Játék után megfázás? – a tavaszi gyermekbetegségekről

Itt a jó idő és gyermekek egyre inkább a szabadba vágynak a játékra. De az idő változékonysága miatt a kicsik könnyen meghűlhetnek, megfázhatnak.

A legtöbb kisgyerek alig várja, hogy kimehessen játszani a szabadba, még a hideget is hősiesen elviselik. Sajnos az első szabadban töltött napok után menetrendszerűen jönnek az első tavaszi betegségek is. Dr. Gyarmati Andrea gyermekgyógyász  adott felvilágosítást arról, hogy mire figyeljenek a szülők. A gyerekek azonban szabadban sokféle betegségek elkaphatnak. Az első kinti játékkal töltött napok után rögtön jön a nátha.

„Ha picit megbillen az immunrendszer – ebbe bele tartoznak lelki dolgok is – akkor nagyobb esélye van annak a vírusnak, baktériumnak, parazitának, gombának, baktériumnak vagy bárkinek akik támadják a szervezetet, hogy beférkőzzenek egy meggyengült védővonalon.” – magyarázza Gyarmati doktornő.

A hidegebb idő és a napsütés együtt észrevétlenül okozhat leégést. A hideg időjárás és a szél miatt különböző légúti gyulladások is kialakulhatnak. A másik fő veszélyforrás a homokozó, ahol szinte mindent össze lehet szedni, hiszen a gyerekek gyakran megeszik a homokot. Ha homokozóba visszük a gyereket, akkor azt előtte a tél után ki kell tisztíttatni. A gyerek ne egye a homokot, és homokozás után mossuk meg a kezét.

Jelenleg még változékony az idő, ezért a kisbabáknak sapka sál javasolt. Viszont arra, is oda kell figyelni, nehogy megizzadjon, ezért ölözzenek rétegesen.

Vannak, akik különösen érzékenyek a szélre. Ők elsősorban felső légúti betegségeket és hurutos betegségeket kaphatnak. A meghűlés fokozhatja a fertőzéseket.

Ha a gyerek egy óvatlan pillanatban hideg homokba vagy vízbe ül, meg is fázhat. A szemükbe is mehet por, ami miatt kialakulhat kötőhártya gyulladás. Ez akkor is kialakulhat, ha erősebb fény éri a szemet vagy a gyermek a napba néz.

vid4u.init(450,337,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: