Fagyos halál: nap és hóvakság

A hegyeknek, és a magasabban fekvő területek lakóinak nem kell messzire menniük a hóért. A hideg idő nagyszerű, de van néhány dolog, amivel érdemes vigyázni!

Napégés és szél okozta irritáció

A hó a napsugarak közel 80%-át visszaveri, ezzel megkétszerezi a leégés veszélyét. A szél még tovább fokozza ezt a hatást a bőr kiszárításával. A napégés és a szélirritáció ellen magas (30, vagy afeletti) fényvédő-faktorú krémmel kell védekezni!

Ne felejtsük el jól bekenni azokat a részeket, ahová a hó visszatükrözhet: ajkainkat, az orrunk alatt és belül, az orrunkban, állunk alatt, füleinket, és a szemöldökünk körül! A leégést és a szél okozta irritációt hűs vízzel, rázókeverékkel, hidratáló krémek rendszeres használatával kezelhetjük.

Hóvakság

A hóvakság olyan, a szemeket érintő égési sérülés, ami a kötőhártya (a szemet és a szemhéjakat fedő külső nedves hártya), a szaruhártya, vagy cornea (a szem felületét fedő, átlátszó kupola) és az ideghártya, vagy retina (a szem belső felszínét takaró fényérzékeny réteg) sérülésével jár.

vmge0aq72

Eleinte a szemeket száraznak, irritáltnak érezzük. A következő 12 órában mindez tovább romolhat: vörös, duzzadt szemek és szemhéjak jelennek meg, a szemek kifejezetten irritálttá válnak, mintha homok került volna beléjük, és szemnyitási vagy szemmozgatási nehézség alakul ki.

A hóvakság szövődményei összegződhetnek: minden újabb alkalommal a hosszútávú hatások egyre súlyosabbak lehetnek! A megelőzéshez viseljünk UV szűrős védő- vagy napszemüveget, elsősorban olyat, mely az oldalról jövő fény bejutását gátolja, minden időjárási helyzetben, még borús idő esetén is!

A szemek dörzsölése további sérüléseket okozhat, fontos, hogy leküzdjük ezt a kínzó érzést! Amennyiben a tünetek komolyak, vagy folyamatos látászavart okoznak, feltétlen keressünk fel szemészorvost! A megfelelő felszereléssel és biztos védelemmel ellátva tehát, biztonságban érezhetjük magunkat, miközben a lehető legtöbb örömünk lesz a sípályákon!

Forrás: