Hogyan lehet pihentető a gyermek alvása?

Már egészen kicsi korban rá kell szoktatni a helyes alvási szokások kialakítására a gyermekeket.

Szulák Andrea és Marót Viki segítségével Dr Hermánné Fogarassy Éva alvásterapeuta praktikus tanácsokkal lát el minket ezzel kapcsolatban. Az jó alvás az egészséges élet egyik feltétele. Már gyermekkorban sem mindegy tehát, hogy milyen alvási szokásokat veszünk fel. Ennek érdekében Dr Hermánné Fogarassy Éva alvásterapeuta praktikus tanácsokkal lát el minket.

A műsorvezető Keleti Andi első kérdése a doktornőhöz az volt, hogy mennyire alkati kérdés egyáltalán az, hogy ki hogyan alszik? Már ilyen kicsi korban is el kell kezdeni rászoktatni a rendszerességre? „Alkati kérdés, de nagyon sokat lehet a napirenddel segíteni. Rá lehet szoktatni a jó alvásra azt a gyereket, még akkor is, ha alkatilag nem az.”

Nagyon fontos megkülönböztetni az éjszakai és a nappali alvást. Az egyik fő szempont, hogy máshova tegyük le a gyermeket aludni éjszakára, mint a nappali szunyókálás időtartamára. Marót Viki énekesnő kisfia három hónapos és pontosan abban a szakaszban vannak, hogy ki kell alakítani a megfelelő ritmust az életükben, az alvás szempontjából is. Lehet a picit a kanapéra tenni szundizni, de éjszakára a saját ágyába kell lefektetni.

A gyermek megszületése utáni időszakban gyakran előfordul, hogy a szülők maguk között altatják a picit, és sokszor a televízió is megy mellettük. Dr. Hermánné szerint ez egyáltalán nem egészséges, hiszen a gyermek nem tudja beazonosítani, hogy éjszaka vagy nappal van. Az a legjobb, ha alkalmazkodunk a természethez. A természet éjszaka csendben van, tegyük mi is ezt!

A nappali szunyókálás időszakára viszont nem vonatkozik ilyen szigorúan ezeknek a feltételeknek a betartása, hiszen arról előbb utóbb leszokik a gyerek, és egyébként sem alszik olyan mélyen. Nem zavarja annyira, ha szól a televízió, némelyik gyerek kifejezetten jókat tud aludni, például az autóban.

Szulák Andrea kislányával, Rozinával szerencsés helyzetben van, mert a kicsi jó alvó. „Nem voltam az a végtelenül kimerült kismama, akibe hálni járt a lélek, de azért mert igyekeztem a napirendjét precízen betartani, már-már önfeláldozó módon. Ahogy változott az ő igényszintje úgy változtattam én is a dolgokon.”

Az is nagyon fontos, hogy hagyjuk alkalmazkodni a gyermeket a családhoz. Hiába akarom nyolc órakor lefektetni a gyereket, ha mindenáron meg akarja várni a tíz órakor hazaérkező apukát.

Forrás: