Nem szedhet mindenki fogamzásgátló tablettát!

Dr. Gasztonyi Zoltán szülész-nőgyógyász a fogamzásgátló tablettákról adott tájékoztatást a Csak csajok egyik műsorában.

Egy kisbaba érkezése akkor a legnagyobb öröm, ha a szülő valóban szeretne már gyermeket. Ha erre még nem érkezett el az idő, tanácsos a legmegbízhatóbb fogamzásgátló módszert választani. Ehhez tudnunk kell, hogy szervezetünk tulajdonságainak melyik felel meg legjobban.

Fontosak ugyanis az anatómiai adottságok csakúgy, mint az életvitelünk és a szexuális szokásaink, a kor, az egészségi állapot, a lehetséges betegségek, testalkat, a szexuális aktus gyakorisága sem elhanyagolható tényező. Érdemes mindenesetre kikérni szakember véleményét is, mielőtt választunk.

A legismertebb hormonális fogamzásgátlás a tabletta

A hormonális fogamzásgátlás egyik legismertebb fajtája a fogamzásgátló tabletta szedése. Köszönhetően a tudomány fejlődésének, ma már igen sokféle fogamzásgátló pirulából válogathatunk, egyre újabb és újabb gyógyszerek kerülnek a piacra, melyek már nem okoznak kellemetlen mellékhatásokat. Három héten át kell őket naponta szedni, majd egy hét szünet következik.

„Félnünk nem kell a fogamzásgátló tablettáktól, hiszen nagyságrendileg száz millió nő szedi a világon, de személyre szabottan kell a gyógyszereket felírni, nem mindegy, hogy valakinek milyen a genetikája.„ – magyarázza Gasztonyi doktor – „Nem véletlen, nem lehet kapni például benzinkutaknál fogamzásgátló tablettát.”

Bárkinek azonban nem szabad felírni a fogamzásgátló tablettát. Figyelembe kell venni például a családi kórelőzményt. Akinek a családjában volt már trombózis, cukorbetegség, korai szívinfarktus, azt alaposan ki kell vizsgálni, hívja fel a figyelmünket Gasztonyi doktor.

Fotó: 123rf.com

Előnyök és hátrányok

Előnye, hogy a peteérés gátlásával megakadályozza a fogamzást, helyreállítja a nő ciklusának zavarait, javítja vagy megszünteti a fájdalmas menstruációt, és bizonyos betegségek ellen is véd. Szedésükkel a vérzés ideje is szabályozható.

Hátrányuk, hogy nagyon fontos a pontos szedésük és vannak betegségek, melyek mellett nem ajánlott alkalmazásuk – ilyen a szív-, és a májbetegség, vagy a magas vérnyomás is. Vannak, amelyek testsúlygyarapodást okoznak. A tüszőérés visszatérése a gyógyszer abbahagyása után több hónapba is beletelhet. 40 éves kor felett a fogamzásgátló tabletta szedéséhez nagyon komoly előzetes vizsgálatokat kell elvégezni.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.