Sokkoló képek hatására leszokhatnak a dohányosok

Míg a dohányzás 100 millió ember halálát okozta a XX. században, a XXI. században akár 1 milliárd emberi életért is felelős lehet.

Magyarországon a 15-nél idősebb lakosság 36%-a rendszeres dohányosnak számít. A dohányzás következtében a szívet tápláló koszorúereken is plakkok alakulnak ki, melyek előbb szűkítik, majd később elzárják az ereket, anginát, ezzel fokozatosan megnövelve a szívinfarktus esélyét. A plakkok egy része azonban hirtelen, figyelmeztető tünetek nélkül okoz koszorúér elzáródást és a betegek harmadánál hirtelen szívhalált. Az infarktust egy úgynevezett vulnerábilis plakk megrepedése okozza, amely az érelmeszesedés folyamatának már korai fázisában megjelenhet, gyakran panasz és előjel nélkül.

Már 30-40 éves dohányos személyekben is megfigyelhető a koszorúereken kialakuló plakk, melyet a koszorúér vizsgálat végén meg lehet mutatni és hangsúlyozni, hogy ha nem függeszti fel a káros szenvedélyét, az infarktushoz vezethet.

A Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központjában átadott 256-szeletes CT két szívdobbanás alatt képes ábrázolni a szívet, a koszorúereket és a koszorúereken lerakódó plakkokat. Dr. Maurovich Horvat Pál kutatóorvos elmondása szerint a vizsgálaton áteső dohányos pácienseket a legtöbbször sokként éri a szívkoszorúér plakkok látványa. A háromdimenziós képek hatása erőteljes. A betegek többsége saját szívét és megbetegedett koszorúereit látván leteszi a cigarettát.

Ma van a Nemdohányzó Világnap. A dohányzás továbbra is vezető a megelőzhető halálokok közül. A dohányzás következtében csak ebben az évben több mint 5 millió ember veszíti majd életét szívinfarktusban, stroke-ban, rákban, tüdőbetegségben vagy más ennek hatására kialakuló betegségben. Ez a szám nem tartalmazza azt a több mint 600 ezer embert – köztük több mint 150 ezer gyermeket -, akik a passzív dohányzás áldozataivá fognak válni. A dohányzás eredményeképpen egy év alatt bekövetkező halálozások száma 2030-ra akár 8 millióra is emelkedhet.

Forrás: