Nemi betegségek – nem szégyen a férfinak sem

A férfiak hagyományosan nehezebben fordulnak orvoshoz, ha bármilyen problémájuk van, de ez fokozottan érvényes olyankor, mikor a nemi szerve környékén talál furcsaságokat.

A nemi betegségek leegyszerűsítve kétféle embert támadnak meg: férfiakat és nőket. Ez persze elsőre ironikusnak tűnhet, pedig valójában igaz, bizonyos kórokozókat az is megkap, aki egyébként példás erkölcsi életet él, sosem csapong és a partnereit is csak hosszas ismeretség után engedi közel magához. Ezúttal nézzük, mely betegségek jellemzőek inkább a férfiakra!

Mindenekelőtt szögezzük le: a nemi szerveket megtámadó fertőzések komoly odafigyelést igényelnek, nemcsak azért, mert ezek ugyanúgy súlyossá válhatnak, mint például egy egyszerű köhögés, hanem mert kezelés nélkül partnerünket is veszélybe sodorhatjuk, függetlenül attól, hogy maga a betegség milyen tünetekkel és következményekkel jár a férfiakra és a nőkre nézve.

szex_problema2

A leggyakoribb elváltozások közt lehet említeni a makkon megjelenő piros foltokat, esetleg pattanásszerű pöttyöket, amelyeket valamilyen fertőzés okoz. Azt azonban, hogy ez közelebbről baktérium, vírus, netán valami élősködő, csak laborvizsgálat után lehet kideríteni, ezért sose próbálkozzon a házipatikában fellelt szerekkel és ne várja, hogy "majd magától elmúlik". Minden nappal nő a szövődmények kialakulásának veszélye és minden nappal nő a partner továbbfertőzésének kockázata is.

Ha ezek a piros foltok rendszeresen szeretkezés után jelennek meg, akkor lehet, hogy csak egyszerű irritációról van szó, amit megszüntethet, ha másik óvszermárkára vált, vagy ha használ ilyet, partnere lecseréli az intim mosakodógélt, illatszert. Ha ezek hatására nem múlik a tünet, érdemes együtt szakemberhez fordulni, lehet, hogy a nő hordoz egy számára tünetmentes fertőző élősködőt.

szex120

Az az érzése, hogy pattanásos a pénisze?

Valószínűleg tényleg az, de mivel kellemetlen, jobb kezelni. A kenőcsök viszont vénykötelesek, tehát emiatt is mindenképp orvoshoz kell fordulni. Hasonló a tyúkszemre emlékeztető pici csomócska, de ezt vírus okozza, ezért mielőbbi kezelést igényel, ellenkező esetben továbbterjed.

Ha szeretkezés közben fáj a fityma hátrahúzódása, esetleg nyugalmi állapotban (napközben) furcsa váladékos lerakódás gyűlik össze alatta, nagy eséllyel gombás fertőzést kapott, ami gyulladást és kezeléssel ideiglenes, kezelés nélkül viszont akár végleges fitymaszűkületet okozhat.

Ha hasonló tünetek jelennek meg, de nem jár fájdalommal, akkor elképzelhető, hogy egy egyszerű gyulladás áll a háttérben, ezt szintén kezelni kell, mielőtt krónikussá válik.

ferfi-nemi-szerv2

Ha bármilyen duzzanatot vagy csomót talál, lehet, hogy egy jóindulatú, betokosodott zsírcsomó, de a biztonság kedvéért nézesse meg orvossal, hogy a rosszindulatú elváltozás lehetőségét ki lehessen zárni, vagy ha szükséges, a kezelést még a kezdeti fázisban el lehessen kezdeni.

Az itt felsoroltak természetesen csak a leggyakoribb elváltozások, amelyeket férfiak tapasztalhatnak saját nemi szervükön, de általánosságban mégis elmondható: nem kell szégyellni, bárhonnan jöhetnek a kórokozók, akár egy másfajta fertőzés által legyengült szervezetet is megtámadnak a kórokozók, és higgyék el, az orvosnak nem az ítélkezés a dolga, hanem a gyógyítás, tehát biztosan nem kell attól félni, hogy "vajon mit fog gondolni rólam?!

Forrás: