű szénhidrátok (cukrok, sütemények, üdítők, rágcsálni valók) bevitelét korlátozni érdemes.14880Tilos fogyasztani

Nyers, vagy alig átsült húsokat, de lehetőleg kerüljük a konzerv, vagy gyors ételeket is.

Az alkohol a méhösszehúzódásokat, görcsöket csökkenti, ezért néhol még mindig használják ilyen célból, pedig a testi és szellemi fejlődés elmaradását, magatartás zavarok kialakulását, alkoholizmus későbbi kialakulásának fokozott esélyét okozhatja.

Dohányzó anyák újszülöttjei kisebb súlyúak, magasabb a koraszülés, a méhen belüli fejlődés elmaradásának: az intrauterin retardationak az esélye. 28 éves után követés során, egy finnországi vizsgálatban, azt találták, hogy dohányos terhességéből származó fiatal férfiak közül 2-szer annyian követtek el erőszakos bűncselekményt, mint a nem dohányzó mamák fiai.

A dohányzó terhességből született utódok átlagos intelligencia szintje alacsonyabb.

Drogok fogyasztása, szülés után, az újszülöttben erős elvonási tüneteket okoz, a súlyos drogok agykárosodást idézhetnek elő.147131Vegetarianizmus

Terhesség alatt javasoljuk az átmeneti felfüggesztést, de legalább tej, tojás, baromfihús, hal kiegészítést.

Állati fehérje teljes hiánya esetén vas, Ca, B 12 vitamin, D-vitamin és fehérje hiány alakulhat ki.

Székrekedés

Megfelelő, napi 1,5-2 liter folyadék bevitel és rostokban gazdag étrend mellett az esélye lényegesen csökken. Bevált reggeli előtt egy púpos evőkanál lenmag fogyasztása pl. joghurtban elkeverve.

Gyomorégés

Gyakori (pl. kétszersült) rágcsálás, kevés tej, aludttej fogyasztása csökkenti a panaszokat. Savasodást fokozó ételeket (túl sok cukor, paradicsom, fűszeres ételek, tea) kerülése ajánlott. Savkötő tabletták: Nilacid, Rennie rágótabletta használata javasolt.

Forrás: